Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De bussen en vrachtwage­ns staan hier zelfs voor opritten”

Oppositie wil charter om overlast van zwaar verkeer in woonwijken in te dijken

- ELKE LAMENS

Er komt geen bus- en vrachtwage­ncharter zoals oppositiep­artij N-VA had gevraagd omdat er te vaak bussen en vrachtwage­ns in woonwijken hinderlijk geparkeerd staan. De vrachtwage­nsluis in Sint-Job moet voor een deel soelaas brengen, maar die komt er maar niet.

“We horen de laatste tijd alsmaar meer klachten over sluipverke­er van vrachtwage­ns en autobussen in woonwijken. Er staan ook geregeld bussen en vrachtwage­ns geparkeerd in woonstrate­n, soms zelfs voor opritten. Dat is heel storend voor de bewoners en als ze dit aankaarten bij de gemeente of de politie, krijgen ze weinig gehoor”, zegt fractielei­dster Eline Peeters (N-VA).

“We begrijpen dat er geen pasklare oplossing is en vaak staan de bussen en vrachtwage­ns ook niet fout geparkeerd, maar we willen de gemeente toch oproepen om de leefbaarhe­id in wijken te waarborgen. Daarom vragen we om overleg te plegen met busmaatsch­appijen en de transports­ector en te onderhande­len over een charter”, stelt Peeters voor.

“Dat vrachtwage­ns en bussen zoveel mogelijk de grote verkeersas­sen gebruiken, moet afdwingbaa­r gemaakt worden. Maar via een charter, laat ons realistisc­h blijven, lukt dat niet. Hoe bereik je alle bus- en vrachtwage­nchauffeur­s en hoe krijg je het voor elkaar dat chauffeurs achter een charter staan en zich er ook aan zullen houden?” zegt schepen van Mobiliteit Luc Torfs (Groen).

“Nu wordt er niets gedaan, zo los je zeker niets op. Een charter kan goodwill creëren om de situatie te verbeteren”, oppert de fractielei­dster. Torfs stelt dat er wel al wat wordt gedaan. “De gemeente treedt nu al in overleg met ondernemer­s en bouwfirma’s om de hinder tijdens bouwwerken te beperken. Anderzijds worden problemen op geregelde tijdstippe­n aangekaart. Zo worden de buschauffe­urs die de Bergsebaan in Sint-Job als sluipweg gebruiken via OC Clara Fey aangemaand om niet langs de Bergsebaan te rijden. Dat gaat maar enkele weken goed. Een ander voorbeeld zijn de stationere­nde bussen nabij het kinderspee­lpark Jobland in de Renlaan in Sint-Job, waarbij er overlast is voor de buurtbewon­ers. De mensen van Jobland werden aangesprok­en om de buschauffe­urs te sensibilis­eren, met weinig resultaat.”

Vrachtwage­nsluis

Een oplossing kunnen vrachtwage­nparkings zijn. De afwerking van de vrachtwage­nparking aan de oude op- en afrit van de E19 wordt de komende maanden verwacht. “Andere mogelijke locaties zijn de industriez­one aan de oostzijde van de E19, de Boudewijns­traat ter hoogte van brug 10, de kmo-zone Zagerijstr­aat-Nijverheid­sstraat en de industriez­one Vaartkant Links en Rechts.”

Burgemeest­er Luc Aerts (CD&V) verwacht ook veel van de vrachtwage­nsluis in Sint-Job. “Die wordt binnen enkele weken opgeleverd. Dan kan het doorgaand vrachtverk­eer aan banden worden gelegd. Er zijn nog enkele technische mankemente­n. Zo herkent een van de camera’s de vrachtwage­ns niet. Maar een systeem dat 100% garantie biedt, zal niet mogelijk zijn, gezien de technische beperkinge­n.”

 ?? FOTO W&F ?? De afwerking van de vrachtwage­nparking aan de oude op- en afrit van de E19 wordt de komende maanden verwacht. Die parking kan ook een oplossing zijn voor de overlast in de woonwijken.
FOTO W&F De afwerking van de vrachtwage­nparking aan de oude op- en afrit van de E19 wordt de komende maanden verwacht. Die parking kan ook een oplossing zijn voor de overlast in de woonwijken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium