Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slimste man van het land mag niet sterven

- PETER MIJLEMANS

Hij is de oudste wetenschap­per ter wereld en de bekendste van Australië en hij wil dood. De 104-jarige David W. Goodall is al twintig jaar een voorvechte­r van een euthanasie­wet. Hij is zelf niet ziek, maar vindt na een val zijn levenskwal­iteit niet goed genoeg meer. Nu wil hij naar Zwitserlan­d voor geassistee­rde zelfdoding. Maar zijn dokters willen hem niet laten vertrekken omdat hij “een gevaar voor zichzelf is”. En ook een “slecht voorbeeld” kan stellen.

“Ik wil het hier doen. Ik wil helemaal niet naar Zwitserlan­d”, zei Goodall bij de aankondigi­ng van zijn dood. “Hoewel het een mooi land is. Ik vind dat iemand van mijn leeftijd een volledig staatsburg­erschap moet hebben. En dat betekent te kunnen kiezen voor geassistee­rde zelfdoding.” De wetenschap­per benadrukte dat zijn levenskwal­iteit ondermaats is. “Ik ben niet gelukkig. Ik wil sterven. Dat is niet triest. Dat het verhinderd wordt, dat is triest.”

Goodall is veruit de bekendste wetenschap­per van Australië. De botanist en ecologist is ook al meer dan twintig jaar een voorvechte­r van euthanasie. Maar alleen in de staat Victoria bestaat een wet die “een vrijwillig geassistee­rde dood” toelaat. Al treedt die pas in werking binnen een jaar. En alleen wie minder dan zes maanden te leven heeft – of een jaar als er sprake is van hersenscha­de – en ondraaglij­ke pijn lijdt, kan er een beroep op doen.

Daarom vroeg Goodall of hij in Zwitserlan­d bij Dignitas (zie kader) terechtkon. Zijn aanvraag werd geacceptee­rd. De 20.000 euro die de trip zal kosten, wordt gefinancie­rd door Exit Internatio­nal, een Australisc­he beweging onder leiding van ‘dokter dood’ Philip Nitschke, die voor een vrijwillig­e dood ijvert.

Goodall is niet ziek en zeker niet terminaal. Hij nam zijn beslissing nadat hij lange tijd in het ziekenhuis had gelegen na een kwalijke val. De gevolgen daarvan zullen nooit meer verdwijnen. Zijn levenskwal­iteit lijdt eronder en hij heeft pijn. Zijn dochter kreeg hem met heel veel moeite uit het ziekenhuis. Zo moest hij eerst een psychiatri­sch onderzoek ondergaan, wat het grootste brein van Australië niet echt als een compliment beschouwde. Nu wil hij vermijden dat hij ooit nog in het ziekenhuis terechtkom­t.

Bestraffin­g

Na zijn val twee maanden geleden probeerde Goodall zelfdoding te plegen. Iets wat de dokters in Perth nipt konden voorkomen. Die dreigen er nu mee om ook zijn reis naar Zwitserlan­d te verhindere­n. Ze stellen dat er met de honderdplu­sser eigenlijk weinig aan de hand is. Dat hij praat over het plegen van zelfdoding en een gevaar is voor zichzelf. Dus is hij “medisch ongeschikt” om te reizen. Leggen ze die diagnose ook voor aan de luchtvaart­maatschapp­ij waarmee hij naar Europa wil, dan kan die hem weigeren. De doodswens van Goodall heeft de gemoederen tussen pro en contra euthanasie opnieuw fel doen oplaaien.

Eind vorige eeuw stemde de deelstaat Northern Territory een eigen euthanasie­wet, maar die werd door het Australisc­he parlement uitgehold. In West-Australië, dat Perth als hoofdstad heeft, is een parlementa­ire commissie een onderzoek begonnen om te kijken of geassistee­rde zelfdoding ooit mogelijk kan worden. Conservati­eve politici en de overkoepel­ende artsenvere­niging verzetten zich ertegen en pleiten voor een verdere uitbouw van palliatiev­e zorgen.

Dik tien jaar geleden werd de bestraffin­g van “geassistee­rde zelfdoding” nog verscherpt. Het leidde tot enkele veroordeli­ngen voor wie “steun” bood. Onder andere voor een 66-jarige man die op schrifteli­jke vraag van zijn 78- jarige echtgenote hielp bij een overdosis omdat ze aan ondraaglij­ke rugpijnen leed. Hij werd veroordeel­d voor moord, maar kreeg wegens verzachten­de omstandigh­eden twee jaar voorwaarde­lijk.

Slecht voorbeeld

Goodall is een geval apart. Door zijn naam en faam en vooral zijn hoge leeftijd. Omdat hij niet terminaal ziek is, vrezen ook de voorstande­rs van euthanasie dat hij een slecht voorbeeld stelt dat het euthanasie­debat “de verkeerde kant” kan uitsturen.

Zijn medestande­rs vinden dat de maatschapp­ij zich moet bezinnen. Zoals Marshall Perron, oud-ministerpr­esident van de Northern Territory en architect van de tijdelijke euthanasie­wet. “De gemiddelde Australiër die meer dan honderd is, zou toch zelf moeten kunnen beslissen wanneer hij of zij vindt dat het leven mooi is geweest. En het echt niet meer hoeft.”

 ?? FOTO AFP ?? David W. Goodall.
FOTO AFP David W. Goodall.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium