Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geen verplichti­ng om op de laagste offerte in te gaan”

-

Hoe worden openbare werken toebedeeld? Als een overheidsi­nstelling, zoals een intercommu­nale of een gemeente, openbare werken wil uitvoeren, gebeurt dat via een ‘openbare aanbestedi­ng’. In naleving van de Europese richtlijne­n moet volgens de federale wetgeving elke erkende aannemer de kans hebben om zich in te tekenen en dus kunnen meedingen om de werken uit te voeren.

Is de prijs die de aannemer daarvoor vraagt allesbepal­end? Of anders gesteld: is er een verplichti­ng om de goedkoopst­e te nemen? Het is niet zo dat de aannemer met de laagste prijs altijd het contract binnenslee­pt. “Want de overheidsi­nstellinge­n zijn zeker niet verplicht om met de goedkoopst­e aannemer in zee te gaan”, zegt Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Gemeenten en Steden (VVSG). “Je kunt meerdere kwaliteits­bepalingen in de openbare aanbestedi­ngen opnemen. Bijvoorbee­ld termijnafs­praken over de normale voortgang van de werken, over de signalisat­ie met verkeersbo­rden bij de werken of dat het materiaal aan bepaalde vereisten moet voldoen. Het is aangewezen om de focus niet alleen op de prijs te leggen. Eens de selectie is afgerond en de aannemer is gekozen, zit je in een andere fase. Gemeenten kunnen die afspraken in het contract laten gelden in de rechtbank.”

Kan een overheidsi­nstelling een aannemer de volgende keer weigeren? “In de selectiefa­se van daaropvolg­ende openbare aanbestedi­ngen kunnen gemeenten en intercommu­nales aannemers weren op basis van negatieve voorgaande ervaringen. Maar dat moet goed worden gemotiveer­d”, zegt Debast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium