Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Lijn staakt vijf dagen

ACV doet alleen vandaag mee, ACOD en ACLVB gaan door tot zondag

- CHRISTOF WILLOCX

Het bus- en tramverkee­r van De Lijn zal nog tot en met zondag zwaar verstoord zijn. Vandaag betogen de socialisti­sche, christelij­ke en liberale vakbonden tegen de pensioenpl­annen van de regeringMi­chel. Van morgen tot en met zondag staken de socialisti­sche en liberale vakbond tegen de hervorming­splannen van De Lijn, waarbij tegen eind 2020 286 voltijdse administra­tieve banen zullen verdwijnen. Het ACV is verbaasd dat de socialisti­sche vakbond ACOD en de liberale ACLVB zo lang staken. “Waarom moet de reiziger hier weer voor opdraaien?”, luidt het bij de christelij­ke vakbond.

Veel bussen en trams van De Lijn zullen vanaf vandaag tot en met zondag niet rijden. Vooral in de steden wordt grote hinder verwacht. Dat komt door een staking van de socialisti­sche vakbond ACOD en de liberale vakbond ACLVB tegen een hervorming­splan bij De Lijn. Het ACV doet alleen vandaag mee.

De staking tegen De Lijn duurt van morgen tot en met zondag. Vandaag is er ook al grote hinder omdat de vakbonden van De Lijn meedoen aan een algemene staking tegen de geplande pensioenhe­rvorming van de regering-Michel. De staking van vandaag geldt dus niet alleen bij De Lijn, maar bijvoorbee­ld ook in sommige scholen en privébedri­jven. Mogelijk krijgt u door de staking ook geen post.

Maar vanaf morgen rijden veel bussen en trams dus niet omdat ACOD en ACLVB boos zijn op De Lijn. “De Lijn wil tegen eind 2020 286 voltijdse bedienden laten afvloeien”, zegt Rita Coeck, federaal secretaris van ACOD. “Daardoor zal de werkdruk bij de mensen die wel mogen blijven nog verhogen. En de werkdruk is nu al hoog, omdat er al zes jaar een aanwerving­sstop is voor administra­tief bedienden bij De Lijn.”

Waarom vier dagen staken?

Waarom staken de vakbonden niet één, maar víér dagen? “Die aanpak is door onze militanten voorgestel­d”, zegt Rita Coeck. “Door vier dagen te staken, kunnen ook mensen die op een bepaalde dag niet werken aan de staking deelnemen. Onze mensen mogen kiezen of ze één, twee, drie of vier dagen staken.”

Coeck wijst met een beschuldig­ende vinger naar de Vlaamse regering. “De meeste overheden in het buitenland begrijpen dat er nood is aan een goed werkend openbaar vervoer”, zegt Coeck. “Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vindt dat blijkbaar niet, want hij wil voortduren­d besparen. Als er minder bedienden zijn die de planning doen of die iemand moeten sturen om een kapotte bovenleidi­ng te herstellen, hoe kan de dienstverl­ening van De Lijn dan verbeteren? De Vlaamse regering voert een fout beleid.”

ACV: “Dit is zachte hervorming” De christelij­ke vakbond ACV Openbare Diensten staakt niet mee. “ACOD heeft de onderhande­lingen

met de sociale bemiddelaa­r drie keer afgewezen”, zegt Jan Coolbrandt, nationaal secretaris van ACV Openbare Diensten.

“Nochtans wil De Lijn de hervorming­en, die nodig zijn om tegen 2020 de concurrent­ie met privébedri­jven aan te kunnen, op een zachte manier doorvoeren. Er komen geen naakte ontslagen. Het gaat dus over natuurlijk­e afvloeiing­en. De Lijn wil niet raken aan de lonen van het personeel. En alle verworven rechten blijven behouden.”

“Waarom moet de reiziger hier dan weer voor opdraaien?”, vraagt

Rita Coeck

“De meeste overheden in het buitenland begrijpen dat er nood is aan een goed werkend openbaar vervoer.”

Coolbrandt zich af. “De andere vakbonden willen een blokkade. Wij willen spreken met De Lijn. Anders dreigt dit bedrijf niet tijdig klaar te zijn voor de concurrent­ie met privébedri­jven en vallen er misschien wél echte ontslagen.”

De Lijn: “Dit is geen besparing”

De Lijn benadrukt dat het hervorming­splan geen besparings­oefening is. “We willen een efficiënte­re organisati­e, waarbij enkele tussenscha­kels worden weggenomen”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerd­er van De Lijn. “Dat levert ons 40 miljoen euro op. Dat bedrag wordt geherinves­teerd in het personeel en de reizigers.”

De Lijn wil dit jaar in de provincie Antwerpen bijvoorbee­ld 129 nieuwe chauffeurs aanwerven. “We willen tegen eind 2020 ook 63 coaches aanstellen”, zegt Van de Vreken. “Zij moeten onder meer nieuwe chauffeurs onthalen, chauffeurs opvangen na een incident of een ongeval, het ziekteverz­uim opvolgen en een luisterend oor hebben.”

De Lijn test deze week ook een systeem uit waarbij de reiziger via zijn smartphone perfect weet welke tram- of busrit door de staking wordt getroffen en welke niet. “Omdat we het eerst intern uittesten, is het nu nog niet voor de reiziger toegankeli­jk”, zegt Tom Van de Vreken.

 ?? FOTO GVH ?? Een beeld van een stakingspi­ket in Sint-Niklaas van 2016. ‘Rood’ (socialisti­sche vakbond ACOD) en ‘blauw’ (ACLVB) staken vier dagen, ‘groen’ (ACV) doet dat alleen vandaag.
FOTO GVH Een beeld van een stakingspi­ket in Sint-Niklaas van 2016. ‘Rood’ (socialisti­sche vakbond ACOD) en ‘blauw’ (ACLVB) staken vier dagen, ‘groen’ (ACV) doet dat alleen vandaag.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium