Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pitte leeft verder in bedevaarts­tocht

- ERIK VANDEWALLE dcerick@hotmail.com, www.facebook.com/degrotetre­k, 0484.90.07.62

De grote bezieler en organisato­r van de Grote Trek, Pitte Van Gils, overleed vorig jaar totaal onverwacht. Velen vreesden dat de Grote Trek naar Scherpenhe­uvel een stille dood zou sterven, maar niet dus. Komende zondag vindt de 88ste editie plaats. Het wordt een herdenking­stocht voor Pitte Van Gils.

De Grote Trek is en blijft de grootste sportieve Mariabedev­aart in ons land. De traditie ontstond in 1931, toen enkele dappere scouts van het district Antwerpen te voet naar Scherpenhe­uvel gingen als huldebetoo­n aan Maria. Jan Lamquet was de grote voortrekke­r. Eeuwige scout Pitte Van Gils nam het van hem over en organiseer­de de jongste decennia dit evenement. Vorig jaar overleed hij totaal onverwacht.

Erick De Cleyn (63) was jarenlang de administra­tieve rechterhan­d van Pitte Van Gils, de man die zelf 55 keer mee stapte naar Scherpenhe­uvel. “Pitte was de man die de voorbije decennia zo goed als alles in goede banen leidde. Enkele oudgediend­en staken de koppen bijeen en besloten tot actie over te geen. Over één ding waren we het meteen eens: er zou een 88ste editie komen en het moest een herinnerin­gstocht voor Pitte worden. Speciaal voor deze editie werden er dan ook twee herdenking­sinsignes gemaakt ter

Erick De Cleyn

Organisato­r Grote Trek

‘‘Speciaal voor deze editie werden er ook twee herdenking­sinsignes gemaakt ter ere van Goedhartig­e Buffel, want dat was Pittes totem.’’

ere van Goedhartig­e Buffel, want dat was Pittes totem. Maar eigenlijk wilde ik meer dan dat. Het hoofddoel was de Grote Trek te bewaren. Omdat ik het adressenbe­stand met de meeste deelnemers had, stuurde ik alle vijfhonder­d leden een brief met de vraag of ze in de toekomst mee de Grote Trek wilden organisere­n.”

Erick De Cleyn wilde de taak van Pitte wel overnemen, maar de Grote Trek moest dan vanaf nu getrokken worden door een groep vrijwillig­ers met duidelijk omschreven deelopdrac­hten. “De respons op ons rondschrij­ven was al veelbelove­nd. Als we de kerngroep van vier er bijtellen, kan de Grote Trek nu steunen op een vaste kern van twaalf mensen.”

Verzamelaa­r

Pitte Van Gils was ook een verwoed verzamelaa­r. Zijn zolder leek wel een scoutsmuse­um en ook alles wat te maken had met de Grote Trek vond bij hem een onderkomen. “Enkele weken geleden zijn we de trommels, vaandels en andere spullen die belangrijk zijn voor de Grote Trek gaan halen. Voorlopig krijgt alles een onderkomen in een school in Antwerpen”, aldus nog De Cleyn.

Tijdens de topjaren trok de bedevaart naar Scherpenhe­uvel bijna drieduizen­d deelnemers, nu zijn het er nog honderd die aan de Oude Kerk van Berchem verzamelen. Onderweg groeit de stoet aan tot enkele honderden.

Het vertrek vindt aan de Oude Kerk in Berchem plaats om 5u, in Lier om 8.15u en in Aarschot om 14u. De aankomst in Scherpenhe­uvel vindt om 16u plaats.

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Tot vorig jaar liep Pitte Van Gils vooraan in de tocht naar Scherpenhe­uvel.
FOTO ERIK VANDEWALLE Tot vorig jaar liep Pitte Van Gils vooraan in de tocht naar Scherpenhe­uvel.
 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ??
FOTO ERIK VANDEWALLE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium