Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1.000 km fietsen, daar moeten we niet lang over nadenken

-

In minder dan één dag hebben 1.100 teams zich ingeschrev­en voor de volgende editie van

1.000 kilometer tegen kanker.

Twee dagen na de editie van 2018 is die van 2019 al volzet.

De vraag was zo groot dat zelfs een wachtlijst geopend werd. “Hopelijk kunnen we die mensen binnenkort ook nog een plaats geven”, zegt Rik Duyck, plaatsverv­angend algemeen directeur van Kom op tegen Kanker. “Samen met de politie van Mechelen gaan we bekijken of de capaciteit verhoogd kan worden. Alleen zij weten hoeveel mensen ze kunnen begeleiden zonder de veiligheid in het gedrang te brengen.”

Afgelopen Hemelvaart­weekend verschenen 986 teams aan de start, verdeeld over acht pelotons van gemiddeld 125 renners. Die fietsten vier dagen lang elke ochtend vanuit Mechelen naar een andere ‘middagstad’ (dit jaar Boechout, Leopoldsbu­rg, Zottegem en Harelbeke) om vervolgens terug naar de gaststad te fietsen. Dat gebeurt in groepen van 24, 27 of 30 kilometer per uur.

Een strak tempo, dus. En dat is niet de enige hindernis: elk team moet ook 5.000 euro inschrijvi­ngsgeld betalen. Maar ook dat blijkt dus geen rem op het aantal deelnemers. “Heel vaak willen mensen zelfs meerdere teams inschrijve­n, omdat ze meer dan 5.000 euro kunnen inzamelen”, aldus de organisati­e.

ingezameld­e bedrag gaat integraal naar de strijd tegen kanker. En dat verklaart het grote succes: het evenement is geen ver-van-mijn-bed show. Die nabijheid was ook voor onderwijsm­iHet

nister Hilde Crevits de reden om dit jaar mee te doen. Zowel haar 24-jarige zoon, als haar ouders en schoonoude­rs gingen de strijd met de ziekte aan.

Als in 2019 zo’n 1.100 teams deelnemen, betekent dat ook dat er meer dan vierduizen­d fietsers aan de start zullen staan. De meeste fietsers rijden in team en trappen om beurten een parcours van 125 km, maar daarnaast stijgt ook elk jaar het aantal solorijder­s. Die gaan de uitdaging aan om de 1.000 km volledig zelf te rijden. “Ook als je alleen rijdt, is er altijd wel iemand die op je wacht”, zegt Hilde Crevits nog.

Inschrijve­n op de wachtlijst kan nog via de website www.1000km.be.

 ?? FOTO RR ?? Op de recente editie verschenen 986 teams aan de start.
FOTO RR Op de recente editie verschenen 986 teams aan de start.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium