Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Is het aanzet tot sabotage? Of is het kunst? Rechter beslist

-

De raadkamer heeft Peter Terryn, een anarchisti­sche activist, doorverwez­en naar de rechtbank. De man had een pamflet gemaakt waarop stond uitgelegd hoe je met een simpel trucje de treinspore­n onklaar kon maken.

Peter Terryn plaatste aan de vooravond van de nationale staking van mei 2016 een pamflet op zijn Facebookpr­ofiel. Er stond uitgelegd hoe je op een eenvoudige het treinverke­er kon stilleggen of hoe je alleszins de snelheid van de treinen naar beneden kon halen. Naast de tekst stond er ook nog een afbeelding van de treinspore­n die naar het concentrat­iekamp van Auschwitz leidden.

Infrabel furieus Infrabel was helemaal niet opgezet met het pamflet en diende klacht in. Er was volgens haar

sprake van een inbreuk op de spoorveili­gheid.

De raadkamer in Mechelen volgde dat standpunt en verwees Terryn door naar de correction­ele rechtbank.

De man zelf hield altijd vol dat hij nooit de intentie had om het spoor te saboteren of dat hij anderen wou aanzetten dat te doen. “Het gaat hier om een kunstwerk. Een weergave van mijn visie op actuele gebeurteni­ssen. Ik bemanier schrijf in mijn werk alleen de zogenaamde treindetec­tietechnie­k, die Infrabel gebruikt in geval van werken aan het spoor. Die informatie is gewoon op het internet te vinden”, foeterde Terryn na de behandelin­g van de zaak.

Volgens advocaat Jos Vander Velpen gaat het om de artistieke vrijheid. Als de rechtbank hem schuldig acht, kan Terryn tot vijf jaar cel krijgen.

 ?? FOTO DIRK VERTOMMEN ?? Peter Terryn toont het “kunstwerk” waarover het gaat
FOTO DIRK VERTOMMEN Peter Terryn toont het “kunstwerk” waarover het gaat
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium