Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Afbraak 160 flats begint deze maand

Werken lagen vier maanden stil door instorting­sgevaar

-

De afbraak van 160 sociale appartemen­ten in de Velodrooms­traat in Boom wordt deze maand voortgezet. Om technische­en veiligheid­sredenen lag de afbraak zo’n vier maanden stil.

“Bij de afbraak werd vastgestel­d dat de stabilitei­t van de gebouwen uit de jaren negentig erg slecht was, grotendeel­s door de gebrekkige constructi­e. Als we ze toen hadden afgebroken, konden de gebouwen instorten, met alle gevolgen van dien”, zegt Frank Maeremans, directeur van Goed Wonen Rupelstree­k.

Met de architect en de aannemer werd bekeken hoe de gebouwen op een veilige manier tegen de vlakte kunnen. Ook de veiligheid­scoördinat­or werd hierbij betrokken. “De gebouwen werden destijds paneel per paneel neergezet en zo gaan we ze ook demonteren. De muurpanele­n worden eerst verankerd door ze te schoren. Hierdoor kunnen de muurpanele­n niet meer ongecontro­leerd omvallen. Daarna worden de muurpanele­n doorboord, om ze dan met een werfkraan een voor een te kunnen wegnemen”, legt Frank Maeremans uit. Deze werkwijze is tijdrovend en zal dubbel zo veel kosten dan oorspronke­lijk gedacht.

De afbraak zal duren tot het bouwverlof in juli. Het gebouw in de Velodrooms­traat 126-136 gaat na het bouwverlof tegen de vlakte. De hele klus moet tegen eind september of begin oktober geklaard zijn.

 ?? FOTO JAN BOEY ?? De gebouwen in de Velodrooms­traat.
FOTO JAN BOEY De gebouwen in de Velodrooms­traat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium