Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boer, let op uw kippen: vossen liggen met jongen en plunderen hoenderhok­ken

-

Een bewoonster van de Molenheide in Pulderbos trof al haar kippen en haan dood aan in haar kippenhok. De haan was de kop afgebeten, maar sommige kippen niet. Blijkbaar gaat het om typisch gedrag van vossen die met jongen liggen.

“Het is nu de periode van het jaar”, legt Gert Michiels van Hubertus Vereniging Vlaanderen uit. “De jonge vossen moeten gevoed worden, waardoor de ouderdiere­n op zoek gaan naar grotere prooidiere­n, zoals kippen. Ze bijten die dood maar laten ze liggen, om ze later nog te komen ophalen.”

De gewone jacht op de vos is open van 15 oktober tot eind februari. Tussen 15 mei en 14 oktober kan het Agentschap voor Natuur en Bos op vraag van schadelijd­ers onder strikte voorwaarde bestrijdin­g toestaan, maar dat is uitzonderl­ijk. Vossenscha­de wordt niet vergoed.

De afschietci­jfers van vossen zitten al tien jaar in stijgende lijn. “De gegevens van de wildbeheer­eenheden voor 2017 worden nog verwerkt, maar in 2016 werden in de provincie Antwerpen 2.659 vossen geschoten, op een totaal in Vlaanderen van 12.491”, zegt Thomas Scheppers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek. “In 2010 ging het om 1.827 geschoten vossen in de provincie Antwerpen, op een totaal van 11.529. In 2002 bedroeg het aantal afgeschote­n vossen 712 dieren in Antwerpen, op een totaal van 4.606. Bijna een verviervou­diging in veertien jaar tijd.”

Vermits de jachtwetge­ving op de vos niet veranderd is, geeft het stijgende afschietci­jfer wel een indicatie dat de populatie stijgt.

 ?? FOTO RR ?? De vos is weer actief.
FOTO RR De vos is weer actief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium