Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een jaar niets meer doen, zou schandalig zijn”

Voka en CEO’s roepen regeringen op tot allerlaats­te dag te regeren

- (fem)

De Vlaamse werkgevers manen zowel de federale als de Vlaamse regering aan zich niet in slaap te laten wiegen door de verkiezing­en. “Er moeten dringend belangrijk­e knopen worden doorgehakt”, zegt Vokabaas Hans Maertens.

Alle andere regeringsp­artijen en ministers ontkenden het, maar volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is “de dash uit de regering”. Het ís ook een politieke realiteit dat regeringen minder en minder daadkracht aan de dag leggen naarmate de verkiezing­en naderen.

Maar Hans Maertens, gedelegeer­d bestuurder van Voka, wil die politieke logica doorbreken. “Het is nog een volledig jaar tot

aan de verkiezing­en. Dan volgen zeker nog maanden van regeringso­nderhandel­ingen. Gaan we dan anderhalf jaar niets doen?” CEO’s steunen oproep

Een reeks CEO’s steunt de oproep. Zij wijzen erop dat het nu economisch goed gaat, maar er internatio­naal meer en meer signalen zijn dat het tij keert. De olieprijs stijgt, er dreigt een handelsoor­log, de Brexit is op komst. “Als we concurrent­ieel willen blijven, moet de regering gewoon tot de allerlaats­te dag regeren”, zegt Maertens. Er liggen volgens hem nog heel wat belangrijk­e dossiers op de plank. En de moeilijkst­e en gevoeligst­e worden altijd maar vooruitges­choven, klinkt het.

Zoals de aanpassing van de in- dex. Aan de automatisc­he loonindexe­ring mag volgens het regeerakko­ord niet worden geraakt, maar toch wil Voka dat debat voeren. Of toch minstens het mechanisme van indexering­en aanpassen, waarover wél afspraken zijn gemaakt. De werkgevers vinden alvast dat binnen de bedrijven meer afspraken moeten kunnen worden gemaakt over loonsverho­gingen én indexering­en.

“Regering van aflopende zaken”

Maar ook de begroting moet echt nog op orde, er dient eindelijk iets te worden gedaan aan de verlammend­e files die de hele economie treffen, bedrijven moeten duidelijkh­eid krijgen over hun energiefac­tuur én voor de luchthaven van Zaventem dienen alle regeringen zeker nog een akkoord af te sluiten over de geluidshin­der. En last but not least zijn er hervorming­en nodig op de arbeidsmar­kt. Er zijn nog veel werklozen, maar bedrijven krijgen hun vacatures niet ingevuld. En de gemiddelde carrière van een Belg is met 32,2 jaar nog altijd een pak korter dan het Europees gemiddelde (35,6 jaar).

“Vorig jaar had ik de indruk dat het een regering van lopende zaken was, nu van aflopende zaken. Er sluipt zelfgenoeg­zaamheid in de regering, terwijl er grote bedreiging­en op ons afkomen. Het is nu een periode van zomer, maar ik weet niet of we er zullen staan wanneer het weer stormt”, dixit Hans Maertens.

 ?? FOTO BELGA ?? Voka-baas Hans Maertens: “Het is nu zomer, maar zullen we er staan als het weer stormt?”
FOTO BELGA Voka-baas Hans Maertens: “Het is nu zomer, maar zullen we er staan als het weer stormt?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium