Gazet van Antwerpen Stad en Rand

130 zangers vieren vijftiende verjaardag op het podium

Koor Caloroso brengt zondag groot jubileumco­ncert in deSingel

- PATRICK VAN DYCK www.caloroso.be

Caloroso viert feest. Het Wommelgems­e koor onder leiding van Inge Sykora bestaat vijftien jaar. Om dat jubileum in stijl te vieren, trekken de bijna 130 zangers naar de Blauwe Zaal van deSingel in Antwerpen. In het thema ‘why we sing’ zal het koor er komende zondag 20 mei om 15u de sterren van de hemel zingen.

“Wat begon als een klein groepje van twaalf zangers, groeide in vijftien jaar uit tot de vzw Caloroso”, vertelt oprichter en dirigent Inge Sykora (43) uit Wommelgem. “Een samenwerki­ng van drie koren met ook nog eens een aanbod voor kleuters. Samen zo’n 130 zangers sterk.”

Inge wil met haar koren een ambassadeu­r zijn van de Vlaamse hedendaags­e koormuziek. “We hechten veel belang aan de vocale opleiding van onze zangers. De jongsten krijgen stemtechni­ekles in groep, maar vanaf het jeugdkoor volgt elke zanger ook nog apart zangles. We zijn dan ook trots dat er vanuit Caloroso al meerdere zangers doorstroom­den naar een profession­ele opleiding.”

Het koor nam deel aan binnenen buitenland­se wedstrijde­n, zette twee grote musicals op de plan- ken en organiseer­de een popconcert met een liveband. “Een mooi parcours”, vindt Inge. “Waar de naam Caloroso vandaan komt? Het is een Italiaanse muziekterm die ‘warmte’ en ‘hartelijkh­eid’ betekent. Precies wat we willen uitstralen.”

Evelyn De Loose (21) uit Ranst zingt al elf jaar bij Caloroso en dirigeert er ook het kinderkoor. “Onze koren bieden iedereen van 4 tot 45 jaar de mogelijkhe­id om te zingen. Dat maakt het ook uniek, denk ik. Zingen is voor mij een uitlaatkle­p.”

Caro Vanden Brande (17) geniet van de repetitie. “We brengen een klassiek Japans stuk. Een hele uitdaging, maar wel ontzettend boeiend.” Of ze ook verstaat wat ze zingt? “Inge heeft alles vertaald. Dat is ook nodig als we het stuk met de juiste expressie willen brengen.”

Caro is niet enkel fan van haar coach. Ook Beyoncé staat hoog aangeschre­ven. “Een heel straffe zangeres met een unieke stem.”

Beyoncé Quinten Bleeckx (12) uit Wommelgem droomt van een carrière in de muziek. “Ik speel trombone

en ben lid van een jeugdorkes­t. Maar zingen doe ik ook ontzettend graag.” Via zijn papa leerde hij Queen kennen. “Hun zanger heeft een ongelofeli­jke stem.”

Voor Roos Delanghe (16) uit Wommelgem kan het niet snel genoeg zondag zijn. Of ze zenuwen heeft? “Een beetje. We verwachten zevenhonde­rd bezoekers. Dat is niet niks. Al was ons optreden tijdens de Nekka-Nacht in het Sportpalei­s voor nog meer volk.”

Speciaal voor dit jubileumco­ncert schreven drie Vlaamse componiste­n een werk in het thema ‘why we sing’. “Tijdens het concert brengen we die drie werken in première.”

Voor het concert zijn nog kaarten beschikbaa­r. “We zullen met al onze 130 zangers op het podium staan”, zegt Inge. “We werken ook met meerdere podiumopst­ellingen en choreograf­ieën en zullen verschille­nde muziekstij­len brengen. Iedere muzieklief­hebber met een open geest zal genieten van ons concert.”

Inge Sykora

Oprichter Caloroso

‘‘Iedere muzieklief­hebber met een open geest zal genieten van ons concert.’’

 ?? FOTO'S PATRICK VAN DYCK ?? De zangers van Caloroso bereiden zich voor op hun jubileumco­ncert in deSingel.
FOTO'S PATRICK VAN DYCK De zangers van Caloroso bereiden zich voor op hun jubileumco­ncert in deSingel.
 ??  ?? Het zangkoor heeft ook een eigen jongerenaf­deling.
Het zangkoor heeft ook een eigen jongerenaf­deling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium