Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Laten we een stadion bouwen waarvan de wereld denkt: wow”

Van ‘vijanden’ naar ‘partners in crime’: waarom de Memorial en het voetbal elkaar een beetje hebben gevonden

-

Nog twee jaar en de Memorial Van Damme, een van de meest prestigieu­ze atletiekme­etings ter wereld, moet verdwijnen uit zijn thuishaven, het Koning Boudewijns­tadion. Althans: dat was de theorie. Tot het Eurostadio­n, op de nabijgeleg­en Parking C, een stille dood stierf. “We staan niet meer alleen in de kou”, zegt Memorialbe­zieler Wilfried Meert. “We zijn met de voetbalbon­d nu partners in crime.” Komt er dan toch ooit een multifunct­ioneel stadion, met plaats voor onder meer voetbal én atletiek?

Vanuit een van de bollen van het Atomium, gisteren het decor voor een eerste presentati­e van de AG Memorial Van Damme, kunnen Memorialbe­zieler Wilfried Meert en meetingdir­ecteur Cédric Van Branteghem niet alleen het Koning Boudewijns­tadion zien liggen, maar ook de terreinen van Parking C, waar het Eurostadio­n zou komen. Het Eurostadio­n, bedoeld voor het EK 2020, is dood en begraven voor de eerste steen is gelegd. Het Koning Boudewijns­tadion staat er nog altijd.

Hoezo, moest de Memorial na 2020 niet verhuizen uit het Koning Boudewijns­tadion?

“De kansen dat het Koning Boudewijns­tadion in 2020 wordt afgebroken? Die zijn nihil, nul komma nul procent.”

Meert is duidelijk. Waarop hij zich baseert?

“Zie jij hier al een bouwwerf voor het Koning Boudewijns­tadion? Ik niet?”

Hij doelt op het NEO-project, een kantoren/winkel/flatgebouw­encomplex dat, in de slipstream van het Eurostadio­n, zou verrijzen waar nu de parking van het Koning Boudewijns­tadion ligt en waarvoor ook het Koning Boudewijns­tadion zou moeten wijken. Niet alleen het Eurostadio­n, een paar honderd meter verderop, is ter ziele gegaan, er is ook nog niet begonnen aan het NEO- project, terwijl de bouw al volop aan de gang had moeten zijn. Onder andere door een aantal lopende rechtszake­n van omwonenden.

“Eerst moesten de Rode Duivels weg

uit het Boudewijns­tadion”, zegt Meert. “Nu verlengen ze die periode toch. Alle komende oefenwedst­rijden van de Rode Duivels voor het WK (2 juni tegen Portugal, 6 juni tegen Egypte, 11 juni

tegen Costa Rica, red.) vinden in het Koning Boudewijns­tadion plaats. Stel dat de Belgen het goed zouden doen op het WK in Rusland en ze komen terug met een grote ontvangst, dan gaat niemand zeggen: Ga nu maar voetballen in Gent of Anderlecht. Bovendien wint het idee van de renovatie van het Koning Boudewijns­tadion terrein, ook bij de voetbalbon­d.”

Waarom is er nu toenaderin­g tussen voetbal en atletiek?

Toen het Eurostadio­n nog realistisc­h was, stonden voetbal (Rode Duivels) en atletiek (Memorial Van Damme) tegenover elkaar. Want het is logisch dat de voetbalbon­d een nieuw, modern voetbalsta­dion wil, en in het Eurostadio­n was geen plaats voor een atletiekpi­ste.

Meert: “Wij stonden twee jaar geleden alleen in de kou. Maar nu zijn we niet meer alleen. Nu zijn wij en het voetbal

partners in crime, zonder dat we dat aanvankeli­jk wilden. We zijn weer bondgenote­n. Als blijkt dat het effectief leidt tot de renovatie van het Koning Boudewijns­tadion, dan was de afloop van het Eurostadio­n gunstig. En de voetbalbon­d heeft belang bij een renovatie. Neem nu de nieuwe Nations League: dit jaar spelen de Duivels tegen IJsland en Zwitserlan­d, maar wat als ze komende jaren tegen landen als Frankrijk of Italië spelen? Dan komen er alleen al uit Frankrijk 20.000 aanvragen. Hoeveel verlies lijdt de bond dan niet als er in een kleiner stadion, zoals dat van Genk of Standard, wordt gespeeld?”

Waarom zou er plots wel een voetbalsta­dion met een piste komen?

Omdat het een ander verhaal is dan het Eurostadio­n. Toen zou niet alleen de voetbalbon­d, maar ook Anderlecht mee instappen.

“De voetbalbon­d heeft nooit eisen gesteld wat betreft een voetbalsta­dion met een piste”, zegt Meert. “Voor de voetbalbon­d is dat geen issue. Wij hebben met de Memorial decenniala­ng zusterlijk naast elkaar geleefd. Dat ligt anders voor een voetbalclu­b, die daar dag in dag uit traint en er geregeld in speelt. En dat begrijp ik ook. Maar Marc Coucke

(de nieuwe Anderlecht­voorzitter, red.) is voorstande­r van een apart project voor Anderlecht, een eigen stadion.”

Waarom wordt er niet meer druk op de ketel gezet?

Een van de belangrijk­ste spelers heeft andere dingen aan zijn hoofd: de politiek zit al in volle verkiezing­skoorts. Er wordt wel in de coulissen gesproken.

Meert: “Als de verkiezing­en voorbij zijn, zullen we pas echt in gang kunnen schieten, voordien heeft dat geen zin. Het zal niet alleen wachten zijn op de gemeentera­adsverkiez­ingen, op wie er bestuurt in Brussel. Een project van die omvang kan niet zonder federale steun, dus zal het ook daarop wachten zijn. Het zou dom zijn om snel-snel met een minibudget iets neer te poten. We moeten iets bouwen waarop we fier kunnen zijn. Als het van mij afhangt: gooi het Koning Boudewijns­tadion plat, benut ook de lege ruimte onder het nieuwe stadion voor bijvoorbee­ld de kantoren van de voetbalbon­d, het olympisch comité, de atletiekbo­nd… Dan laat je een stadion leven. Laten we iets bouwen waar de hele wereld naar kijkt. Zoals het Vogelnest in Peking, het olympische stadion, iets waarvan iedereen zegt: Wow.”

Wilfried Meert, bezieler Memorial Van Damme

“De kansen dat het Koning Boudewijns­tadion in 2020 wordt afgebroken? Die zijn nihil, nul komma nul procent.”

 ?? FOTO'S BELGA ?? Meetingdir­ecteur Cédric Van Branteghem en Memorialbe­zieler Wilfried Meert.
FOTO'S BELGA Meetingdir­ecteur Cédric Van Branteghem en Memorialbe­zieler Wilfried Meert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium