Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wie weet speel ik wel een groots WK en daarna zien we dan wel”

Neemt Eden Hazard zaterdag met de FA Cup afscheid van Chelsea? Speelt Eden Hazard (27) zaterdag zijn laatste wedstrijd met Chelsea? De kapitein van de Rode Duivels geeft voor het eerst zelf toe dat hij openstaat voor een nieuwe uitdaging. “Ik zou graag a

- Van onze redacteur in Cobham

De zon schijnt boven Cobham, een ingeslapen dorp ten zuiden van Londen waar Chelsea een stijlvol en discreet oefencentr­um heeft gebouwd. Slechts heel zelden gooit de club de deuren open voor de pers. Naar aanleiding van de Cup Final, zaterdag tegen Manchester United in Wembley, kan het uitzonderl­ijk.

Precies een jaar geleden waren we hier voor dezelfde reden. Ook toen stond Chelsea in de finale van de FA Cup, ook toen spraken we met Eden Hazard. Vragen over zijn toekomst wimpelde hij toen eenvoudig weg. Chelsea was net kampioen geworden en de nummer tien keek al uit naar de Champions League. “Hopelijk komen er nog een paar goeie spelers bij”, voegde hij er fijntjes aan toe.

Maar er kwamen nauwelijks goeie spelers bij. Romelu Lukaku trok naar United en Radja Nainggolan bleef in Italië. De transferpe­riode van Chelsea werd een ontgoochel­ing en in de Premier League moest de titelvoere­nde landskampi­oen een heel seizoen aanklampen. In de Champions League ging Chelsea er in de achtste finales uit tegen Barcelona. De Cup Final – zaterdag in Wembley tegen het United van ex-coach José Mourinho – moet het seizoen redden.

“Net als voor heel wat ploegmaats is de FA Cup een prijs die ik nog nooit won”, vertelt Hazard. “We zijn allemaal heel gemotiveer­d om hem binnen te halen. Vorig seizoen verloren we de finale van Arsenal. Dat was pijnlijk, omdat we een goed seizoen afsloten met een nederlaag. Nu kunnen we misschien een slecht seizoen afsluiten met winst. De FA Cup is primordiaa­l. Ik zeg niet dat hij ons seizoen kan redden, want we zijn niet geslaagd in onze belangrijk­ste opdracht en dat is de Champions League halen. Maar we kunnen het wel een beetje goedmaken.”

Contract tot 2020

Hazard geeft toe dat het niet-halen van de Champions League zijn toekomst kan beïnvloede­n. Hij zit nu al vijf seizoenen bij Chelsea en tekende al eens één keertje bij. Zijn huidige contract loopt af in 2020. Chelsea probeerde hem in de loop van het seizoen te verleiden tot een nieuwe verlenging, om te vermijden dat hij volgend seizoen voor een prikje kan vertrekken. Maar de WaalsBraba­nder gaf de clubleidin­g aan te willen wachten tot het einde van het seizoen. Op zijn 27ste heeft hij misschien wel zin in een nieuw avontuur.

“Ik heb al vaak gezegd dat ik me goed voel bij Chelsea. Op dit moment concentree­r ik me op de FA Cup en op het WK. Maar volgend seizoen spelen we geen Champions League en ik heb altijd zin om de Champions League te spelen. Dat zou me aan het denken kunnen zetten.”

Hazard wil ook afwachten wie volgend seizoen trainer wordt op Stamford Bridge. Dat is zo goed als zeker niet Antonio Conte. De Italiaan leidde Chelsea vorig seizoen nog naar de titel, maar voerde daarna een seizoen lang strijd met Marina Granovskai­a, de rechterhan­d van eigenaar Roman Abramovich en de

Iron Lady van de Blues. Conte had gehoopt dat de titel hem meer krediet zou verschaffe­n om te wegen op het transferbe­leid. Maar Abramovich hield de beurs gesloten en liet met Nemanja Matic zelfs een sterkhoude­r naar concurrent Manchester United vertrekken.

“Er is veel speculatie over onze coach”, zegt Hazard. “We zullen afwachten wat er gebeurt. Ik wil graag dat er goeie spelers bij komen. Niet omdat ik vind dat de huidige spelers slecht zijn, wel omdat ik vind dat je als ploeg moet groeien en altijd sterker moet worden.”

Hazard wikt en weegt zorgvuldig zijn woorden. Hij beseft dat hij geen bruggen met Chelsea kan opblazen, want op het allerhoogs­te niveau zijn de plaatsen beperkt. Chelsea zal hem ook niet zo snel verkopen aan een rechtstree­kse rivaal uit Engeland. Alleen een monsterbod vanop het continent heeft kans om succesvol te zijn. De laatste jaren vallen telkens weer dezelfde twee namen: Real Madrid en Paris Saint-Germain.

Paris Saint-Germain heeft met Thomas Tüchel een nieuwe trainer, maar de Parijzenaa­rs zitten in de rats met de Financial Fairplay. De transfer van het Franse wonderkind Kylian Mbappé wordt pas deze zomer in de boeken opgenomen en als Neymar niet wordt verkocht – en daar ziet het toch niet naar uit – zal er opnieuw een staaltje creatieve boekhoudin­g nodig zijn om een topprofiel als Eden Hazard binnen te halen.

Galáctico’s

Real Madrid is op dit moment de meest realistisc­he bestemming. Trainer Zinédine Zidane is een bewonderaa­r van Hazard en de handen van voorzitter Florentino Pérez jeuken om geld uit te geven. De ploeg kan volgende week voor de derde opeenvolge­nde keer de Champions League winnen, maar is stilaan aan vers bloed toe. Toch is het lang niet zeker of Hazard hoog op het verlanglij­stje staat van Pérez. Een jonge centrale aanvaller (Harry Kane, Paulo Dybala of Antoine Griezmann) en een keeper (David De Gea, Gianluigi Donnarumma of wie weet wel Thibaut Courtois) zouden grotere prioriteit­en zijn.

En dus moet Eden Hazard hopen dat het WK hem de status van Galáctico geeft die Florentino Pérez over de streep kan trekken.

“Het is niet zo dat het WK bepalend is voor mijn toekomst, maar het is wel een heel mediagenie­k gebeuren. De Wereldbeke­r in Rusland kan allerlei dingen beïnvloede­n. Wie weet speel ik wel een groots WK en gebeurt er iets.”

We vragen hem op de man af of hij snakt naar een nieuwe uitdaging.

“Ja, ik zou graag nieuwe dingen leren kennen. Maar ik voel me ook goed hier. Het is een beetje dubbel. Wat er ook gebeurt, het zal altijd goed zijn.”

De Belgische fans zullen graag horen dat Hazard gemotiveer­der is dan ooit om er in Rusland een toptornooi van te maken. Als kapitein van de ploeg – die rol kreeg hij ook na de terugkeer van Vincent Kompany toegedicht door Roberto Martinez – staat hij geregeld in contact met de bondscoach.

“We spreken niet over welke spelers hij gaat selecteren, dat is helemaal zijn beslissing. We spreken wel over allerlei praktische zaken, zoals hoe het er in Rusland aan toe zal gaan. Sportief mikken we op minstens de halve finales. Daarna kan alles.”

Als we opmerken dat we in de kwartfinal­es voorbij Duitsland of Brazilië moeten, reageert Hazard verbaasd. Gespeeld of niet?

“Als het Brazilië is, is het in orde. Ik heb al gesproken met Willy (zijn Braziliaan­se ploegmaat Willian, red.).

Zij hebben het WK al genoeg gewonnen.” (lacht)

Eden Hazard

“Ja, ik zou graag nieuwe dingen leren kennen. Maar ik voel me ook goed bij Chelsea. Het is een beetje dubbel. Wat er ook gebeurt, het zal altijd goed zijn.”

“Als we in de kwartfinal­es tegen Brazilië moeten, is het in orde. Ik heb al gesproken met Willian. zij hebben het WK al genoeg gewonnen.”

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium