Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vaarwel, straffe gast”

- TOMMY MAES

Op het stedelijk motorcross­circuit van Lommel namen meer dan tweeduizen­d vrienden, collega’s en fans afscheid van Eric Geboers. De 55-jarige ex-wereldkamp­ioen motorcross overleed vorige week tijdens een boottocht op de Miramarpla­s in Mol.

Een halfuur al voor de eigenlijke start van het afscheidsm­oment stroomde het volk binnen op het motorcross­circuit in Lommel. Van de parking tot aan de tent waar de kist van Eric Geboers stond opgesteld, stond er een lange rij.

Ook motorcross­ers en voormalige motorcross­ers waren aanwezig, zoals Joël Smets. “Eric Geboers was een groot voorbeeld”, vertelt hij. “Op mijn 9de zag ik hem crossen in zijn eerste profwedstr­ijd op de Keiheuvel in Balen. Sindsdien ben ik een vurige supporter. Eric toonde dat motorcross bloed, zweet en tranen vergde. Maar hij ging er altijd voor. Ook op het vlak van training was hij zijn tijd ver vooruit.”

Videocasse­tte

Een andere motorcross­er voor wie Geboers een inspiratie was, is Kevin Strijbos. “Eigenlijk was ik nog te jong om hem als crosser mee te maken, maar zijn allerlaats­te GP in Namen herinner ik me nog goed. Die videocasse­tte heb ik grijs gedraaid. Toen ik bij het Suzukiteam kwam, leerde Eric me de kneepjes van het vak. Hij gaf tips over hoe ik moest trainen. Ik keek echt naar hem op. Toen ik het nieuws van zijn overlijden vernam, kon ik het niet geloven. Ik was er niet goed van.”

Leo Pelaerts van KMC Mol, de organisato­r van de wedstrijd van de Keiheuvel in Balen, was ook zwaar aangeslage­n na de dood van Geboers. “Eric heeft twee keer op de Keiheuvel gewonnen. Maar ook later hadden we nog veel contact. Het nieuws van zijn overlijden sloeg in als een bom.”

Willy Geboers is een achterneef. “Het is nog altijd niet te vat- ten wat er vorige week is gebeurd. Ik heb altijd gesupporte­rd voor Eric. Vanaf zijn tijd bij de junioren tot en met zijn laatste GP in Namen. Hij was een fantastisc­he piloot en een geweldige kerel.”

Lood en ijzer

Theo Mariën was eveneens supporter van Geboers. “Ik heb nog een Camino-brommer van hem gekocht. En ooit hebben Eric en Marc met hun motoren op de draagbalke­n van de brug over het Albertkana­al in Geel gereden. Het was een straffe gast.”

Supporter Jan Heyvaert herinnert zijn speciale trainingst­echnieken. “Zo bevestigde hij op training vaak lood of ijzer onder zijn schoenen. Daardoor voelden zijn crosslaarz­en tijdens de wedstrijd aan als normaal schoeisel.”

Joël Smets

Ex-motorcross­er

“Eric toonde dat motorcross bloed, zweet en tranen vroeg. Hij ging er altijd voor.”

 ?? FOTO RR ?? Een lange rij aanwezigen nam afscheid van Eric Geboers. Ook tienvoudig wereldkamp­ioen motorcross Stefan Everts tekende present.
FOTO RR Een lange rij aanwezigen nam afscheid van Eric Geboers. Ook tienvoudig wereldkamp­ioen motorcross Stefan Everts tekende present.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO TOMMY MAES ??
FOTO TOMMY MAES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium