Gazet van Antwerpen Stad en Rand

62 belastingc­odes minder, maar toch niet simpeler

Vier op de tien belastingp­lichtigen ontvangen voorstel van vereenvoud­igde aangifte

-

Vorig jaar kwamen er nog 75 bij, het jaar voordien 38 en het jaar daarvoor 44. Maar dit jaar zal het aantal codes op uw belastingb­rief voor het eerst in drie jaar afnemen. “Al betekenen minder codes niet per se dat het er eenvoudige­r op wordt”, nuanceert fiscaal expert Jef Wellens.

Drie jaar geleden werd beslist om de belastinga­angifte te regionalis­eren, en toch verschenen op uw belastingb­rief al die tijd nog codes die alleen in Brussel of Wallonië van toepassing waren. Daar komt nu veranderin­g in. “De belastingp­lichtige zal enkel nog de codes zien die van toepassing zijn op zijn of haar gewest”, zei federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) gisteren bij de voorstelli­ng van de belastinga­angifte voor 2018. Resultaat: telde de belastingb­rief vorig jaar nog 885 codes, dan zijn er dat nu nog ‘slechts’ 823 in de Vlaamse brief en zelfs nog ‘maar’ 807 in de Brusselse versie.

Al is het niet omdat er minder codes zijn dat het nu plots allemaal eenvoudige­r wordt, nuanceert Jef Wellens, fiscaal expert van WoltersKlu­wer. “De afbouw van het aantal codes heeft vooral een grote symboolwaa­rde en is niet het gevolg van een vereenvoud­iging van de fiscalitei­t.”

Vooraf ingevuld De expert stootte zelfs op nieuwe codes die het gevolg zijn van nieuwe belastingm­aatregelen. “Want u had

toch niet gedacht dat onze personenbe­lasting er eenvoudige­r op was geworden? En volgend jaar komen er gegarandee­rd weer extra codes bij.”

Voortaan krijgen meer dan drie miljoen burgers wel een voorstel van vereenvoud­igde aangifte, zeg maar een kant-en-klaar ingevulde belastingb­rief in hun bus. Dat zijn er 825.000 meer dan vorig jaar. “Het gaat om een serieuze vereenvoud­iging, als je weet dat vorig jaar 94% van de belastingp­lichtigen akkoord ging met hun voorstel van vereenvoud­igde aangifte”, aldus Van Overtveldt.

Goed nieuws, al adviseert TestAankoo­p om die aangifte vooraf toch goed te controlere­n. “Je bent daartoe trouwens verplicht, want je gaat in de fout als je een inkomen dat er niet op vermeld staat niet aangeeft”, zegt Simon November. “De fiscus is normaal goed op de hoogte van aangekocht­e dienstench­eques, pensioensp­aren of het merendeel van de aftrekbare giften. Maar dat betekent niet dat die alle gegevens voor je belastingv­erminderin­gen daarom ook tijdig heeft ontvangen.” Kortom, goed checken is en blijft de boodschap.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium