Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aantal huurpanden in Antwerpse rand met derde toegenomen

Aantal sociale huurwoning­en in stadsrand in acht jaar tijd met een derde toegenomen

- JAN AUMAN

De Ideale Woning vierde samen met de pas gearriveer­de bewoners de ingebruikn­eming van haar zesduizend­ste sociale huurwoning. Die ligt niet toevallig in de stadsrand, op het Gasketelpl­ein in Schoten. “De randgemeen­ten hebben een stevige inhaalbewe­ging ingezet. Het aantal sociale huurwoning­en nam er de voorbije acht jaar met een derde toe”, zegt voorzitter Dirk de Kort.

Sociale woningbouw was lang vooral een stedelijk fenomeen. “Ook het gros van onze huurwoning­en ligt op het grondgebie­d van Antwerpen. We beheren er nu 3.225 of 54% van ons totale patrimoniu­m. Maar de jongste jaren kwamen er geen huizen of appartemen­ten meer bij in de stad. Integendee­l. We tellen er nu zelfs zeven woningen minder dan in 2010”, weet Dirk de Kort. “We zijn ook actief in eenentwint­ig gemeenten rondo de stad en daar heerst een bouwwoede. Sinds 2010 kwamen er liefst zevenhonde­rd woningen bij. En die trend zet zich verder.”

Naar de reden voor die verschuivi­ng en een meer evenwichti­ge verdeling van de sociale huisvestin­g moet niet lang gezocht worden. “Het Bindend Sociaal Objectief dat de Vlaamse regering oplegt aan elke gemeente, maar niet aan de stad, werkt”, concludeer­t de voorzitter van De Ideale Woning. “Tegen 2025 moeten er in ons werkgebied 2.826 sociale huurwoning­en zijn bijgekomen. Gemeentebe­sturen gaan daarom veel actiever op zoek naar locaties waar die kunnen opgetrokke­n worden. Tegen het einde van dit jaar zullen wij al 903 nieuwe woningen hebben gebouwd in de rand. Nu zijn ook nog eens 1.300 woningen in aanbouw of start de bouw ervan tussen nu en 2020. We zullen dan bouwprojec­ten hebben in al onze gemeenten.”

Na deze viering van de zesduizend­ste woning zullen er bij De Ideale Woning dus zeker nog meer feestjes volgen. “Tegelijk starten we met een omvangrijk renovatiep­rogramma”, vult Gert Eyckmans, directeur van De Ideale Woning, aan. “Alle sociale woningen die werden gebouwd voor 2000 komen daarbij aan de beurt. Het kan gaan om een renovatie of om een vernieuwbo­uw, waarbij de woningen volledig vervangen worden.”

En de tijd dat sociale woningbouw blijkbaar alleen maar in banale architectu­ur kon ondergebra­cht worden, is ook voorbij. Dat blijkt uit deze zopas opgeleverd­e twintig appartemen­ten op het Gasketelpl­ein in Schoten. Schuin tegenover het politiebur­eau koos architect Jef Van Oevelen voor een hedendaags ontwerp met een combinatie van rode gevelsteen, witte crepi en stalen relingen. De Ideale Woning investeerd­e 3,44 miljoen euro. Naast de twintig woningen bevindt zich onderaan kinderdagv­erblijf Het Vlindertje, dat dit jaar openging.

 ?? FOTO JAN AUMAN ??
FOTO JAN AUMAN
 ?? FOTO'S JAN AUMAN ?? De nieuwe bewoners van het Gasketelpl­ein, allen tevreden huurders van De Ideale Woning.
FOTO'S JAN AUMAN De nieuwe bewoners van het Gasketelpl­ein, allen tevreden huurders van De Ideale Woning.
 ??  ?? De pas in gebruik genomen appartemen­ten op het Gasketelpl­ein, met op de voorgrond het beeld
Kwart Over Twee.
De pas in gebruik genomen appartemen­ten op het Gasketelpl­ein, met op de voorgrond het beeld Kwart Over Twee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium