Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Roger gaf me een oldtimer voor ons pensioen”

Kiki Vanden Stock (75) over haar leven met Roger Vanden Stock na verkoop van Anderlecht

-

Meer dan twintig jaar was ze The

First Lady van Anderlecht. Het leven van Kiki Vanden Stock (75) werd beheerst door voetbal in paars en wit. Maar sinds haar man Roger Vanden Stock (75) zijn club verkocht aan Marc Coucke geniet het koppel volop van hun pensioen. Nu praat Madame Kiki voor het eerst over het leven ná Anderlecht. Al missen zij en Roger RSCA soms wel een beetje.

Roger Vanden Stock kreeg maandag van de Pro League een Lifetime Achievemen­t Award, een prijs voor zijn hele carrière in het voetbal. De hele zaal – inclusief Marc Coucke, de nieuwe voorzitter van Anderlecht – gaf hem een staande ovatie. Aan zijn zijde kreeg zijn echtgenote Kiki tranen in haar ogen. “Het ontroerde me dat Roger zoveel erkenning kreeg. Zijn hele leven heeft hij aan het voetbal gewijd.”

Maar het was tijd dat het gedaan was?

“Het werd lastig, ja. Kijk, de familie Vanden Stock stapte bijna een halve eeuw geleden in het voetbal uit liefde voor de sport, om de supporters plezier te bezorgen, op vrijwillig­e basis. Voetbal als sport blijft mooi, maar als je ziet welk grof geld erin circuleert, geniet je er minder van. Roger gaat nog wel af en toe naar een match of volgt het op tv, maar hij heeft minder stress. Hij kan de knop van het voetbal nu wel omdraaien.”

Jullie genieten meer van het leven?

“Absoluut. Nu vertrekken we vaak van donderdag tot maandag naar Knokke om er te golfen of te bridgen met onze gepensione­erde vrienden. Vroeger konden we door het voetbal nooit een weekendje weg. Weet je, 53 jaar geleden leerde ik mijn man kennen op een golfbaan in Knokke. Nu herbeleven we die momenten een beetje opnieuw. Het verschil is dat ik in 1965 beter kon golfen dan Roger. Véél beter. (lacht) Nu is het omgekeerd, nu hij meer traint, krikt Roger zijn niveau weer op.”

En jullie gaan veel op reis.

“Op 28 mei zijn we weer weg voor tien dagen naar Engeland. We kochten een oldtimer – een Mercedes uit de jaren 80 – en gaan die dan uitprobere­n. Momenteel staat hij nog in de garage. Veel

van onze vrienden hebben oldtimers en we nemen allen onze golftas mee.” Rijdt Roger op zijn 75ste nog links in Engeland?

“Ola, ik rij meestal. Die oldtimer is van mij, hé. Ik kreeg hem cadeau van Roger voor ons pensioen. (lacht) Wij hebben het geluk dat we op ons 76ste nog heel gezond zijn dankzij onze goeie genen. We vervelen ons geen moment en hebben zelfs tijd te kort. We gaan natuurlijk ook nog heel vaak skiën. De jongste jaren trok ik altijd vier maanden – van half december tot half april – naar de bergen. Vanaf nu kan mijn echtgenoot elk jaar mee en onze kinderen, kleinkinde­ren en vrienden komen ons daar dan bezoeken.”

Ik hoop dat ik ook nog kan skiën op zo’n respectabe­le leeftijd.

“Elke morgen zijn we weg om kwart over negen, want dan komt er een gids ons halen. Zwarte pistes vormen geen enkel probleem en onlangs was mijn kleindocht­er boos omdat ik geen helm droeg toen ik op mijn hoofd viel. Gelukkig kan ik tegen een stootje. Hoewel, een helm is toch veiliger.”

Het tijdperk Anderlecht ligt al ver achter jullie?

“Toen Roger Anderlecht verkocht, zei hij aan onze dochters Julie en Claire:

Stap er ook uit, laat het los. Maar ze wilden niet. Ze wilden aandelen behouden ter ere van hun grootvader Constant en hun papa Roger. Dat vond ik zo mooi. Anderlecht is nog altijd een beetje van de Vanden Stocks. Het is ook ter ere van mijn schoonpapa dat ik enkele jaren geleden de Constant Vanden Stockfound­ation heb opgericht, ons liefdadigh­eidsprojec­t. Wij houden zijn erfenis levendig.”

Marc Coucke eiste wel de bureaus van de foundation in het stadion op. Dat deed u pijn.

“Maar de Vanden Stockfound­ation staat los van Anderlecht. Ik heb nooit

een euro gevraagd aan de club en kon hoogstens eens beroep doen op een speler. Sowieso zal de Constant Vanden Stockfound­ation blijven bestaan. Elke week geven wij voetbaltra­ining aan kansarme jongeren in de Brusselse gemeenten. De voetbalbon­d voorziet in trainers en elke woensdag ga ik zelf kijken, want daar zijn veel geplaatste kinderen bij. Daar blijf ik me voor inzetten.”

Maar Coucke maakt toch komaf met het beleid van de Vanden Stocks.

“Dat moet je aanvaarden, zeker? Nieuwe bazen, nieuwe wetten. De naam van het stadion zal wellicht ook niet eeuwig Constant Vanden Stockstadi­on blijven. Die illusie maak ik me niet, want alles verandert. Toen onze familie indertijd brouwerij Belle Vue verkocht, werd de oude garde ook snel vervangen door een jongere generatie. Wij zijn vooral blij dat we onze oude dagen goed hebben voorbereid.”

 ?? FOTO BELGA ?? Kiki Vanden Stock geeft haar man hier een zoen, maandag op het Gala van de Profvoetba­ller. “Hij gaat wel nog af en toe naar een match, maar hij heeft minder stress.”
FOTO BELGA Kiki Vanden Stock geeft haar man hier een zoen, maandag op het Gala van de Profvoetba­ller. “Hij gaat wel nog af en toe naar een match, maar hij heeft minder stress.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium