Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ultra’s van PSG vinden Meunier niet meer leuk

Storm op sociale media slaat over naar het veld

- FRANKRIJK

Thomas Meunier heeft het verkorven bij de fanatiekst­e fans van PSG. De Rode Duivel had een tifo van aartsvijan­d Marseille op de sociale media “leuk” gevonden en werd bijgevolg uitgeflote­n bij zijn invalbeurt tegen Guingamp. De ondervoorz­itter van de Ultra’s van PSG eist excuses, Meunier hoopt dat het allemaal koelt zonder blazen. “Toch zou hij er goed aan doen zich te laten begeleiden”, zeggen specialist­en.

De meeste stormen op sociale media blijven waar ze zijn: op de sociale media. Maar af en toe slaat er eentje over op het terrein. Dat gebeurde vorige zondag tijdens de competitie­match van PSG tegen Guingamp. Toen Thomas Meunier in de 64e minuut inviel voor Angel Di María, werd hij door de harde kern van zijn eigen ploeg uitgeflote­n. De reden: Meunier had vorige week donderdag een foto van een tifo van Marseille “leuk” gevonden op Twitter. En laat Olympique Marseille nu net de aartsvijan­d van Paris Saint-Germain zijn…

Het duurde niet lang of Meunier kreeg een hoop haatdragen­de berichten over zich heen. Reageren deed hij twee dagen later via een bericht op Instagram. Hij publiceerd­e een foto van zichzelf met zijn zoon in het trainingce­ntrum van PSG. “Het gebrek aan respect en de laagheid van sommige reacties tonen voor mij de limieten aan van supporters die maar voor één club supportere­n”, schreef Meunier. “Weet dat mijn toewijding en passie voor 1.000 procent bij PSG liggen. Het feit dat ik leuk vind wat elders in Frankrijk gebeurt, trekt op geen enkele manier mijn respect en inzet voor roodblauw in twijfel.”

Het gewenste effect had Meuniers boodschap niet. ‘Mika’, de ondervoorz­itter van de Parijse Ultra’s, kreeg zelfs een forum bij de krant Le Parisien om er een schepje bovenop te doen. “Thomas Meunier heeft niet het recht een tifo van Marseille leuk te vinden”, zei de supporters­leider. “Hij geeft blijk van een gebrek aan respect voor de club en haar supporters. Vergissen is menselijk en misschien stond hij niet stil bij de gevolgen van wat hij deed. Maar hij is een intelligen­te en volwassen speler. Hij weet wat de gevoelighe­den tussen Marseille en PSG zijn. Daarom verwachten we excuses.”

De Rode Duivel, die hoopt dat de discussie koelt zonder blazen, wilde gisteren niet reageren. “Thomas heeft één keer gereageerd via een boodschap op Instagram”, zegt zijn manager Jacques Lichtenste­in. “Dat is voor ons voldoende. Hoe minder er over gepraat wordt, hoe beter. Daarom gaan we er geen commentaar meer over geven.”

Advies en ondersteun­ing

Toch blijft de vraag of de relatie tussen Meunier en de PSG-fans schade heeft geleden. Het is niet de eerste keer dat Meunier onderwerp is van discussie op sociale media. Eerder reageerde hij al negatief op een filmpje van een KV Mechelen-supporter, die wilde dat “het land zou splitsen” na de degradatie van zijn club. “Hou je mond, klootzak”, reageerde Meunier toen in het Nederlands. Om alle twijfels weg te nemen plaatste hij er ook nog vier opgestoken middenving­ers bij.

Het verschil met de huidige discussie is dat hij nu tegenover zijn eigen fans staat. En dat de discussie zich afspeelt in Frankrijk, een grotere markt met een grotere weerklank.

“Thomas is een intelligen­te speler en had zeker geen kwade bedoelinge­n”, zegt Pieter Maenhout, die met zijn bureau ‘90/24 Media’ de sociale mediakanal­en van zes Rode Duivels (Toby Alderweire­ld, Thomas Vermaelen, Simon Mignolet, Divock Origi, Christian Benteke en Jordan Lukaku) begeleidt. “Hij zou er goed aan doen zich te laten begeleiden. Dat wil niet zeggen dat hij voortaan niet langer zélf kan tweeten of Facebook gebruiken, maar wij zouden hem wel kunnen adviseren of ondersteun­en. Voetbal is nu eenmaal emotie. Marseille en PSG dragen een lange voorgeschi­edenis met zich mee. Een like kan een grote impact hebben. Ik zeg niet dat voetballer­s geen eigen mening mogen hebben. Maar er zijn genoeg onderwerpe­n te bedenken waarover ze origineel uit de hoek kunnen komen zonder dat ze daarmee een groep fans tegen de haren strijken.”

 ?? FOTO RR ?? Salzburg uit vorige week tegen Red Bull
De fans van Marseille pakten
onder de indruk was, kon Thomas Meunier met een knappe tifo. Dat ook
heeft niet maar moeilijk begrijpen. “Hij de fanatieke aanhang van PSG
leuk te vinden”, luidt het. het recht...
FOTO RR Salzburg uit vorige week tegen Red Bull De fans van Marseille pakten onder de indruk was, kon Thomas Meunier met een knappe tifo. Dat ook heeft niet maar moeilijk begrijpen. “Hij de fanatieke aanhang van PSG leuk te vinden”, luidt het. het recht...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium