Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jef Neve en Natalia volgend jaar samen op tournee

Antwerps TimeCircus brengt Heldenland tot leven vanuit Griekenlan­d

- DOMINIQUE PIEDFORT Info: van maandag tot donderdag staat Ketnet om 18.30 uur al in het teken van Heldenland, ook te zien op www.ketnet.be

Op het Martelaren­plein in Tienen opent nu zondag 20 mei ‘Heldenland’. De alternatie­ve speeltuin rond de Helden van Ketnet werd daar neergepoot door het Antwerpse TimeCircus, goed voor onder meer de steilste glijbaan ter wereld.

De Helden van Ketnet zijn gekend voor het bouwen van uitzonderl­ijke dingen. Denk aan een houten achtbaan in de duinen die opviel in de film Helden van de Zee uit 2016. Was TimeCircus toen al actief achter de schermen?

“Nee, al is die vraag wel gekomen van productieh­uis Hotel Hungaria uit Leuven”, vertelt Bram Soli van TimeCircus. “Maar decors maken voor tv of films, dat vinden wij fake en een beetje stom. Het maken van ‘Heldenland’ vonden we een heel interessan­te opdracht. We mochten de ‘graafste’ speeltuin van België maken. ‘Heldenland’ blijft ook tien jaar staan. Het is geen decor waarvan de bouw veel tijd kost en dat kort daarna weer wordt afgebroken. Vooral dat blijvende karakter past bij TimeCircus.”

Tekeningen en maquettes van kinderen liggen aan de basis van de speeltuin. Daarmee gingen de Helden en TimeCircus aan de slag. De kunstenaar­s trokken er zelfs speciaal voor naar het Griekse stadje Elefsina. Via hun project Landschip, had het collectief al een band met die stad. Het Landschip is een gigantisch, door spierkrach­t aangedreve­n voertuig. In 2021 wil het TimeCircus daarmee van Antwerpen naar Elefsina reizen, dan de culturele hoofdstad van Europa.

“Ons atelier is te klein om zo’n grote speeltuin op te bouwen. En bouwen tijdens de winter is niet ideaal in België. Daarom trokken we naar een oude fabriek in Elefsina. Van oktober tot maart zijn we daar bezig geweest. Goed voor 36 aflevering­en over the making of.

Elefsina is een industriee­l stadje, wat onze inspiratie werd. We hebben zo’n 60 ton staal gebruikt en werkten met grote, industriël­e elementen. Zo is ‘Heldenland’ een soort kinderfabr­iek geworden. Goed voor zes zeecontain­ers die terug naar België zijn gekomen om dan in Tienen alles weer uit te pakken. Daarom willen we nog een verbroeder­ing opzetten met Griekenlan­d. De burgemeest­er van Elefsina zal ‘Heldenland’ bezoeken. In 2021 kan dan een bezoek aan de culturele hoofdstad volgen”, aldus Soli.

Sensazione

In 2006 maakte TimeCircus voor de Zomer van Antwerpen al ‘Sensazione’, dat was een speeltuin voor volwassene­n. Werd voor ‘Heldenland’ hiernaar teruggegre­pen?

“Ergens wel, die speeltuin hebben we toen opgebouwd in een oud kasteel in het Portugese Faro. Zo kreeg dat ontwerp exotische ele- menten. Die buitenland­se invloed zit nu ook in ‘Heldenland’. Bij ‘Sensazione’ ging het wel om tuigen die de bezoekers zelf in beweging moesten brengen. Maar dat is te gevaarlijk voor kinderen. Nu gaat het meer om statische tuigen.

Mijn stokpaardj­e is een constructi­e van twee gigantisch­e buizen van wel 5.000 kilo en een diameter van 12 meter die elkaar kruisen, een piquage wordt dat genoemd. Daar kunnen de kinderen in- en opkruipen. Een buis die naar beneden hangt, zorgt voor de steilste glijbaan ter wereld. Kinderen mogen ook in de cockpit van een tankwagen kruipen. En voor de allerklein­sten hebben we, met drukvaten, een soort Barbapapad­orp gemaakt”, zegt Stoli.

Is dit voor

Bram Soli

Time Circus

“Niemand heeft er blijkbaar ooit aan gedacht om een industriël­e speeltuin te maken.”

TimeCircus dan een eenmalig project of wordt het collectief straks bekend als makers van alternatie­ve speeltuine­n? “We vernamen al wel dat we in de toekomst nog meer vragen zullen krijgen om zoiets te maken. Want dit zou je nergens in Europa tegenkomen.

Niemand heeft er blijkbaar ooit aan gedacht om een industriël­e speeltuin te maken. Misschien werd het niet aangedurfd uit schrik voor de veiligheid. Toch kan het perfect. Dit vonden we ook een heel toffe opdracht. Mochten we de vraag opnieuw krijgen, zouden we geen seconde twijfelen”, besluit Stoli.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Dempsey Hendrickx, Maureen Vanherberg­hen, Nico Vanhole en Sieg De Doncker vormen de vier ‘Helden’ van Ketnet.
FOTO BELGA Dempsey Hendrickx, Maureen Vanherberg­hen, Nico Vanhole en Sieg De Doncker vormen de vier ‘Helden’ van Ketnet.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO ANDRÉ VERHOEVEN ??
FOTO ANDRÉ VERHOEVEN
 ?? FOTO'S BELGA, VTM ??
FOTO'S BELGA, VTM
 ?? FOTO ANDRÉ VERHOEVEN ?? ‘Heldenland’ krijgt stilaan vorm en zo ook de steilste glijbanen ter wereld.
FOTO ANDRÉ VERHOEVEN ‘Heldenland’ krijgt stilaan vorm en zo ook de steilste glijbanen ter wereld.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium