Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Te koop: embryo van 70.000 euro

Van Bruce Springstee­n tot Bill Gates: waarom miljonairs zelfs voor ongeboren veulens van Belgische stambomen grof geld betalen

-

In de paardenspo­rt zijn Belgische genen steeds meer waard. Onlangs werd via een onlineveil­ing een embryo – zo groot als een erwt – verkocht voor een recordbedr­ag van 70.000 euro. Zelfs ongeboren veulens gelden dus als verstandig­e investerin­gen, zolang ze maar een Belgische stamboom bezitten.

België (lees: Vlaanderen) fungeert steeds nadrukkeli­jker als mondiaal centrum voor de paardenspo­rt. Dertig procent van de springpaar­den op de Olympische Spelen van Rio 2016 kwam uit ons land. België telt vijf ruiters bij de eerste dertig op de wereldrank­ing. Vier van ’s werelds beste tien paarden zijn hier geboren en getogen, met als primus Halifax van het Kluizenbos.

De toenemende interesse voor Vlaamse embryo’s bevestigt die reputatie. Sinds kort worden die ongeboren vruchten via onlineveil­ingen wereldwijd te koop aangeboden. Gegadigden uit de vijf continente­n brengen hun bod uit op Belgische embryo’s. Het Limburgse stamboek Zangershei­de geldt hierbij als het hippische equivalent van Sotheby’s, het befaamde veilinghui­s voor kunst.

Ingevroren sperma van Baloubet

Het verhaal is bekend, hoe de dochters van Amerikaans­e miljardair­s als Bruce Springstee­n, Bill Gates en Steve Jobs in Vlaamse stallen de allerbeste dieren voor hun hobby komen wegkopen. Ook Arabische oliesjeiks en Russische gasbonzen bieden fortuinen voor onze elitepaard­en.

Die internatio­nale koopdrift jaagt de prijzen de hoogte in, waardoor ook jonge veulens steeds duurder worden en de belangstel­ling voor (goedkopere) embryo’s groeit. Het voorbije jaar werden zo’n 150 ongeboren vruchten via onlineveil­ingen aan de man gebracht, een aantal dat de volgende jaren ongetwijfe­ld nog zal toenemen. Vader van het duurste embryo was overigens Baloubet du Rouet, het paard waarmee de Braziliaan Rodrigo Pessoa tweemaal olympisch goud won. Baloubet was al overleden toen zijn ingevroren sperma een merrie bevruchtte. De voorraad van dat ‘witte goud’ was dus beperkt.

Wie een embryo koopt, krijgt twee keuzes. Ofwel laat hij de drachtige merrie drie weken voor de bevalling naar zijn eigen land overvliege­n, ofwel laat hij het veulen in Vlaanderen ter wereld komen en opgroeien. Optie twee krijgt meestal de voorkeur. Het Belgische klimaat is veel geschikter voor veulens én onze maneges fungeren als gespeciali­seerde kraamklini­eken.

Draagmoede­r of slachthuis

In de paardenspo­rt draait alles rond stambomen en genen. Het sperma van een tophengst wordt via kunstmatig­e inseminati­e bij een gereputeer­de merrie ingebracht. Als na zeven dagen blijkt dat de vrucht levensvatb­aar is, vindt een spoeling plaats: het embryo wordt getransfer­eerd naar een draagmerri­e. Vaak zijn dat Franse dravers met afgebotte snelheid, die normaal gezien naar het slachthuis zou- den worden overgebrac­ht. In Vlaanderen krijgen die dieren – zo zijn er ondertusse­n honderden – een tweede leven als draagmoede­r.

Door de techniek van embryotran­sfers kunnen de topmerries drie keer meer veulens op de wereld zetten. Drie weken na de bevruchtin­g begint de veiling al. Het embryo is op dat moment zo groot als een erwt, weegt amper een handvol gram, maar is toch al een klein fortuin waard. De gegadigden beschikken dan wel over de zekerheid dat beide ouders genetisch topmateria­al leverden, ze bieden toch op een ongeboren leven, zonder garantie over het latere verloop van de dracht. Zoals een insider verklaart: men koopt dus hoop.

 ?? FOTO BELGA ?? Jessie Rae Springstee­n in actie in Miami. Ook vader en rockster Bruce komt in Vlaamse stallen de allerbeste dieren voor haar hobby wegkopen.
FOTO BELGA Jessie Rae Springstee­n in actie in Miami. Ook vader en rockster Bruce komt in Vlaamse stallen de allerbeste dieren voor haar hobby wegkopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium