Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zelfs als Tom dringend moet, panikeert hij niet”

Wie start als topfavorie­t: FROOME of DUMOULIN? Frank Hoste analyseert clash der titanen

- WERNER BOURLEZ

Chris Froome gaat morgen in de 101e Giro van start om finaal een derde zege op rij in een grote ronde te pakken en zo in de voetsporen te treden van Bernard Hinault en Eddy Merckx. De Nederlands­e titelverde­diger Tom Dumoulin gaat voor een tweede roze trui op rij, wat ook al 25 jaar geleden is dat dat iemand – Indurain – gelukt is. Wie maakt de meeste kans om geschieden­is te schrijven? We vroegen het aan ex-renner en wieleranal­ist Frank Hoste.

Wie is de beste klimmer? “Froome”

Acht aankomsten bergop zijn er in deze Giro.“Froome plaats ik iets hoger als klimmer dan Dumoulin”, zegt Hoste. “Al heb ik Dumoulin toch al mooie dingen zien doen, ook twee jaar geleden in de Vuelta. Maar het zal vooral de opeenvolgi­ng zijn waarmee Dumoulin het moeilijker zal hebben. Vraag is: gaat Froome aanvallen? Als Dumoulin zijn koers gewoon afstemt op Froome en meerijdt, dan zal Froome toch de koers controlere­n met zijn ploeg. Hij gaat niet kijken naar wat Dumoulin doet. Tom moet aanklampen en zich zo lang mogelijk sparen. Maar op de zeer steile cols, zoals de Monte Zoncolan, kan hij het lastig krijgen. Dat is een verschrikk­ing. Daar heeft Froome het voordeel dat hij lichter is en met eenzelfde wattage een kleinere trapfreque­ntie kan gebruiken. Als het echt steil is, moet je dat klein verzetje kunnen blijven ronddraaie­n.”

Wie is de beste tijdrijder? “Dumoulin”

Vorig jaar legde Dumoulin de basis van zijn eindzege in de twee tijdritten van 40 en 30 kilometer. Hij pakte zo meer dan drie minuten op Vincenzo Nibali. Dit jaar is er een proloog van 10 kilometer en een tijdrit van 35 kilometer en is er geen slottijdri­t. “Dumoulin is een betere tijdrijder dan Froome. Hij kan de grote molen ronddraaie­n en zit ook aerodynami­scher op zijn fiets”, zegt Hoste. “Maar omdat er minder kilometers zijn, wordt het heel moeilijk om daar een groot verschil bijeen te fietsen. We spreken over misschien maximaal dertig seconden, hé. En als hij meteen de proloog wint, dan mag hij met zijn ploeg al beginnen op kop te rijden. Het zou best zijn dat hij dat kan uitstellen tot na de grote tijdrit.”

Wie is mentaal sterkst? “Dumoulin”

De voorbereid­ing verliep voor beide renners niet ideaal. “Maar Dumoulin zit toch niet met die salbutamol­zaak zoals Froome”, zegt Hoste. “Hij weet dat er hem nog iets boven het hoofd hangt en dat werkt niet motiverend. De tegenstand­ers gunnen het Dumoulin ook meer. Niemand is ermee gediend dat Froome nu nog rondrijdt. Hij heeft geen epo of zo genomen, maar in het verleden zijn renners door een teveel aan sal- butamol te voet gezet en hij mag rustig voortrijde­n. Dat is niet logisch. Het blijft ieder voor zich, dat is de huidige mentalitei­t in het peloton, maar er kunnen altijd situaties ontstaan waarbij er toch moet samengewer­kt worden. En dan kan dat misschien een rol spelen.”

“Froome heeft dan wel meer ervaring in het rijden van grote rondes, maar hij heeft wel de Giro nog niet gewonnen, hé. En Dumoulin wel. De Giro is de Tour niet. In de Giro is het minder warm, dat speelt in het voordeel van Dumoulin. Vraag is ook of Froome zijn Tour zal willen hypotheker­en? Gaat hij echt tot op het bot in de Giro? Of gaat hij het gaspedaal loslaten als hij voelt dat het wat minder gaat? Want de Giro kruipt in de kleren, hoor. De laatste jaren is duidelijk geworden dat beide grote rondes combineren geen succes oplevert. Froome zal echt tot het uiterste moeten gaan.”

Wie heeft de beste ploeg? “Froome”

Bij al zijn grote rondezeges kon Froome rekenen op een supersterk Team Sky. Dat is nu niet anders. De la Cruz, Poels, Henao, Ellisonde, Kiryienka, Knees en Puccio zijn de knechten van dienst. Dumoulin rekent op zijn Sunwebploe­gmaats Oomen, Ten Dam, Vervaeke, Haga, Hamilton, Curvers en Hofstede. “Froome heeft een betere ploeg, maar heeft die ploeg ook nodig”, zegt Hoste. “Want zijn grootste vrees is om geïsoleerd te geraken. Dan gaat hij panikeren. Dumoulin zal veel sneller alleen zitten, maar dat vindt hij minder erg. Hij kan daar beter tegen, jaagt zich niet op. Vorig jaar bleef hij zelfs rustig na zijn kakske op weg naar Bormio. Hij is stressbest­endiger. Maar die jongens van Sunweb zullen zich ook wel uit de naad werken. Het zal vooral Sam Oomen zijn die het langst bij Dumoulin moet blijven, Vervaeke zullen ze iets rapper opsouperen. Het is nog te vroeg voor die jongen om als luitenant van Dumoulin op te treden.”

Wie heeft de beste vorm? “Joker”

2017 was een superjaar voor Dumoulin, maar in 2018 liep het nog niet zoals gewenst. In de Ronde van Abu Dhabi, zijn seizoensde­buut, liet het materiaal hem twee keer in de steek. Hij begon ziekjes aan de Tirreno - Adriatico en staakte na vier dagen de strijd na een val. Hij reed daarna alleen nog Milaan - Sanremo (31e) en Luik - Bastenaken - Luik (15e). Tussenin ging hij op hoogtestag­e naar de Sierra Nevada.

Froome kende een betere aanloop. In de Ruta del Sol en de Tirreno - Adriatico peddelde hij rustig mee, maar in de Tour of Alps showde hij zijn stijgende conditie. Hij eindigde in alle ritten in de top tien en finishte finaal vierde. “Noch Froome noch Dumoulin heeft dit jaar grootse prestaties getoond”, zegt Hoste. “Ja, Froome eindigde vooraan in Tour of the Alps, maar normaal laat hij die renners altijd achter zich. Het is toch wat afwachten. Als de Tour begint, heb je al een richtlijn en zijn er al koersen gereden zoals de Dauphiné. Het is nu echt koffiedik kijken wie het best in vorm is.”

 ?? FOTO FOTO KURT ?? “Vraag is: gaat Froome aanvallen?”
FOTO FOTO KURT “Vraag is: gaat Froome aanvallen?”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA, AFP ??
FOTO'S PHOTO NEWS, BELGA, AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium