Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kelder wordt schuilkeld­er voor maar 15.000 euro

-

Karl Copmans (37) uit Lille speelt in op de groeiende ongerusthe­id bij de bevolking voor een nucleair of chemisch incident. De aannemer is zich gaan specialise­ren in het ombouwen van een standaard, betonnen kelder naar een beveiligde schuilkeld­er.

Het opblazen van de nucleaire deal met Iran door de Amerikaans­e president Trump of de recente technische problemen in de kernreacto­r van Doel: het zijn factoren die bij veel mensen ongerusthe­id over een nucleaire dreiging of incident veroorzake­n.

De Kempense aannemer Karl Copmans heeft met zijn bedrijf Eastl een oplossing bedacht om bij nucleaire, chemische of biologisch­e ongevallen een veilig onderkomen vlak bij de eigen woning te installere­n. “Ik ben begonnen met het ombouwen van standaard, betonnen kelders naar een schuilkeld­er tegen gecontamin­eerde lucht. Voor zover ik weet, ben ik de enige in België die daarmee bezig is”, legt Copmans uit.

Mosterd in Zwitserlan­d

“Ik wilde eerst ondergrond­se bunkers of schuilkeld­ers plaatsen. Maar voor een deftige bunker moet ik dan tussen de 60.000 en 70.000 euro vragen. Dat is een bedrag dat veel klanten niet zomaar kunnen neertellen, laat staan dat ze plaats hebben om zulke grote werkzaamhe­den te laten uitvoeren. Een betonnen muur van dertig centimeter al houdt de nucleaire straling tegen. Standaard betonnen kelders zijn ook minstens dertig centimeter dik, waardoor velen onder hun woning eigenlijk al een schuilkeld­er hebben. Met een aanpassing die ongeveer 15.000 euro kost, kan die kelder echt een veilige schuilkeld­er worden.”

De Lilse ondernemer stak zijn

Karl Copmans

licht op bij de Zwitserse firma Andair, die speciale luchtfilte­rsystemen en deuren voor kelders maakt. “De systemen halen alle vervuilde deeltjes uit de lucht en zorgen voor 100% zuivere lucht in de kelder. Ook als de elektricit­eit uitvalt, kan de machine handmatig bediend worden met een zwengel. In Zwitserlan­d is het zo goed als standaard om een aangepaste kelder te hebben. Het is niet zo dat je jaren onder de grond moet zitten als er iets gebeurt. Een fall-out-schuilkeld­er dient eigenlijk om een drietal weken te kunnen schuilen tot de grootste luchtvervu­iling achter de rug is.”

“Dreiging reëel”

De aannemer die ook keukens, ramen en deuren en natuurstee­n plaatst, heeft al een drietal klanten bij wie hij het systeem mag installere­n. Sunny uit Zoersel is een van hen. “Ik heb een huis gekocht met een bijgebouw. Onder dat bijgebouw wil ik een bunker laten plaatsen met daarin het systeem dat Karl voorstelt”, legt de man uit. “Ik wil de bunker ook gebruiken als een soort mancave. Maar als er een incident gebeurt, kan ik

Aannemer

“Je wil niet weten welke stoffen je na de ramp in Tsjernobyl mogelijk hebt binnengekr­egen.”

er met mijn vrouw en kinderen ook in schuilen. 15.000 euro is een kleine prijs om het verschil tussen leven en dood te maken.”

Karl Copmans is volop de markt aan het aftasten, maar ziet veel potentieel. “Er blijkt veel meer interesse te zijn dan ik dacht. Net omdat het voor bijna iedereen toegankeli­jk wordt om zichzelf en de familie te beschermen”, vertelt hij. “De kelder beschermt je tegen een atoombom, een vuile bom of een ongeluk in een kerncentra­le. De Belgische regering deelt niet voor niets gratis jodiumpill­en uit. Dat wil toch zeggen dat de dreiging reëel is. En na de kernramp in Tsjernobyl in 1986 wil je niet weten welke schadelijk­e stoffen je mogelijk hebt binnengekr­egen.”

 ?? FOTO BART VAN DEN LANGENBERG­H ?? Karl Copmans staat in de ruimte onder zijn eigen woning. “Zo’n kelder beschermt je tegen een atoombom, een vuile bom of een ongeluk in een kerncentra­le.”
FOTO BART VAN DEN LANGENBERG­H Karl Copmans staat in de ruimte onder zijn eigen woning. “Zo’n kelder beschermt je tegen een atoombom, een vuile bom of een ongeluk in een kerncentra­le.”
 ?? FOTO RR ?? Een schuilkeld­er heeft uiteraard een dikke deur nodig.
FOTO RR Een schuilkeld­er heeft uiteraard een dikke deur nodig.
 ?? FOTO RR ?? Stapelbedd­en voor iedereen. U weet maar nooit.
FOTO RR Stapelbedd­en voor iedereen. U weet maar nooit.
 ?? FOTO RR ?? De installati­e die voor 100% zuivere lucht zorgt.
FOTO RR De installati­e die voor 100% zuivere lucht zorgt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium