Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Aannemer loopt vertraging op en ‘gijzelt’ bewoners

Bewoners Meerlenhof­laan in Hoboken zijn het beu: uitvoerder werkenzorg­t voor chaos, blijft vertraging oplopen en maakt van straat symbooldos­sier

- ANDREAS ROTTY

De Meerlenhof­laan in Hoboken is stilaan een symbolisch voorbeeld van hoe je wegenwerke­n níét aanpakt. Vertraging­en, pv’s en een rechtszaak volgen elkaar op. Nu is het wachten op een deskundige van de rechtbank voor de bewoners weer zicht hebben op het einde van de werken. “Als je de goedkoopst­e aannemer wilt, krijg je dit”, zeggen ze. Aannemings­bedrijf L.Janssens NV maakte er volgens de betrokken partijen een soepje van.

Serge Legrand (51) rijdt met zijn wagen met een stevige vaart achteruit door de Meerlenhof­laan, onderweg naar een baan waar wel een wegbedekki­ng ligt. Want in de Meerlenhof­laan wordt nog altijd gewerkt en het zal niet snel gedaan zijn.

De verbodsbor­den aan de rand van de straat negeert Serge. “Ik heb er lak aan. Dit had allemaal vermeden kunnen worden. We zijn de boel gewoon terug aan het overnemen.”

Hij is niet de enige bewoner die besloten heeft de werf op te rijden. Er staat nog een tiental auto’s geparkeerd. “Eerst was ons gezegd dat de werken in augustus zouden starten, maar dan was er iets mis met de vergunning. Dan zijn de werken in oktober begonnen.”

Dat waren nog de voorbereid­ende werken. Op 13 november zijn

André Gantman

Voorzitter Water-link

de arbeiders pas echt aan de slag gegaan om de rioleringe­n en het nieuwe wegdek aan te pakken. Maar zelfs in die planning hadden de werken tegen nu al klaar moeten zijn. Maar Antwerps waterbedri­jf Water-link moest aannemings­bedrijf L.Janssens NV van de werf weg halen met als motivatie dat de werkmannen te traag werkten en de veiligheid­snormen niet respecteer­den.

“Nooit meegemaakt”

“Ik heb nog nooit zo’n procedures­lag meegemaakt in de vier jaar dat ik bij Water-link aan de slag ben”, zegt André Gantman, voorzitter van Water-link. “Het aantal pv’s dat is opgesteld voor de slecht uitgevoerd­e werken van aannemer Janssens is ongelofe- lijk.”

Nadat aannemer Janssens van de werf was gezet, begon aannemer Van Wellen aan de klus. Van Wellen kon al even aan de slag om de veiligheid van het kruispunt in orde te brengen. Maar Janssens spande nog een kort geding aan om tijdens de overgang van de werf duidelijk te maken wat hij juist gedaan had en nog kon factureren.

Dus ligt het nu alweer stil in de Meerlenhof­laan. “De rechter heeft beslist dat een deskundige zo snel mogelijk ter plaatse moest gaan om te bepalen wat Janssens juist gedaan heeft”, zegt Gantman. “Hij heeft gevraagd dat met spoed te doen. Pas daarna kan aannemer Van Wellen terug op de werf beginnen, al kan een van de partijen nog wel een opmerking maken op het verslag van de deskundige. Ik hoop dat de Meerlenhof­laan nog voor het bouwverlof klaar is. De bewoners zijn terecht boos.”

“Zo’n procedures­lag heb ik nog niet meegemaakt. Het aantal pv’s dat is opgesteld voor de slecht uitgevoerd­e werken van de aannemer is ongelofeli­jk.”

“Erger kan het niet”

Aannemer Luc Janssens heeft kwaad bloed gezet in de tijd dat de werf hem toebehoord­e. “De beveiligin­g was een ramp”, weet Serge. “Het was slecht bewegwijze­rd en er stonden hekken kriskras in het rond, een chaos. De riolerings­putten stonden gewoon open en er was geen verlichtin­g ’s nachts. Erger kan het niet. Je moet je inbeelden dat hier oude

mensen wonen. Er woont hier een man die met de blindensto­k moet lopen en een bejaarde die amper de straat uit kan en elke dag aan de nierdialys­e moet in het ziekenhuis. Ikzelf kan door de vertraging­en nergens heen met mijn berg bouwafval voor de deur.”

Buurtbewon­er en ex-bouwvakker Luc Van Den Bulck (66) uit de Broydenbor­glaan is het met hem eens. “Het was een stort. Als je de goedkoopst­e aannemer in de arm neemt, dan krijg je zo’n resultaat. Op de werf was lange periodes weinig bedrijvigh­eid. Als de werkmannen dan toch bezig waren, dan waren ze met twee of drie.”

Luc huurt wat verderop een garage die hij nog een hele tijd niet in kan, maar wel moet blijven betalen.

“Er zijn zelfs mensen uit de straat die hun auto nog in de garage hebben staan”, weet bewoonster Kim Janssens (33). “De aannemer ging ons verwittige­n, maar dat is er nooit van gekomen. Nu staan die wagens daar vast tot de werken gedaan zijn.”

“Omstandigh­eden”

Luc Janssens verweert zich. “Er waren omstandigh­eden die de werken vertraagde­n en die ons niet ten laste gelegd kunnen worden, zoals het weer. We hebben alles gedaan dat in onze macht lag om de werken zo vlot mogelijk te laten verlopen en de werf zo veilig mogelijk te houden. Maar als we voor elke koppeling van aan- en afvoer van water een voorstel moeten indienen, dan duurt het lang. Het duurt weken om zoiets goed te keuren.”

Janssens vindt het jammer dat hij de buurt niet te woord heeft kunnen staan. “De verschille­nde partners hebben een buurtverga­dering gehouden met de bewoners, maar wij waren niet uitgenodig­d. Dat is spijtig.”

 ??  ??
 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Serge Legrand kan al maandenlan­g niet weg met zijn bouwafval, want de werken aan de straat hebben vertraging opgelopen.
FOTO WALTER SAENEN Serge Legrand kan al maandenlan­g niet weg met zijn bouwafval, want de werken aan de straat hebben vertraging opgelopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium