Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tophacker riskeert zes jaar cel voor hulp aan drugsmaffi­a

Vlaamse IT’ers hielpen Nederlands­e drugsmaffi­a aan unieke pincodes van containers in Antwerpse haven

- JORIS VAN DER AA

Het openbaar ministerie heeft zes jaar cel en 30.000 euro boete geëist tegen de bekende ITondernem­er Filip Maertens (40), de oprichter van Argus Labs/ Sentiance. Maertens zou samen met twee ander top-IT’ers tientallen havenbedri­jven hebben gehackt in opdracht van de drugsmaffi­a.

Filip Maertens, zijn boezemvrie­nd Davy V. en hun voormalige collega Wence V.D.M. zouden tussen 2012 en 2014 een vernuftige hackingope­ratie hebben uitgevoerd in opdracht van een Nederlands­e drugsbende, die werd geleid door de voortvluch­tige Turkse Nederlande­r Orhan Adibelli (47). Maertens en co. slaagden er in om in te breken in het bedrijfsne­twerk van grote havenbedri­jven als DP World, MSC, CSAV en Katoennati­e, zodat ze waardevoll­e informatie over containerb­ewegingen konden doorspelen aan het drugsnetwe­rk rond Adibelli. Diens organisati­e zou tussen 2012 en 2014 minstens twee ton cocaïne en één ton heroïne hebben ingevoerd via de Antwerpse haven. De modus operandi van de organisati­e van Adibelli was volstrekt uniek. De drugscrimi­nelen huurden softwaresp­ecialisten en hackers in om tientallen bedrijven in

de Antwerpse haven aan te vallen met valse mails, malware-bombardeme­nten en vernuftige inbraken in de bedrijfsne­twerken, waarbij gebruik werd gemaakt van zelfontwor­pen PWN- of PWNIE-plugs, een soort minicomput­ers waarmee hackers de servers van gehackte bedrijven of organisati­es kunnen doorsnuffe­len. De pwny-plugs werden door inbrekers in de bedrijfsru­imten van de geviseerde havenbedri­jven geplaatst, en later door hen ook weer weggehaald.

Unieke pincodes

Volgens het openbaar ministerie had Filip Maertens de leiding over de hacking-activiteit­en. “Hij onderhield contacten met softwaresp­ecialisten in Peru en betrok ook medebeklaa­gden Davy V. en Wence V.D.M. bij de zaak”, aldus de openbare aanklager. “De organisati­e kreeg daardoor de controle over het dataverkee­r in de bedrijven. Zo konden ze achterhale­n waar hun containers, waarin drugs zaten verstopt, zich precies bevonden. Het uiteindeli­jk doel van de hackers was het onderschep­pen van de unieke pincodes, waarmee de containers met drugs opgehaald konden worden.”

Internatio­naal alarm

De hacking-activiteit­en van de bende kwamen aan het licht omdat er steeds vaker containers op mysterieuz­e wijze bleken te verdwijnen uit de haven. De containerd­ieven bleken telkens te beschikken over de geheime pincodes en vervalste vrachtdocu­menten. Toen politie en gerecht lucht kregen van de ingenieuze werkwijze van de bende AdibelliMa­ertens, lanceerde Europol een internatio­naal alarm waarin de Europese politieorg­anisatie waarschuwd­e voor samenwerki­ngsverband­en tussen hackers en de georganise­erde drugsmaffi­a. Davy V., een van de hackers, werd op zeker moment door de speurders betrapt toen hij vanop de parking van DP World probeerde in te loggen op het bedrijfsne­twerk van de containerb­ehandelaar. Hij had zijn laptop aangeslote­n op de accu van zijn Subaru. Davy V. werkte op het moment van de feiten als consultant voor Telenet, waar hij mee verantwoor­delijk was voor de ontwikkeli­ng van de mobiele Triiing-app. Verdachte Wence V.D.M was in die tijd werkzaam als veiligheid­sspecialis­t bij PWC, waar hij onder meer betrokken was bij het onderzoek naar de hacking bij rederij MSC. V.D.M. ontdekte bij MSC hackingapp­aratuur die hij zélf had ontworpen en gebouwd. Hij verklaarde tijdens het onderzoek dat hij werd misleid door Maertens. Tegen Davy V. en Wence V.D.M. vorderde het openbaar ministerie twee jaar cel en een boete van 12.000 euro.

Het openbaar ministerie vroeg ook drie jaar cel voor Dorien C., de echtgenote van Filip Maertens. Zij zou in opdracht van Maertens en gangsterba­as Adibelli een aantal observatie­s in de Antwerpse haven hebben uitgevoerd, iets waar ze vanuit haar profession­ele achtergron­d erg geschikt voor was. Dorien C. werkte destijds immers als erkend privédetec­tive voor European Corporate Security Agency (ECSA), een organisati­e die dicht aanleunt bij Europol en Eurojust.

Gevlucht naar Turkije

Orhan Adibelli, het meesterbre­in achter de hele zaak, kon niet worden opgepakt. Hij vluchtte naar Turkije, waar hij geniet van zijn centen. Bij een huiszoekin­g in Nederland vonden de speurders ruim 1,2 miljoen euro cash, die Adibelli in zijn haast had moeten achterlate­n. Maar uit onderzoek bleek later ook dat Adibelli ruim 2 miljoen euro cash had meegenomen naar Turkije. In een half jaar tijd kocht hij voor zijn vrouw negentien appartemen­ten in zijn thuisland. Tegen Adibelli eiste het openbaar ministerie twaalf jaar cel en 60.000 euro boete.

 ?? FOTO RR ?? Met PWNIE-plugs konden de hackers de servers van de geviseerde bedrijven doorsnuffe­len.
FOTO RR Met PWNIE-plugs konden de hackers de servers van de geviseerde bedrijven doorsnuffe­len.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Filip Maertens, de IT’er die volgens het openbaar ministerie de leiding had over de hackingact­iviteiten.
FOTO PHOTO NEWS Filip Maertens, de IT’er die volgens het openbaar ministerie de leiding had over de hackingact­iviteiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium