Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Kleine’ Schoenen Torfs gooit de handdoek

Drie overblijve­nde winkels sluiten

-

Schoenen Torfs, niet de grote maar de kleine, houdt uitverkoop en sluit ten laatste eind deze zomer haar drie winkels in Schoten, Stekene en Wilrijk. Opvallend: de winkel in Schoten werd pas vorig jaar grondig vernieuwd.

Paul Torfs is de achterneef van de gelauwerde CEO Wouter Torfs, die momenteel een imperium leidt met meer dan 75 schoenwink­els, maar de twee hebben zakelijk niks met elkaar te maken. “Onze overgroot- vader Karel Torfs opende in 1920 wel de allereerst­e Schoenen Torfs in Lier”, zegt Paul Torfs (51).

“Mijn grootvader Frans startte de schoenwink­el in Schoten in de jaren zestig, toen nog op de Markt. Sinds 1989 hebben wij daar onze vaste stek in de Paalstraat. Ooit hadden we twaalf winkels, maar daar schieten er nog maar drie van over: in de Paalstraat in Schoten, in de Heistraat in Wilrijk en in de Dorpsstraa­t in Stekene.”

Daar was het gisteren veel drukker dan gewoonlijk, want Schoe-Zaakvoerde­r nen Torfs houdt een totale uitverkoop met aanzienlij­ke kortingen. “We zijn niet failliet maar stoppen uit eigen beweging met onze drie kleine winkels”, benadrukt de zaakvoerde­r. “Een heel moeilijke, maar weloverwog­en beslissing. We kunnen niet meer op tegen de heel grote ketens die ook middenin het seizoen uitpakken met gekke kortingen en de verkoop via het internet, die in ons land nu al bijna 20% van de markt heeft ingepalmd.”

De beslissing is merkwaardi­g omdat de winkel in Schoten pas een jaar geleden een volledige make-over kreeg. Ook het assortimen­t werd toen nog uitgebreid. “Een flinke investerin­g, maar die heeft het tij niet kunnen keren”, maakt Paul Torfs de balans op. “We noteerden weliswaar een kleine omzetstijg­ing, maar ruim onvoldoend­e om het hoofd boven water te houden. Dit doet pijn, zeker voor onze vijf personeels­leden die hun job verliezen, maar ook voor ons zaakvoerde­rs. We hebben hier bijna dertig jaar lang zes dagen op zeven voor geknokt.”

Wat er met het winkelpand in de Paalstraat van Schoten gaat gebeuren, is nog niet bekend. “Dat is onze eigendom, maar we weten nog niet zeker wat we ermee gaan doen. Een verkoop behoort tot de mogelijkhe­den”, aldus Torfs.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Schoenen Torfs verdwijnt na 29 jaar uit de Paalstraat in Wijnegem, maar ook uit de centra van Wilrijk en Stekene.
FOTO JAN AUMAN Schoenen Torfs verdwijnt na 29 jaar uit de Paalstraat in Wijnegem, maar ook uit de centra van Wilrijk en Stekene.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium