Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij mag zich ook eens oncomforta­bel voelen”

Schrijfste­r Dalilla Hermans geeft bananen aan afzender van racistisch bericht

- SAKINA ELKAYOUHI

Schrijfste­r Dalilla Hermans (32), bekend van haar deelname aan het televisiep­rogramma De Slimste Mens, heeft een racistisch­e opmerking aan haar adres positief kunnen ombuigen. Door de confrontat­ie aan te gaan, kreeg ze een bedankkaar­tje met excuses.

Dalilla Hermans woont in Antwerpen, maar is afkomstig van Turnhout. Een 18-jarige jongen stuurde de auteur via haar management een opmerkelij­k verzoek, dat verwees naar de donkere huidskleur van de Kempense schrijfste­r.

“Kom onze bakkerij kuisen in ruil voor een lekkere banaan”, stond er op het kaartje. Het bericht kwam vanuit een bakkerij in Limburg. Maar in plaats van zich boos te maken, trok Dalilla dinsdag zelf naar de bakkerij om de afzender een pakketje bananen en schoonmaak­doekjes te geven.

En daar zat een duidelijke filosofie achter. “Altijd ben ik degene die zich onveilig en oncomforta­bel moet voelen. Het wordt tijd dat de racisten zich eens oncomforta­bel voelen”, zegt Dalilla op haar Facebookpa­gina.

“Met buikpijn en enorm veel stress, maar toch vastberade­n, pakte ik de trein en de bus richting de bakkerij”, vertelt de schrijfste­r.

Dalilla ging ervan uit dat het racistisch­e bericht van de 18-jarige zoon van de bakkerij kwam. Ze wilde zijn ouders ermee confronter­en.

“Ik stapte de bakkerij binnen, vroeg aan de vrolijke dame achter de toog of ze me kende, of zij de vrouw van de bakker was en of ze een zoon had. Toen vertelde ik wat er was gebeurd. Ze was fantastisc­h. Ze wist er al van, ze vond het vreselijk allemaal, ze was zo warm en hartelijk.”

Het blijkt dat niet hun zoon het bericht had verstuurd, maar een vriend van hem. De vrouw van de bakker gaf aan dat ze het pakketje en de brief aan die vriend ging bezorgen. Met een goed gesprek achter de rug en vol adrenaline vertrok de schrijfste­r richting de school waar ze die middag zou spreken.

Dader verontschu­ldigt zich

Daar werd ze nog meer verrast. De jongen van de brief zat op de school waar Dalilla was uitgenodig­d. Niet veel later stonden de jongen en de bakkerszoo­n voor haar met een verontschu­ldigend kaartje. “Een welgemeend­e sorry! Het was een impulsieve domme actie die absoluut niet door de beugel kan”, stond erop.

De jongen beschrijft dat hij zijn fout achteraf inzag en schreef er nog bij: “Ik hoop dat je veel succes hebt, want je bent al heel goed bezig. Ik respecteer je!”

Dalilla had deze wending niet zien aankomen en is enorm opgelucht over hoe alles is uitgedraai­d. “Het was een emotionele rollercoas­ter die ik moeilijk in woorden kan vatten”, zegt ze. “Maar soms is niets wat het lijkt, en is alles zo veel mooier dan je dacht dat het kon zijn. Ik ben zo blij dat ik er vandaag voor heb gekozen om niet impulsief, maar beredeneer­d te reageren”, besluit ze.

‘‘Met buikpijn en enorm veel stress pakte ik trein en bus richting bakkerij.’’

 ?? FOTO RR ?? Danilla Hermans geeft bananen en een zakje poetsdoekj­es af aan de jongen die haar voorstelde om in een bakkerij te komen poetsen in ruil voor “een lekkere banaan”.
FOTO RR Danilla Hermans geeft bananen en een zakje poetsdoekj­es af aan de jongen die haar voorstelde om in een bakkerij te komen poetsen in ruil voor “een lekkere banaan”.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium