Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ambassadri­ce op het matje, al vindt N-VA dat niet nodig

Vlaams-nationalis­ten steeds meer geïsoleerd binnen regering

- (tvb)

Simona Frankel, de Israëlisch­e ambassadri­ce in ons land, mag het komen uitleggen bij minister van Buitenland­se Zaken Didier Reynders. Die vindt dat Frankel een grens heeft overschred­en door te zeggen dat de gedode Palestijne­n “allemaal terroriste­n” zijn. De N-VA vond die terechtwij­zing evenwel niet nodig. De partij staat dan ook steeds meer geisoleerd in deze kwestie.

“Je hoort veel dingen, maar er zijn grenzen.” Minister Didier Reynders (MR) toont weinig begrip voor de uitspraken van de Israëlisch­e ambassadri­ce Simona Frankel, die de gedode Palestijne­n aan de grens tussen Gaza en Israël bestempeld­e als “terroriste­n”.

De uitspraak zette bij heel wat politici kwaad bloed, niet het minst bij premier Charles Michel (MR), die zich “gechoqueer­d” voelde. Ook CD&V reageerde boos. Kamerlid Veli Yüksel noemde het “een schande dat een ambassadeu­r zo’n taal gebruikt over onschuldig­e burgers die worden afgeslacht”. Oppositiep­artijen Groen, sp.a en PVDA steunden die kritiek.

Bij N-VA klonk het minder fel. Daar zag niemand de noodzaak om Frankel op de vingers te tikken. “Hoe kan je een ambassadri­ce op het matje roepen die het standpunt van haar land verdedigt?”, zegt Kamerlid Peter De Roover (N-VA). “Het is haar functie om uit te drukken wat haar land denkt, wat niet wil zeggen dat ik daarmee akkoord ga.”

De voorzichti­gheid van N-VA staat in scherp contrast met andere partijen, die de Israëlisch­e reactie “buiten alle proportie en onaanvaard­baar” vinden. Ook de Vlaams-nationalis­ten gebruiken die woorden, maar zij aarzelen nooit om die ook te richten naar de Palestijne­n en de terreurorg­anisatie Hamas. “Opvallend, want als het over Catalonië gaat, wijzen zij wel maar één schuldige aan: Madrid”, zegt politicolo­og Dave Sinardet. “De goede banden met de Joodse gemeenscha­p zitten hier zeker voor iets tussen. Maar dat de Palestijns­e zaak overwegend ter linkerzijd­e wordt gesteund, speelt ook mee.”

Internatio­naal onderzoek

“De toestand is te ingewikkel­d om met een halve tweet een goedkope waarheid te verkopen. Geen van beide partijen verdient een heiligverk­laring”, zegt De Roover. “Laten we een internatio­naal onderzoek voeren, en de conclusies afwachten.”

Dat premier Michel gisteravon­d tijdens een onderhoud met António Guteress, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, voor zo’n onderzoek pleitte, kan dus wel op applaus rekenen bij N-VA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium