Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Begrip voor beide standpunte­n

- LUDO VANDEWALLE

Op deze plaats nemen we als krant graag een standpunt in. Voor of tegen. Wit of zwart. Met plaats voor nuances, maar wel met een duidelijke mening. Zodat de lezer zijn ideeën daaraan kan toetsen.

Vandaag moeten we u teleurstel­len. We hebben ons een punthoofd gedacht: wie heeft er nu gelijk? Michel Preud’homme of de voetbalbon­d? Is het begrijpeli­jk dat Preud’homme – 59, stilaan op het einde van zijn carrière en überBelg – niet wil wachten tot half juli om eventueel bondscoach te worden? Heeft Roberto Martinez het zo goed gedaan dat de voetbalbon­d zo nodig met hem, niet eens een Belg, verder zou willen gaan na het WK? Als de KBVB daardoor Preud’homme mist?

We zijn er na veel denkwerk niet uitgekomen. Er is precies evenveel begrip voor beide standpunte­n. Preud’homme kennende zit hij nu al te springen om er weer aan te beginnen. Wachten tot na het WK om dan mogelijk te vernemen dat de bond toch voortdoet met Martinez, is in zijn geval masochisme. Al de treinen die nu staan te wachten laten vertrekken om er straks geen enkele, of toch geen interessan­te, meer te zien komen?

De voetbalbon­d dan. De criticaste­rs van Martinez hebben nu ongetwijfe­ld vragen bij zijn mogelijke aanblijven. Maar als Martinez met de Duivels de halve finales bereikt, is hij een held en vinden dezelfde sceptici het onbegrijpe­lijk dat er eerder voor een andere coach werd gekozen. Daarom ook begrip voor de bond: die vroegtijdi­ge verlenging­en van trainersco­ntracten zijn voor niets goed. Martinez zal maar op één ding worden afgerekend. Dat is het WK. Geef hem dan die faire kans.

Bovendien is het onzeker of de voetbalbon­d er op financieel vlak met Preud’homme al zou kunnen uitkomen. Onze bond kan nooit hetzelfde loon als een club betalen. Martinez verdient nog geen miljoen euro per jaar. Hij krijgt pas echt een topsalaris als hij het goed doet op het WK. Preud’homme kwam er eerder dit jaar financieel niet uit met Girondins de Bordeaux.

Overigens is men bij de bond bijzonder tevreden over Martinez. Ook zijn betrokkenh­eid bij het Belgische voetbal krijgt applaus. Hij is beschikbaa­r – zo was hij gisteren eregast op een sponsoravo­nd bij KV Oostende –, doet niet moeilijk en is gelukkig in ons land. Dat zijn discours intussen is veranderd en hij ook na het WK verder wil bij de Duivels, kwam er na een zeer positief gesprek tussen bond en bondscoach. Als de trip naar Rusland geen ramp wordt – kwartfinal­es wordt ook al als goed ingeschat – gaat de bond heel graag door met de huidige bondscoach.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium