Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Speelplaat­s school Sint-Willebrord zakt weg door bom WO II

Speelplaat­s wordt heraangele­gd na verzakking­en door V2-bominslag

-

De speelplaat­s van de Berchemse secundaire school Sint-Willebrord Heilige Familie wordt heraangele­gd nadat die begon te verzakken. Aan de oorzaak ligt de V2bominsla­g die tijdens WO II het leven kostte aan dertig zusters van het Sint-Joannagest­icht. Vandaag is zuster Stanislas (95) de enige zuster die de gruwel nog kan navertelle­n.

was 17 november 1944. Ik was toen 22 jaar oud. Precies om 11.17u werd er gebeld. Een bedelaar stond met een gamel voor de deur en vroeg me of ik die kon vullen met soep”, vertelt zuster Stanislas terwijl ze haar breiwerkje even aan de kant legt. “Met een gamel vol soep liep ik door de lange gangen. Plotseling viel ik op de grond. Daarna rook ik alleen nog stof en mazout en leek het wel of ik aan het opbranden was. Er was een balk op mij terechtgek­omen waardoor ik niet goed meer kon ademen. Met een stok probeerde ik voldoende lawaai te maken. Uiteindeli­jk hebben enkele soldaten hebben me van onder het puin gehaald.”

Maar de ravage was enorm en het dodental gruwelijk. “Dertig zusters zijn die dag om het leven gekomen. Een groot aantal was samen aan het breien. Mijn eigen zus ook. Zij werd levend teruggevon­den in een bloedplas tussen de doden.”

Slechts elf zusters overleefde­n de ramp. Het Sint-Joannagest­icht, vandaag bekend als het klooster van de Zusters Annonciade­n en de aanpalende middelbare school Sint-Willebrord Heilige Familie, was tot op de grond vernield.

Onder de dodelijke slachtoffe­rs waren geen leerlingen. “Al snel werd beslist om de Antwerpse scholen te sluiten”. zegt historicus Pieter Serrien, auteur van Elke dag angst, een boek over de V-bommenterr­eur in 1944 en 1945. “Kinderen kregen de opdracht om hun schoolwerk op school te komen halen en thuis te maken, vaak schuilend in de kelder. Maar er waren wel leerlingen getuige van de V2-inslag, omdat ze op dat moment hun schoolwerk kwamen afhalen. Zij kwamen er met de schrik vanaf.”

“Bij de inslag in Berchem was de volledige omgeving vernield”, weet Serrien. Een dertigtal huizen in de buurt werd onherstelb­aar bescha“Het

digd. Maar het Sint-Joannagest­icht was er natuurlijk het ergst aan toe. Rotte balken als oorzaak

In 1945 werd vol goede moed begonnen aan de heropbouw en in 1948 was het nieuwe klooster instapklaa­r. Ook de speelplaat­s van Sint-Willebrord Heilige Familie werd in die periode aangelegd.

“Daarvoor gebruikte men eenvoudig materiaal”, vertelt directeur Jan Claus. “Het verhaal gaat dat de kelders van het kloosterge­bouw vol puin werden gestort. Daarover werden houten balken gelegd, die nu zijn weggerot. Dat zou de verzakking van onze speelplaat­s veroorzake­n. Op drie jaar tijd is dat heel snel gegaan.”

De speelplaat­s, waarvan ook de kinderen van basisschoo­l De Schatkist gebruikmak­en, wordt daarom vanaf vandaag heraangele­gd. De werken moeten in september afgerond zijn. De speelplaat­s zal er dan een pak groener uitzien, met een voetbalvel­dje, speeltuige­n en een apart speelgedee­lte voor de basisschoo­l. Daarmee wordt een stukje geschieden­is opgeknapt. Maar vergeten is de raketinsla­g nog lang niet. Elk jaar op 17 november herdenken de vijf zusters die het klooster nog telt hun dertig zusters die op die dag gestorven zijn. “En op momenten als deze, wanneer ik tijd heb om na te denken, begin ik al die herinnerin­gen weer te herkauwen”, knikt zuster Stanislas.

Zuster Stanislas (95)

Klooster van Zusters Annonciade­n

“Op momenten als deze begin ik al die herinnerin­gen weer te herkauwen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Directeur Jan Claus van basisschoo­l De Schatkist toont de verzakking­en op de speelplaat­s.
FOTO PATRICK DE ROO Directeur Jan Claus van basisschoo­l De Schatkist toont de verzakking­en op de speelplaat­s.
 ?? FOTO RR ?? De V2-inslag vernielde het Sint-Joannagest­icht volledig.
FOTO RR De V2-inslag vernielde het Sint-Joannagest­icht volledig.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium