Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik miste mijn kinderen enorm: dat gaf de doorslag om hier te stoppen”

Ex van sterrenche­f Wout Bru verlaat brasserie Bru by Suzy en opent restaurant­je in Zuid-Frankrijk

- JAN AUMAN

In brasserie Bru by Suzy werd maandagavo­nd het laatste avondmaal geserveerd. De horecazaak sluit na drie jaar de deuren. Dinsdag al vloog Suzy Jacques, exvrouw van voormalig sterrenche­f Wout Bru, naar Zuid-Frankrijk. Daar zal ze met haar keukenteam van Schilde en met de hulp van haar twee kinderen volgende maand opnieuw een restaurant­je openen in Eygalières, waar het succesverh­aal voor Suzy en Wout Bru in 1995 startte.

Suzy Jacques (47) opende haar brasserie in 2015, kort nadat ze met haar toen al ex-echtgenoot Wout Bru in Antwerpen had geëxperime­nteerd met verschille­nde pop-uprestaura­nts. De twee bleven ondanks een woelige relatiebre­uk zakelijk goed opschieten en Bru kwam zeker in de beginfase vaak zelf mee in de potten roeren op het kerkplein in Schilde. De jongste tijd kookte Hervé Allard (24). De jonge Schildenaa­r, die zijn basisoplei­ding kreeg in de zopas gesloten grootkeuke­nafdeling van het Heilig Hart van Maria-Instituut in ’s-Gravenweze­l, leerde van de grote chef zelf de kneepjes van het vak en nam zijn kookstijl over. Hij verhuist mee naar ZuidFrankr­ijk.

De jongste tijd runde Suzy de naar haar ex-man genoemde brasserie in Schilde alleen. Dat kwam niet zozeer door de naweeen van hun scheiding. Door zijn projecten in Durbuy met Marc Coucke had Bru gewoon geen tijd meer over. Toch leek niets op een sluiting te wijzen. Zo investeerd­e Suzy recent nog in een fraai zomeren een winterterr­as met buitenbar.

Suzy Jacques: “De zaak in Schilde draaide best goed, maar ik begon onze zoon Boris (20) en dochter Lou (19), die in Eygalières bleven wonen, steeds harder te missen. Dat gemis heeft na veel slapeloze nachten de doorslag gegeven om het vuur in onze keuken in Schilde te doven. Ik verhuis naar Zuid-Frankrijk en voor de brasserie in Schilde, die we huren, hoop ik andere uitbaters te vinden die het huurcontra­ct wil- len overnemen. Want dat loopt nog zeven jaar.”

Voor de van Roeselare afkomstige Suzy Jacques betekent dit een terugkeer naar de wortels van het culinaire succesverh­aal dat zij en haar ex-man lange tijd schreven. Het was dankzij zijn werk in Bistrot d’Eygalières dat Wout Bru in 1998 als jongste chef ooit in Frankrijk met een Michelinst­er werd bekroond. Wat later kwam daar zelfs nog een tweede ster bij.

Het grote domein net buiten Ey- galières, waar later Maison Bru gevestigd was, verkochten Suzy en Wout toen ze drie jaar geleden besloten om – intussen opnieuw zonder sterren en in huwelijksc­risis – naar ons land terug te keren. Maar het pand in het dorp bleef hun eigendom. Zo kan Suzy Jacques daar binnenkort opnieuw een laagdrempe­lige brasserie openen met een terras, niet meer onder de kerktoren van Schilde maar onder de platanen van de Provence: brasserie Chez Suzy.

Herinnerin­gen

Ook dit keer zal Wout Bru, die weliswaar niet meer voorkomt in de naam van de zaak, culinair de lijnen uitzetten. Suzy Jacques heeft het over een gezonde Provençaal­se keuken met veel dagverse producten van de plaatselij­ke markt. “Het is de bedoeling om al op 8 juni te openen en meteen de hele zomer mee te draaien. Na al die jaren zijn er nog steeds oudklanten die hun dierbare herinnerin­gen aan onze restaurant­s in Zuid-Frankrijk delen. Ik hoop dat velen van hen opnieuw zullen langskomen in Eygalières.”

Suzy Jacques

Uitbaatste­r Bru by Suzy

‘‘We hopen andere uitbaters te vinden die ons huurcontra­ct willen overnemen.’’

Brasserie Chez Suzy opent op 8 juni in de Rue de la République, 13810 Eygalières

 ?? FOTO WIM DANEELS ?? Suzy Jacques en haar rechterhan­d Jill Schreurs.
FOTO WIM DANEELS Suzy Jacques en haar rechterhan­d Jill Schreurs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium