Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We willen de geschieden­is laten herleven”

- MARGO TILBORGHS

De werken aan de quarantain­estallen in Essen zijn volop aan de gang. In de zomer van 2019 zouden er 43 woningen en commerciël­e ruimtes moeten verschijne­n. Die worden ingevuld met een herberg en een bed and breakfast.

De quarantain­estallen werden in 1896 gebouwd om er koeien, paarden en varkens te keuren en te brandmerke­n. Er was ook een slachterij met een gebouwenco­mplex aan verbonden. Het vee kwam veelal per trein toe, in de buurt is ook de oude stationslo­ods te vinden. De site stond jarenlang te verkommere­n, tot ze in 1988 openbaar verkocht werd. Frans Boden werd de nieuwe eigenaar en blies de stallen nieuw leven in met een rommelmark­t, speeltuin, vijver, danscafé en een klein museum om de sfeer van vroeger op te roepen.

In de zomer van 2013 viel het doek definitief over de quarantain­estallen. Na de sluiting begon het monument opnieuw te verkommere­n, tot projectont­wikkelaar Joeri Bal het gebouw kocht. Op het domein van 1,7 hectare komen een veertigtal woningen en commerciël­e ruimten.

Wim Verdijck en Ann Bogaerts

Wim Verdijck en Ann Bogaerts

Uitbaters bed and breakfast

‘‘Oude foto’s zullen in onze herberg de sfeer van vroeger weer naar boven halen.’’

zullen er een herberg en bed and breakfast uitbaten. “We willen de sfeer van weleer laten terugkomen in onze zaak”, zegt het koppel. “Vroeger was hier veel passage van veehandela­ars die in de buurt soms moesten overnachte­n. Dat kan bij ons ook in een van de drie kamers. Met de herberg met terras mikken we op passanten. Ze kunnen daar iets drinken en een kleinighei­d eten in de sfeer van toen. Foto’s uit die tijd zullen alles accentuere­n.”

 ?? FOTO MARGO TILBORGHS ?? Wim Verdijck en Ann Bogaerts willen de geschieden­is van de quarantain­estallen in hun herberg en bed and breakfast laten herleven. Op de achtergron­d de site van de quarantain­estallen.
FOTO MARGO TILBORGHS Wim Verdijck en Ann Bogaerts willen de geschieden­is van de quarantain­estallen in hun herberg en bed and breakfast laten herleven. Op de achtergron­d de site van de quarantain­estallen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium