Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit moet mijn beste contract ooit worden”

- Van onze redacteur Bram Vandecapel­le in Yorkshire

Amper zeventien dagen na de Amstel Gold Race moet Greg Van Avermaet alweer aan de bak in de Ronde van Yorkshire. “Ik ben hier omdat de ploeg dat graag heeft. Een beetje jammer, want het valt midden in een rustpauze.” Ook het uitblijven van een nieuw contractvo­orstel van BMC vindt hij jammer. “Ik ben 32 en een kopman. Ik kan niet blijven wachten.”

Terwijl de meeste deelnemers van de Ronde van Yorkshire pas gisteren arriveerde­n in de startplaat­s Leeds, vertoeft Greg Van Avermaet al sinds maandag in het Verenigd Koninkrijk. Dinsdagvoo­rmiddag stond in Oxford een event gepland met cosponsor Sophos.

Is dat event ook de reden dat je hier in Yorkshire aan de start staat?

“Ik had net als vorig jaar graag de Ronde van Luxemburg gereden, maar blijkbaar is Yorkshire belangrijk­er voor de sponsor. Sophos kan misschien voor volgend jaar belangrijk worden voor deze ploeg. Dit is dus een beetje verplichti­ng. Pas op, ik ben hier graag. De koers is magnifiek. Een mooi parcours, veel sfeer, veel toeschouwe­rs. Enkel de datum ligt wat ambetant: midden in mijn rustperiod­e na het voorjaar. Mijn vakantie schuift op. Voor de Ronde van Zwitserlan­d rijd ik ook nog de Hammer Series. Ook daarvoor sta ik niet te springen. Maar daar is de datum met begin juni wel gunstig.”

Je bent wel kopman. Kan jij dan niet zeggen: Ik doe het niet?

“Drie dagen na de Amstel heb ik ook samen met Richie Porte en Tejay van Garderen de Roubaix-rit van de Tour verkend. De ploeg vraagt mij dat en ik ben iemand die moeilijk ‘neen’ kan zeggen. Ik doe dat met plezier, hoor, maar op den duur blijf je bezig. Als het me echt zou tegensteke­n, zou ik het wel zeggen.”

Is het hoofd al vrij na het voorjaar zonder klassieke zege?

“Ja. Ik ben ook nooit gefrustree­rd geweest. Ik wist al van voor het seizoen dat een herhaling van 2017 niet realistisc­h was. Ik had gehoopt één wedstrijd te winnen. Dat is niet gelukt. Maar ik deed wel altijd mee voor de zege. Het is niet dat ik na de klassieker­s zodanig terneerges­lagen was en ik mijn fiets even aan de kant wou zetten. Ik kan kritiek aanvaarden, maar dan moet ze wel terecht zijn.”

Welke kritiek was dan onterecht?

“Ik was zogezegd goed, maar niet zo goed als in 2017. Terwijl mijn waarden op de powermeter dezelfde waren. Op

de vijfminute­ntest scoorde ik zelfs nog beter.”

Je kan in de Tour best wel iets winnen omdat je in het voorjaar niet hebt gewonnen.

“Sowieso. Als ik niets meer win, ga ik ontgoochel­d zijn. Maar dat is niet vanzelfspr­ekend.”

Ook jouw toekomst wordt niet vanzelfspr­ekend. Hoe staat het met BMC?

“Ik weet evenveel als jullie.”

Wat ga je doen als er binnen twee weken een bod binnenkomt en BMC kan nog altijd geen voorstel kan doen?

“Ik zou heel graag bij BMC blijven, maar ik ben 32. Dit wordt waarschijn­lijk mijn laatste heel goede contract uit mijn carrière. Ik kan niet wachten tot in juli.”

Wat is je deadline dan?

“Maximaal vijf, zes weken. Helpers kunnen nog wachten tot september, maar ik ben een kopman. Iemand rond wie je een ploeg bouwt en dan moet je daar op tijd mee beginnen.”

Het is niet zo dat je uitgekeken bent op BMC?

“Uitgekeken? Neen. Nog niet.”

We weten van de interesse van BahrainMer­ida, van je schoonbroe­r Rik Verbrugghe. Kan je iets zeggen?

“Ze hebben interesse, maar er zijn verschille­nde ploegen geïnteress­eerd. Tot nu toe is er nog niks concreet. Maar als je mij als kopman neemt, is het vanzelfspr­ekend dat je een ploeg gaat uitbouwen voor de klassieker­s.”

Hoe belangrijk is het financiële aspect? Het wordt je laatste grote contract, zeg je.

“Mijn huidige contract dateert nog van voor de Olympische Spelen in Rio. Toen ik tekende, was dat toen mijn waarde. Intussen heb ik al veel gewonnen. Die waarde is nu anders.”

Dit moet je beste contract ooit worden?

“Ja. Ik wil gewoon vergoed worden naar wat ik commerciee­l waard ben. Het is niet dat ik extreem hoge bedragen ga vragen, maar ik ga ook geen lage bedragen vragen.”

 ?? FOTO RR ?? Van Avermaet staat de pers te woord in het Verenigd Koninkrijk.
FOTO RR Van Avermaet staat de pers te woord in het Verenigd Koninkrijk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium