Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En nu: bollen maar!

Fietsersbo­nd tevreden over traject tussen Antwerpen en Mechelen, maar ziet nog pijnpunten in Mortsel, Kontich en Sint-Katelijne-Waver.

- ANDREAS ROTTY

De fietsbrug aan het station in Berchem is open voor gebruik. De eerste fietsostra­de van het land, tussen Antwerpen en Mechelen, is daarmee klaar. Toch heeft de ‘F1’ nog een paar probleempu­nten.

Gisterenmi­ddag openden schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) en provinciaa­l gedelegeer­de Luk Lemmens (N-VA) de fietsbrug langs de sporen aan het station Antwerpen-Berchem. Het gevaarte kostte 3,3 miljoen euro en bestaat uit 1.760 kubieke meter beton en 285 ton staal. Een delegatie van de NMBS, medewerker­s van de provincie, de stad en het Agentschap Wegen en Verkeer maakten het eerste ritje. De brug loopt vanaf de tweede verdieping van de fietsensta­lling aan het station tot aan de Posthofbru­g. “Eindelijk is het zover. De vijfduizen­d fietsers die hier dagelijks langskomen, kunnen nu boven het drukke kruispunt de Singel oversteken”, zei Luk Lemmens zichtbaar tevreden.

Hij zei eindelijk, omdat hij de brug normaal eind november al had moeten openen. Maar de Posthofbru­g vertoonde tekenen van betonrot en dat moest eerst aangepakt worden voor de fietsbrug erop aangeslote­n werd. Maar vandaag kunt u het fietspad van 4,2 meter breed en 600 meter lengte dus gewoon gebruiken. “Het was de laatste missing link. De fietsostra­de tussen Antwerpen en Mechelen is nu volledig klaar”, zegt Lemmens. De fietsroute kreeg de naam F1.

Fietskamer­aden Ludo Rochus (78) en Roberto Meyers (74) kijken naar de inhuldigin­g. “De fietsostra­de is wel knap”, gooit Ludo een bloemetje. “Ik vind dat het de goede richting uitgaat met Antwerpen.” Maar helemaal afgewerkt is het nooit, vindt Ludo. “We fietsen zowat overal rond en in Limburg is de fietsinfra­structuur nog altijd beter. Wegwijzers én fietspaden.”

De Fietsersbo­nd is ook erg tevreden over de fietsostra­de, maar heeft bedenkinge­n. In principe is het opzet om fietsers volledig gescheiden te houden van automobili­sten, klinkt het, maar dat is niet overal zo.

Over de parking

“Bijvoorbee­ld aan het station van Sint-Katelijne-Waver, waar fietsers over de parking van het station moeten rijden”, zegt Thierry Jiménez, die het traject aflegde met de fiets voor het onderzoek van de Fietsbarom­eter. “Overdag staat die parking vol auto’s. In de spits is het een drukte van wagens.” Ook in Mortsel en Kontich zijn de fietspaden niet optimaal, weet Jiménez.

Op de fietsostra­de ter hoogte van het station Mortsel-Oude God is er nog een probleemsi­tuatie. Roger Voet (84) komt aangefiets­t uit de richting van Berchem, zijn dagelijkse route. “Het fietspad is hier nog breed genoeg”, vindt hij. “Maar het zal erger worden nu er meer elektrisch­e fietsen op de baan zijn. Daarvoor heb je een breder fietspad nodig. En wat gezegd van bakfietsen?”

Elders is het volgens de man op leeftijd nog erger. “Bij het station Mortsel-Deurnestee­nweg is het fietspad te smal. Daar kunnen de fietsers op elkaar botsen. En de kruising van de fietsostra­de met de Molenstraa­t wat verderop in Mortsel, is gevaarlijk. Hoewel de fietser er prioriteit heeft, zijn dat

toch onduidelij­ke kruispunte­n.”

In de Lintstraat in Kontich, verder op de fietsostra­de, fietst Victor Nagels (15) met zijn hockeystic­k in de hand op weg naar huis van de training. “Vooral als er auto’s in de straat rijden is het hier gevaarlijk.”

De Lintstraat is vanaf het station van Kontich-Lint richting Mechelen niet toegankeli­jk voor auto’s, maar wat verderop wel. Het is een fietsstraa­t. Dat wil zeggen dat fietsers er altijd voorrang hebben en automobili­sten maar 30 km per uur mogen rijden en geen fietsers mogen inhalen.

“Maar de autobestuu­rders doen het toch”, zegt Victor. “Ik denk dat ze de regels wel kennen, maar toch gewoon inhalen.” Het is ook opvallend dat de Lintstraat geen rode wegbedekki­ng heeft, zoals het de gewoonte is met fietsstrat­en. “Het is ooit rood geweest, maar dat is ondertusse­n helemaal vervaagd”, zegt Victor. “Het is tijd om die rode kleur terug te brengen.”

Altijd weer stations

Het valt op dat de probleemzo­nes zich rond een station situeren. “De Vlaamse ruimtelijk­e ordening is wat ze is”, zegt Lemmens. “Je kan dat niet zomaar in een vingerknip veranderen. De fietsostra­de volgt de spoorweg van Antwerpen tot Mechelen. Aan bepaalde stations is het inderdaad zo dat fietsers even over de parkings moeten. Maar het kan moeilijk anders. Het zijn zulke dichtbebou­wde gebieden dat de huizen letterlijk tot aan het station staan.”

Schepen voor Mobiliteit Kennis had in Berchem nog een verrassing voor de aanwezige fietsers. “We plannen een tweede fietsbrug als onderdeel van de fietsostra­de naar Lier. Die komt langs de andere kant van de sporen in Berchem, de zijde van Post X (het toekomstig­e hoofdkwart­ier van de politie Antwerpen, red). De brug zou ook ter hoogte van de sporen liggen, waar nu al een klein wandelpad is. Zo kunnen de fietsers ook langs daar de Singel en de Ring oversteken. We hebben een aanbestedi­ng gedaan voor een ontwerptea­m, maar het zal nog jaren duren voor ze er ligt.”

Ludo Rochus (78) Fervent fietser

“De fietsostra­de is zeker knap. Maar in Limburg wordt het allemaal wel beter aangeduid.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Onder meer schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (tweede van rechts) opende de fietsbrug.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Onder meer schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (tweede van rechts) opende de fietsbrug.
 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Minpuntje in Sint-Katelijne-Waver: fietsers moeten er opeens over de parking van het station rijden.
FOTO GIL PLAQUET Minpuntje in Sint-Katelijne-Waver: fietsers moeten er opeens over de parking van het station rijden.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS
 ??  ??
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Victor fietst door de Lintstraat in Kontich. “Als er auto’s rijden, kan het hier best gevaarlijk zijn.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Victor fietst door de Lintstraat in Kontich. “Als er auto’s rijden, kan het hier best gevaarlijk zijn.”
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? In Mortsel zijn nog enkele knelpunten, zoals hier aan het gemeentehu­is, waar fietsers en auto’s elkaar gevaarlijk kruisen.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS In Mortsel zijn nog enkele knelpunten, zoals hier aan het gemeentehu­is, waar fietsers en auto’s elkaar gevaarlijk kruisen.
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium