Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cardoen wordt Frans bedrijf en wil meer auto’s via internet verkopen

Keten opent in de zomer ook vestiging in Geel

- CHRISTOF WILLOCX

De Antwerpse autohandel­aar Cardoen komt dit najaar volledig in Franse handen. Karel Cardoen en het Belgische investerin­gsfonds KeBeK verkopen hun aandelen aan het bedrijf Aramisauto.com.

Cardoen heeft dertien autosuperm­arkten in België. De naam Cardoen blijft bestaan, maar de gelijknami­ge Antwerpse familie zal voor het eerst geen eigenaar meer zijn van het bedrijf.

Vandaag heeft Karel Cardoen, de zoon van oprichter Albert Cardoen, nog een derde van de aandelen in handen. De andere zijn van het investerin­gsfonds KeBeK.

Cardoen en KeBeK hebben nu beslist om hun aandelen te verkopen aan Aramisauto.com. De Belgische mededingin­gsautorite­it moet die verkoop dit najaar wel nog goedkeuren.

Geen opvolger binnen familie

Waarom wordt Cardoen nu een Frans bedrijf? “Karel Cardoen had al langer aangegeven dat hij zijn aandelen in de toekomst wil- de verkopen. In de familie was er geen interesse om de zaak over te nemen”, zegt Wim Vos, die Karel Cardoen vorig jaar opvolgde als algemeen directeur. “Cardoen wilde graag vestiginge­n openen in Frankrijk. Op een bepaald moment kwamen we de mensen van Aramis tegen, die net het omgekeerde wilden: vestiginge­n openen in België. We hebben toen beslist om met elkaar in zee te gaan.”

Vos benadrukt dat er voor het personeel in de Cardoen-winkels niets zal veranderen. Het bedrijf wil zich wel meer richten op de verkoop van auto’s via het internet. “Aramis is daarin gespeciali­seerd”, zegt Vos. “Het Franse bedrijf verkocht eerst auto’s via het internet en is pas daarna fysieke winkels gaan openen in Frankrijk. Van de 36.000 wagens die Aramis elk jaar verkoopt, verloopt 7% van het verkooppro­ces volledig online.”

Vandaag verkoopt Cardoen ook al auto’s via het internet. “Maar dat gaat maar over een vijftigtal verkopen per jaar”, zegt Wim Vos. “In de toekomst zal dat aantal ongetwijfe­ld vermeerder­en. 80% van de klanten van Cardoen informeert zich voor het bezoek aan de winkel al over ons aanbod.”

Aanwerving­en

“De toekomst is een mengeling van fysieke verkooppun­ten, die altijd nodig zijn omdat mensen bijvoorbee­ld auto’s willen testen, verkoop via het internet en callcenter­s. Klanten zoeken info op het internet en bellen dan nog met een extra vraag. Daarom gaan we de komende jaren meer mensen aanwerven op ons callcenter”, zegt Vos. “Vandaag werken er twee mensen. Dat worden er uiteindeli­jk vijftien à twintig.”

Wim Vos benadrukt dat hij niet in internet alleen gelooft. “Daarom openen we in de komende maanden nieuwe fysieke Cardoen-winkels in Luik, Charleroi en Geel. De winkel in Geel gaat in de zomer open.”

 ?? FOTO BELGA ?? Wim Vos nam vorig jaar de scepter als algemeen directeur over van Karel Cardoen.
FOTO BELGA Wim Vos nam vorig jaar de scepter als algemeen directeur over van Karel Cardoen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium