Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minder geld voor boeren, meer voor grensbewak­ers

Europese Commissie legt controvers­ieel budgetvoor­stel op tafel

- TEX VAN BERLAER

Met een “pragmatisc­h en modern” budgetvoor­stel wil de Europese Commissie het hoofd bieden aan de financiële kater na de Brexit. Er wordt daarom gesnoeid in de subsidies voor landbouw en voor de regio’s. Voor grensbewak­ing wil de Commissie dan weer drie keer zoveel uitgeven. Tegen volgend jaar moet er een akkoord uit de bus vallen, maar het beloven hoe dan ook harde onderhande­lingen te worden.

1.279 miljard euro. Als het van de Europese Commissie afhangt, dan wordt dát het budget van de Europese Unie van 2021 tot 2027.

Een stijging tegenover het huidige meerjarenb­udget, waaraan de Britten nog bijdragen. De Brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk dat gepland staat in maart volgend jaar, hoeft voor de Commissie dus geen beperkter budget te betekenen.

Zo willen Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker en co. drie keer zoveel uitgeven aan grensbewak­ing, waardoor het aantal grensbewak­ers moet groeien van 1.200 naar tienduizen­d. “We hebben het recht onze grenzen te verdedigen, en we moeten weten wie er binnenkomt”, klinkt het.

Erasmus verdubbelt

Ook het budget voor de Europese jeugd gaat de hoogte in. Het programma Erasmus+, bekend van de studentenu­itwisselin­g, ziet zijn budget zelfs verdubbele­n.

Opvallend: voor het eerst plant de Commissie landen die het niet nauw nemen met de rechtsstaa­t financieel te straffen – een duidelijke waarschuwi­ng aan het adres van Polen en Hongarije.

Maar de financiële put die de Brexit achterlaat, moet op een of andere manier worden gedempt. Zo worden de zowel de subsidies voor landbouwer­s als die voor de regio’s met ongeveer 5% teruggesch­roefd. De Boerenbond is daar niet over te spreken en belooft druk uit te oefenen via de Europese koepelorga­nisatie.

Bovendien wil de Commissie extra eigen inkomsten vinden. Zo denkt ze aan een taks op niet-recycleerb­aar plastic van 80 eurocent per kilo. Daarnaast wil ze het bedrag dat de lidstaten inhouden op de douanerech­ten die ze voor de EU innen, halveren van 20% naar 10%.

Dat laatste schiet bij Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) in het verkeerde keelgat. “Op een moment waarop een aantal Noordzeela­nden geconfront­eerd worden met de zware gevolgen van de Brexit, is dit niet te verantwoor­den”, zegt hij.

Ook de Nederlands­e eerste minister Mark Rutte plaatst grote vraagteken­s bij het voorgestel­de budget, net als zijn collega-regeringsl­eiders in Denemarken, Zweden en Oostenrijk.

Juncker hoopt hoe dan ook op een akkoord vóór de Europese verkiezing­en van mei 2019. Afgaande op de reacties beloven die niet makkelijk te verlopen.

Jean-Claude Juncker Commissiev­oorzitter “We hebben het recht om onze grenzen te verdedigen en we moeten weten wie binnenkomt.”

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium