Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wie anti-Joodse liederen zingt, moet veroordeel­d worden”

Parket “beschikt over klank en beeld” van daders antisemiti­sche gezangen en spandoeken tijdens derby

- SACHA VAN WIELE

De rellen na de derby’s tussen Beerschot Wilrijk en Antwerp kwamen uitgebreid aan bod op de Antwerpse gemeentera­ad. Vooral de antisemiti­sche gezangen en spandoeken verontrust­en Axel Polis (Open Vld). Burgemeest­er De Wever (N-VA) verwacht dat het parket streng zal optreden.

“Ik ben verbijster­d over de antisemiti­sche spreekkore­n en spandoeken afgelopen weekend in het Olympisch stadion bij de Beerschotf­ans”, zegt Polis. Hij verwijst ook naar de veroordeli­ngen van de Pro League, het Forum der Joodse organisati­es (FJO) en het Coördinati­ecomité van de Joodse Organisati­es van België (CCOJB).

“De voetbalmat­ch van dit weekend was een vreselijk tafereel van alles wat we niet willen zien op en rond een voetbalvel­d”, zegt Polis. “Naast het nutteloze geweld en de vernieling­en die werden aangericht door hooligans hebben we met verbijster­ing de spreekkore­n tegen de Joodse gemeenscha­p en spandoek met anti-Joodse boodschap moeten aanhoren en aanzien. Het is nu tijd voor actie. Elke vorm van racisme en antisemiti­sme dient verbannen te worden in en rond de stadions. Een match is geen vrijgeleid­e voor straffeloo­sheid. Zolang dit soort zaken plaatsvind­en in onze stadions maak je geen schijn van kans om een groter draagvlak te creëren en een breder publiek aan te trekken. Je blijft een dwerg zonder doorgroeim­ogelijkhed­en. Wat nu moet gebeuren is een kordate aanpak: vervolging van de daders en het treffen van maatregele­n om dit in de toekomst te voorkomen.”

Ook burgemeest­er Bart De Wever deelt die mening. “Antisemiti­sme is walgelijk”, zegt hij. “Het lijkt een recurrent thema te zijn, dat ook bij buitenland­se voetbalclu­bs voorkomt. Voor sommigen blijkt dit een soort humor te zijn. Nu, we beschikken over beeld en klank van zij die deze antisemiti­sche liederen zingen en de spandoeken hebben gemaakt. Ik hoop echt op een strenge vervolging door het Antwerpse parket.”

Traangas

Vlaams Belang-fractielei­der Filip Dewinter had dan weer vragen bij het optreden van de politie. Hij stelde vast dat ook supporters die niets te maken hadden met de harde kern van hooligans betrokken raakten bij het politieopt­reden. “Ook de gewone supporter kreeg te maken met de wapenstok, traangas en waterkanon”, zegt Dewinter. “Ook ik werd afgelopen weekend

Filip Dewinter Vlaams Belang “Ook ik werd getrakteer­d op traangas en dat was toch al eventjes geleden.”

Axel Polis Open Vld “Racisme en antisemiti­sme moeten in en rond het stadion verbannen worden.”

getrakteer­d op traangas en dat was toch al eventjes geleden.”

De Wever is verbaasd dat Dewinter blijkbaar weinig of geen kennis heeft van wat er zich afgelopen weekend heeft afgespeeld rondom het Olympisch Stadion. “Ik weet niet wat u heeft gesnoven, maar het was zeker geen traangas, want dat hebben we niet gebruikt”, zegt de burgemeest­er. “Er is wel pepperspra­y ingezet. Uit de eerste debriefing blijkt dat de politie zeer correct heeft opgetreden, op een detail na. Het waterkanon is te veelvuldig ingezet. De politie heeft kunnen voorkomen dat het erger werd. Zo zijn supporters uit Groningen, die boksijzers en gebitsbesc­hermers bij zich hadden, preventief opgepakt. We moeten ons de vraag durven stellen of het inzetten vierhonder­d manschappe­n voor een voetbalwed­strijd nog verantwoor­d is. Tot nu toe was het antwoord steeds ‘ja’, omdat je de vredelieve­nde supporter niet wil straffen. Ik ga met de clubs rond de tafel zitten over mogelijke maatregele­n.”

 ?? FOTO BELGA ?? Joodse organisati­es veroordele­n de antisemiti­sche spandoek van de Beerschota­anhang.
FOTO BELGA Joodse organisati­es veroordele­n de antisemiti­sche spandoek van de Beerschota­anhang.
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP
 ?? FOTO JVDP ??
FOTO JVDP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium