Gazet van Antwerpen Stad en Rand

HEET VAN DE TONG...

Heeft de regio Antwerpen nood aan een eigen vervoerbed­rijf?

-

Nood aan beleidsmak­ers

Antwerpen en omgeving hebben nood aan beleidsmak­ers met inzicht en rijervarin­g. Antwerpen heeft ook nood aan beter doorstrome­nd verkeer in plaats van de belemmeren­de ingrepen van de laatste jaren. De stad heeft nood aan minstens één extra oeververbi­nding en een fietstunne­l ten noorden van Antwerpen (Waasland - Scheldelaa­n). We hebben nood aan beleidsmak­ers die inzien dat niet alle verplaatsi­ngen met het openbaar vervoer kunnen opgelost worden en die niet nog meer de auto verbannen om dan te moeten vaststelle­n dat de stad doodgebloe­d is.

YVAN HIMSCHOOT, BEVEREN

MIVA

Zulke ideeën komen van mensen die het water opnieuw willen uitvinden: jaren geleden hebben ze de MIVA (Maatschapp­ij Intercommu­naal Vervoer Antwerpen) laten opgaan in de Lijn en nu willen ze iets gelijkaard­igs opstarten. Natuurlijk heeft de regio Antwerpen nood aan een eigen vervoerbed­rijf.

MICHEL BARBÉ, ITEGEM

Dramatisch

Zo snel mogelijk graag. De verkeerskn­oop in en rond Antwerpen wordt met de dag complexer. Doen dus, want ook het openbaar vervoer is, zacht uitgedrukt, dramatisch. Nu nog door het kluwen van de versnipper­de belanghebb­enden geraken.

JO VAN DESSEL, STABROEK

Meer kosten

Nee, en wel omdat Vlaanderen op zichzelf al erg klein is (de meeste Europese vervoernet­ten zijn groter dan Vlaanderen). En omdat de Antwerpena­ar er altijd een knoeiboel van zal blijven maken, zonder ooit lessen te trekken. Van bij de oprichting in de 19de eeuw tot het MIVA-tijdperk stapelden de miskleunen zich op. Waarom zou het dan nu anders zijn? Er zijn ook politieke inmengen. Vooral de socialiste­n en de groenen zullen blijven proberen om hun dogma´s door te drukken op het beleid van het openbaar vervoer. Bovendien leidt versnipper­ing tot meer kosten en minder transparan­tie.

PATRICK DONCKERS, AARTSELAAR

Specifiek

Vroeger had je MIVA die het openbaar vervoer in en rond Antwerpen organiseer­de. Een 25 jaar geleden werd De Lijn opgericht die alles, in alle Vlaamse steden, overnam. Mij lijkt het logisch dat er regionaal gewerkt wordt, omdat elke stad zijn specifieke noden kent. De Lijn zou dan beter onder de NMBS werken om het interstede­lijk vervoer te coördinere­n.

DIRK DE JAEGHERE, BERCHEM

Investerin­gsplan

De dienstverl­ening van De Lijn is momenteel lamentabel. Maar dat los je niet op door alleen de structuur te veranderen. Wat wel kan helpen, is een massaal investerin­gsplan in het openbaar vervoer en het terugschro­even van de besparinge­n bij De Lijn. Daarnaast kan de stad heel wat doen, ten eerste eindelijk zorgen voor degelijke doorstromi­ng. Dit plan lijkt vooral een nieuwe structuur om een privatiser­ing door te duwen, naar het model van Londen.

LUC WENDELEN, BOOM

Mindervali­de

Het tart alle verbeeldin­g dat bepaalde horecazake­n geleidehon­den weren. Die dieren zijn de ogen en oren voor de persoon die ze begeleiden waardoor ze toch deel uit kunnen maken van de maatschapp­ij. We mogen geen mensen wegcijfere­n omwille van een of ander gebrek. Wat mij betreft mogen ze voor zoiets heel hoge boetes opleggen aan de uitbaters. Hopelijk verzuurt de maatschapp­ij niet verder en kunnen we meer aandacht geven aan personen met beperkinge­n

PAUL VAN HERCK, VOSSELAAR

Middelheim (1)

Het beeld van de naakte man in een nogal uitdagende houding in het Middelheim­museum is op het eerste gezicht platvloers, vulgair en choquerend. Maar, zoals het met kunst gaat, moet je voorbij de eerste laag durven te kijken. De titel Arc de Triomphe verwijst naar triomfboge­n die veldheren en andere groten der aarde voor zich lieten bouwen tot meerdere eer en glorie. Dat beeld zet die heren en bij uitbreidin­g de mannencult­uur op een uitbundige, barokke manier in hun hemd. Een beeld dat tot nadenken stemt en misschien zelfs goed is voor een glimlach en wat zelfrelati­vering.

JULIA BEIRINCKX, PUTTE

Middelheim (2)

Wat bezielt mensen toch om geld en energie te steken in afzichteli­jke werken zoals

Arc de Triomphe van het Weens kunstenaar­scollectie­f Gelitin? Er zijn toch geen woorden om dat extreem afstotelij­k en lelijk beeld te omschrijve­n, tenzij degoutant? Het is dan ook nog eens extreem amateurist­isch gemaakt. Sarah Weyns van het Middelheim­museum reageert door te stellen dat beelden van naakte vrouwen blijkbaar niet choqueren. Van naakte mannen ook niet, mevrouw, maar die beelden zijn dan ook niet zo expliciet. In Wenen zullen ze zich weer een breuk lachen dat dit beeld verkocht raakte. Ik vraag me trouwens af wat dit grapje de gemeenscha­p weer gekost heeft. Ik had gehoopt na de kakmachine van Wim Delvoye en de gekruisigd­e koe in Borgloon het ergste te hebben meegemaakt. Ik was fout.

MARC LESAGE, BRASSCHAAT

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium