Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vooral blij met overwinnin­g”

- (basp)

Michael Somers won na een spannende race de 3000 meter in Herentals. Hij klokte 8’03”22 en hield een imposant lijstje topatleten achter zich. De Lintenaar lijkt klaar voor een topseizoen.

Somers liep de hele race attent mee in de voorste gelederen. Toen haas Sam Valgaeren het op drie ronden van het einde voor bekeken hield, bepaalde Somers zelf het tempo. De enige atleet die meekon, was de Duitser Samuel Fitwi. In een langgerekt­e eindsprint schudde Somers zijn laatste concurrent af. De klok stopte op 8’03”22.

“Vooral het winnen deed deugd”, zei Somers. “De tijd is mooi, maar om onder de acht minuten te duiken, kwamen we iets te traag door na twee kilometer. In de laatste kilometer nam ik zelf de kop. Op 600 meter van de finish vloog de Duitser me voorbij. Hij was een perfect lanceerpla­tform.” Binnenkort verschuift de focus voor de Lintenaar naar de 5000 meter. “Vorig jaar maakte ik door omstandigh­eden geen progressie op die afstand, maar na mijn sterke winter wil ik nu richting de 13’40 lopen. Dat is inderdaad rond de EK-limiet (13’39), al maak ik me daar geen illusies over. Het niveau bij de Belgen ligt te hoog om me daar tussen te wringen.”

Er mogen namelijk maar drie Belgen starten op de 5000 meter op het EK. Ook drie andere lopers van AC Break zaten in de A-reeks. Benoît Goethals werd zesde in 8’10”29, Nick Van Peborgh negende in 8’13”19 en Jan Adriaensen elfde in 8’15”67. Bij de vrouwen verzilverd­e Britt Vanthillo haar topconditi­e na een hoogtestag­e in Zuid-Afrika met een persoonlij­k record van 9’48”14. Zij werd achtste.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium