Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Er zijn lessen te leren van De Roma

- Patrick Van de Perre

De Roma bestaat precies vijftien jaar. Of beter gezegd: de zaal zoals die er tegenwoord­ig uitziet. De voormalige bioscoop was jarenlang een verborgen parel, verscholen achter een automaat gevuld met ongezonde snacks. Wat De Roma sindsdien geworden is en betekent voor Oud-Borgerhout, weet iedereen ondertusse­n. De zaal is de wijk in de loop der jaren zelfs overstegen en lokt mensen vanuit de hele stad en daarbuiten naar de Turnhoutse­baan. Het opknappen van de zaal is eigenlijk de meest simpele vorm van stadsopwaa­rdering die je kunt bedenken. En het werkt nog ook. Dat is ondertusse­n voldoende bewezen.

In het kielzog van De Roma zijn er ook op andere plekken in de stad initiatiev­en ontstaan waarbij een oude parel nieuw leven wordt ingeblazen. De mensen achter De National, ook al een voormalige bioscoop, in de Lange Beeldekens­straat proberen te leren van het verhaal van De Roma en doen er alles aan om ook in hun buurt een succesverh­aal neer te zetten.

Ook daar zijn het vrijwillig­ers, gesteund door bedrijven en organisati­es, die langzaam maar zeker iets op de kaart zetten. Het is misschien nog te vroeg om nu al een oordeel te vellen over de slaagkanse­n van De National. Maar dat het een mooi verhaal kan worden, is wel zeker.

Dat is het meestal wanneer buurtbewon­ers zich, niet zelden belangeloo­s, inzetten om een ogenschijn­lijk onmogelijk project om te zetten in een triomf. Zo is het met De Roma gegaan en zo zal het hopelijk ook met De National en andere, nog onontdekte plekken, aflopen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium