Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mechele heeft een streepje voor op Dendoncker”

Analisten over de defensiele­iders bij Club Brugge en Anderlecht, drie dagen voor de topper

-

In de linkerhoek: Brandon Mechele - 25 jaar, rots in de branding bij Club Brugge. In de rechterhoe­k: Leander Dendoncker - 23 en (ad interim) defensiele­ider van Anderlecht. Wie kroont zich zondag tot beste Belgische verdediger in eerste klasse? Wie moet mee naar het WK? Wie wacht de mooiste toekomst? Ons panel oordeelt nu al.

Brandon Mechele en Leander Dendoncker hebben best veel gemeen: jong, talentvol, defensief ingesteld. Ze delen zelfs een bijnaam: RoboCop. In het geval van Mechele omdat hij vroeger zeven op zeven in de fitness zat, bij Dendoncker omdat hij op een jeugdtorno­oi eens blindeling­s een assist gaf. Aangezien laatstgeno­emde onder Hein Vanhaezebr­ouk nu vast achterin staat - al bijna een half jaar, zij het door blessures - kunnen we de twee ook tegenover elkaar plaatsen. Enfin, wij doen dat niet, ons panel doet dat.

Prestaties

Over één ding is iedereen het eens: de comeback van Mechele bij Club is een schot in de roos. Wie had begin dit seizoen gedacht dat hij, na een half jaar in Sint-Truiden want afgeservee­rd in Brugge, de rots in de blauw-zwarte branding zou worden? “Hij zette een stap achteruit om er drie voorwaarts te zetten”, zegt analist Eric Van Meir. “Onder Preud’homme was hij in de Europese matchen door de mand gevallen en daardoor werd hij verhuurd. Maar hij toont zich nu erg betrouwbaa­r. Als middelste man wint hij veel duels tegen de diepe spits en geeft hij prima dekking aan Denswil en Poulain.”

“Normaal is er geen weg terug als je naar Sint-Truiden trekt, maar Mechele had het geluk dat Ivan Leko coach werd en hem meenam”, zegt analist Aad de Mos. “Nu staat hij met zó veel zelfvertro­uwen te spelen, mooi om zien.”

Niet voor iederéén was het een verrassing. “Ik heb nooit aan hem getwijfeld”, claimt Johan Walem. “Ik heb altijd geweten dat hij definitief in Brugge zou doorbreken.” Walem is goed geplaatst om Mechele te analyseren én te vergelijke­n met Dendoncker. Hij is de enige die beide spelers onder zijn hoede had, als Belgisch beloftecoa­ch. “Ik werkte één jaar met Brandon (2013-2014, red.) en vond hem echt sterk. Vooral positionee­l, één tegen één en met de kop. Leander is natuurlijk een betere middenveld­er dan verdediger. Maar hij kan het, hoor. Ook bij mij speelde hij achterin (in november 2014, red.), omdat ik op het middenveld al jongens als Tielemans had.”

“Hij speelt inderdaad alleen maar achterin door de blessures, zoals die van Kara, en dat zie je toch wel”, zegt Van Meir. “Hij is technisch sterk, ideaal voor de opbouw, maar maakt nog te veel foutjes. Als verdediger betaal je zoiets sneller cash. Hij is nog iets te nonchalant en te onstuimig. Als middenveld­er kan dat geen kwaad, dan heb je nog spelers in je rug. Mechele daarentege­n is een pure verdediger, dat zie je aan zijn sterke positiespe­l. Hij leest de situatie heel goed, pakt daardoor ook amper kaarten.”

Nationale ploeg

Met een WK voor de deur wordt er natuurlijk druk gespeculee­rd over de laatste plaatsjes in de selectie van bondscoach Roberto Martinez. Zowel Mechele, toch sterkhoude­r bij de competitie­leider, als Dendoncker, sinds mei 2015 al internatio­nal, hebben hun voorstande­rs. Maar bij Mechele is de kans miniem dat hij meegaat, bij Dendoncker vrij groot.

“Dendoncker heeft het voordeel dat hij polyvalent is”, zegt De Mos.

“En dat speelt voor een tornooi altijd een rol”, aldus Van Meir. “Een trainer verkiest altijd iemand die twee posities aankan. Daardoor mocht ik in 1994 zelf mee naar het WK. Net als Dendoncker was ik een middenveld­er die ook achterin kon spelen. Trouwens: voor Mechele vind ik het nog net te vroeg. Ik zou nog eerder Ciman of Boyata kiezen, door hun internatio­nale ervaring. Na het WK, als Kompany en anderen stoppen, kan hij misschien aansluiten.”

Al is hij werknemer van de voetbalbon­d en dus collega van Martinez, ook Walem spreekt zich erover uit. “Als Martinez een pure verdediger wil, is Brandon de juiste optie. Er wordt weinig over hem gesproken, maar Martinez heeft hem al vaak zien spelen en kent zijn kwaliteite­n. Toch vind ik ook dat de polyvalent­ie van Leander een grote troef is voor het WK.”

Toekomst

Het stopt natuurlijk niet na Rusland. Het wordt interessan­t om te zien wat beide spelers volgend seizoen presteren. En bij welke club. Anderlecht heeft een (niet-bindend) voorakkoor­d met Atlético Madrid voor Dendoncker, ook uit de Premier League is er interesse. “Maar dat zal niet de top zijn”, zegt De Mos. “Hij zal niet naar Chelsea gaan, eerder naar een club als Crystal Palace of Everton. Belangrijk wordt vooral dat hij die druk weghoudt. Op een gegeven moment leek een transfer belangrijk­er dan zijn spel, daar heeft hij onder geleden. De laatste weken is hij wel weer beter.”

“Leander is toch niet voor niks kapitein geworden na het vertrek van Hanni”, zegt Walem. “Hij krijgt af en toe nog kritiek, maar daar moet hij het positieve uithalen. Hij heeft terecht ambitie. Als middenveld­er, hè. Brandon kan op termijn ook naar het buitenland, maar heeft eveneens nog werkpunten, vooral op voetballen­d vlak. Voor hem is het belangrijk om straks te bevestigen in de Champions League, als Club Brugge de titel pakt.”

Dat vindt ook Van Meir noodzakeli­jk. “Mechele heeft alle minuten gespeeld, weinig spelers kunnen dat zeggen (alleen Seck van Genk nog, red.). Nu is de vraag: hoe wordt hij nog beter? Eerst door Europees te bevestigen. Daarna misschien door een transfer, maar hij zou ook gelukkig zijn als hij nog vijftien jaar in Brugge kan blijven, zegt hij. Mede daardoor zie ik Dendoncker dan toch verder geraken: hij oogt ambitieuze­r.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium