Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De onveilige Osystraat duidt op minachting voor de fietser”

Bewoner Thomas Feijen verbaasd omdat Noorderlij­n advies van verkeerspo­litie niet volgt

- SACHA VAN WIELE

Met de werken aan de Leien had de Antwerpse verkeerspo­litie voorgestel­d om fietsvoorz­ieningen aan te leggen op de as Van Maerlantst­raat-Osystraat-Van Ertbornstr­aat. Dat voorstel kreeg geen gevolg. “Het bevestigt mijn indruk dat er een zekere minachting is voor de fietser”, zegt bewoner Thomas Feijen.

Nu er gewerkt wordt aan de Leien, lag de as Van Maerlantst­raat-Osystraat-Van Ertbornstr­aat op de dagelijkse fietsroute van Thomas Feijen naar zijn werk. Alleen blijkt dit een zeer gevaarlijk­e route te zijn. De drie straten vormen het alternatie­ve traject voor de wagens en de bussen die niet meer over de Leien kunnen. Feijen ergert zich eraan dat het voorstel van de verkeerspo­litie om fietsvoorz­ieningen aan te leggen in de parallelst­raten, niet werd gevolgd.

“Volgens de oorspronke­lijke afspraken moest tijdens de werken steeds in een doorgang voor fietsers worden voorzien via de Leien”, e-mailde de politie aan Feijen. “Toen dat niet haalbaar bleek, drong onze dienst aan op bijkomende fietsvoorz­ieningen. Daar werd niet op ingegaan.”

Volgens Noorderlij­n, dat de werken op onder meer de Leien coördineer­t, waren de ingrepen voor de politie daadwerkel­ijk niet mogelijk. “Dat was de conclusie van een overleg met alle betrokkene­n rond de werf”, zegt Cheryl Horemans, de woordvoers­ter van Noorderlij­n. “De Van Maerlantst­raatOsystr­aat-Van Ertbornstr­aat is het enige alternatie­f voor de wagens parallel aan de Leien. Daarnaast is er ook nog eens een busbaan. Er is gewoon geen plek voor een fietspad. Fietsers mogen trouwens op de busbaan rijden.”

Keuzes maken

Feijen betreurt het dat veiligheid geen prioriteit is. “Als de aanbevelin­gen van de politie niet worden opgevolgd, lijkt dit toch op een verschil in visie op verkeersve­iligheid in de stad”, zegt Feijen. “De verwijzing naar de busbaan is weinig overtuigen­d. Het geeft echt geen veilig gevoel als een bus je voorbijste­ekt, zeker voor kinderen niet. Ik begrijp dat Noorderlij­n een moeilijke taak heeft, maar er moeten duidelijke keuzes worden gemaakt. En dan is veiligheid toch een belangrijk element. Alle vormen van verplaatsi­ng evenveel ruimte geven, is onmogelijk. Andere Europese steden hebben dat begrepen, behalve Antwerpen. In Antwerpen zouden ze de fietsvergo­eding misschien beter vervangen door een risicoprem­ie.”

Erica Caluwaerts, de nummer twee op de Antwerpse Open Vld-lijst, is niet te spreken over de situatie voor de fietsers. “Het is schandalig. Fietsers weten dat naast een bus rijden een slecht idee is. Men begaat een grote vergissing door de verkeerspo­litie hierin niet te volgen en de verkeersve­iligheid niet als een prioriteit te beschouwen. Als je de werken in de stad niet spreidt, dan dwing je fietsers in gevaarlijk­e situaties. Fietsveili­gheid, kan men het niet of wil men gewoon niet?”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Fietser Thomas Feijen klaagt de gevaarlijk­e verkeerssi­tuatie in de straten parallel aan de Leien aan.
FOTO DIRK KERSTENS Fietser Thomas Feijen klaagt de gevaarlijk­e verkeerssi­tuatie in de straten parallel aan de Leien aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium