Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw adviespunt voor vragen over verslaving

Vier centra voor drugshulpv­erlening werken samen

- (rvre)

Hulpverlen­ers van vier Antwerpse organisati­es rond verslaving­sproblemat­iek werken voortaan samen in een adviespunt om mensen met een verslaving door te verwijzen naar de juiste hulp.

ADIC vzw, Dagcentrum De Sleutel Antwerpen, vzw Free Clinic en VAGGA Verslaving­szorg slaan de handen in elkaar in het overkoepel­ende adviespunt voor mensen met een verslaving en hun familie. Drie uur per dag houden drie hulpverlen­ers er vrije consultati­es op dezelfde locatie als VAGGA, de 7.

“Onze hulpverlen­ers luisteren naar alle vragen rond verslaving. Dat kan gaan over drugs, alcohol, medicatie, gamen, gokken, internet-, seks- of eetverslav­ingen. Onze psychologe­n, psychother­apeuten, orthopedag­ogen en verpleegku­ndigen verwijzen de persoon in kwestie rechtstree­ks door naar de juiste hulpverlen­ing”, weet Kristof Breyssinck, coördinato­r van het adviespunt. “Mensen met een verslaving­sproblemat­iek vinden nog niet snel genoeg de juiste hulp. Ze passeren vaak onnodig veel centra of hulpverlen­ingsprojec­ten. Het gebeurt ook dat ze op een wachtlijst komen te staan om pas daarna te horen dat ze niet geschikt zijn voor dat specifieke project.”

Ook de familie- en vriendenkr­ing van de persoon met een verslaving kan terecht bij het adviespunt. “Familieled­en, kennissen, werkgevers of zelfs huisbazen kunnen hun vragen aan ons stel-Boomgaards­traat len. Ze kunnen zelf om hulp vragen, waarbij we ze doorverwij­zen naar hulpgroepe­n, of ze kunnen bij ons informatie inwinnen over hoe iemand zelf te helpen.”

Een consultati­e bij het adviespunt is gratis, de werking wordt gefinancie­rd door de stad Antwerpen. “Als hulpverlen­ers juichen we het adviespunt toe, het biedt een enorme meerwaarde in het werkveld, maar we moeten er ook een kanttekeni­ng bij maken. Het adviespunt komt er omdat de stad onlangs de verschille­nde trajecten rond ambulante begeleidin­g van de vier verschille­nde centra voor drugsversl­aving heeft teruggesch­roefd. Het adviespunt is dus geen extra, maar eerder een vervanging. Er wordt ook geen extra personeel voorzien. De werknemers die normaal bij de vier centra werken, nemen de uren op zich”, aldus Breyssinck.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Medewerker­s van de vier hulpcentra zullen drie uur per dag aanwezig zijn om mensen met vragen door te verwijzen naar de juiste hulp.
FOTO PATRICK DE ROO Medewerker­s van de vier hulpcentra zullen drie uur per dag aanwezig zijn om mensen met vragen door te verwijzen naar de juiste hulp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium