Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor zo’n transfer moet je courage hebben”

Igor de Camargo (35) is nieuwe (aanvals)leider van Malinwa

- DAVID VAN DEN BROECK

Zaterdag 35 geworden én kampioen, gisteren zijn transfer naar KV Mechelen afgerond. Igor de Camargo (35) is in z’n nopjes. Nu nog enkele weken uitblazen in Brazilië en dan is hij klaar om Malinwa in 1B (of 1A?) op sleeptouw te nemen.

In tweede klas is ’t ook plezant, zegt men wel eens smalend. Maar effectief: gisteren enkel blije gezichten Achter de Kazerne. Te beginnen bij het bestuur, dat na Castro, Swinkels, Lemoine en Storm nu ook een nieuwe spits heeft, “eentje die 15 doelpunten kan maken”. Igor de Camargo dus, die het mooie weer uit Cyprus had meegebrach­t en straalde. Dan was er nog

Paul Stefani, zijn zaakwaarne­mer. Kleurrijk figuur, ook al jarenlang de vertrouwen­sman van Steven Defour. Die kan hij over twee jaar nog naar KV loodsen, maar nu stond alles in het teken van zijn andere poulain.

De Camargo, die als vrije speler (voor twee jaar) tekende en dus ‘gratis’ overkomt, mag je gerust een prestigetr­ansfer noemen. De Braziliaan­se Belg is intussen 35 jaar, maar zeker niet versleten. De voorbije twee jaar scoorde hij nog 30 keer in 75 duels voor APOEL Nicosia, waarmee hij twee titels pakte en in de Champions League uitkwam tegen Tottenham, Dortmund en Real Madrid. Zijn Belgisch palmares is er ook één om u tegen te zeggen. Drie titels (een met Genk, twee met Standard), twee Supercups en 9 caps voor de Rode Duivels. Afsluiten doet hij nu allicht in Mechelen.

Plezier beleven

“Ik ben heel blij om terug in België te zijn”, vertelt De Camargo, waarna een glimlach volgt, de eerste van vele. “En ik ben vooral blij dat ik voor zo’n ambitieuze club mag gaan spelen.” Van het kampioenen­bal naar 1B, het is natuurlijk wel een stapje terug qua prestige. “Ja, voor zo’n transfer moet je courage hebben, hè. Maar wie mij kent, weet dat ik vooral voetbal wil spelen, plezier wil beleven. En dat zie ik perfect lukken bij KV Mechelen. Laten we hopen dat we er een mooi seizoen van kunnen maken. Het doel is uiteraard meteen weer promoveren. Tenzij we deze maand

(via het kort geding, red.) nog in 1A kunnen blijven.”

Je vraagt je natuurlijk af: had KV zich sowieso gered als De Camargo in de winter was overgekome­n? Er was toen al een akkoord met de speler, het contract lag klaar, maar finaal liet APOEL hem niet gaan. “Ze wilden Champions League halen, hè.

(grijnst) Kijk, het was de trainer die me jammer genoeg tegenhield. Er was al veel gebeurd tussen ons, ik zat ook een tijdje op de bank. Maar bon, ik ben dan

gebleven, hij is

uiteindeli­jk ontslagen en ik ben topschutte­r geworden... Ik kon nog een jaar bijtekenen van de voorzitter, maar ik had andere prioriteit­en.”

Play-offs gespeeld

Wel blikt hij zeer positief terug op zijn tijd in Cyprus. “Het waren twee fantastisc­he jaren. Ik ben twee keer kampioen geworden, heb Champions League gespeeld, Europa League gespeeld, veel compliment­en gekregen. Het was echt een mooie ervaring. Ak-

koord, het voetbal is er een niveautje lager. Maar eens je in de playoffs zit (er is daar ook een Play-off 1 zoals in

België, red.), speel je wel tegen ploegen van Europees niveau.”

Afgelopen zaterdag nog kwam APOEL als winnaar uit de bus en vierde het al zijn 27e landstitel. Dubbel feest voor De Camargo, die dezelfde dag 35 kaarsjes uitblies. Maar toch ook weer niet, want hij moest geblesseer­d verstek geven.

“Op de laatste training liep ik helaas een scheurtje in de kuit op. Maar we gaan dat goed verzorgen op vakantie en dan hoop ik fit terug te komen. Donderdag

(morgen, red.) vertrek ik richting Brazilië, voor een week of drie. Ik had ook de kans om daar voor het eerst in de hoogste klasse te gaan spelen, dat was ook speciaal geweest. Maar ze wilden me daar niet zo graag als hier in Mechelen, dat voelde ik.”

Gesprek met Van Wijk

Hij moet KV dan ook heel wat bijbrengen. Niet alleen die 15 goals, maar ook ervaring, leiderscha­p, mentalitei­t.

“Ik heb de coach al gesproken en dat is alleszins de bedoeling, ja. (glimlacht) Na al die jaren heb ik wel een woordje te zeggen in de kleedkamer, dat is toch belangrijk. En ook op het veld zal ik een leider proberen te zijn. Of ik ook naar hier gekomen ben om België nog eens te tonen wat ik kan? Neen, ik denk dat ik al genoeg getoond heb, ik moet niemand iets bewijzen. Ik mag trots zijn op mijn carrière tot dusver.” En nog wat trotser als hij Malinwa straks kampioen kan maken.

Igor De Camargo

‘‘Donderdag vertrek ik richting Brazilië, voor een week of drie. Ik had ook de kans om daar voor het eerst in de hoogste klasse te gaan spelen, dat was ook speciaal geweest. Maar ze wilden me daar niet zo graag als hier in Mechelen, dat voelde ik.”

 ?? FOTO GOYVAERTS/ GMAX AGENCY FOTO PHOTO NEWS ?? Van links naar rechts: hoofdaande­elhouder Olivier Somers, De Camargo, sportief verantwoor­delijke Stefaan Vanroy en zaakwaarne­mer Paul Stefani.
FOTO GOYVAERTS/ GMAX AGENCY FOTO PHOTO NEWS Van links naar rechts: hoofdaande­elhouder Olivier Somers, De Camargo, sportief verantwoor­delijke Stefaan Vanroy en zaakwaarne­mer Paul Stefani.
 ??  ??
 ?? FOTO GOYVAERTS/ GMAX AGENCY ?? De Camargo komt aan bij het stadion van KV en zal er zijn contract voor twee seizoenen tekenen.
FOTO GOYVAERTS/ GMAX AGENCY De Camargo komt aan bij het stadion van KV en zal er zijn contract voor twee seizoenen tekenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium