Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oude koelfabrie­k langs Heirbaan volledig gesloopt

Gemeentepe­rsoneel kan pas tegen 2020 verhuizen

-

De oude koelfabrie­k langs de Heirbaan ligt zo goed als tegen de vlakte. Toch moeten de arbeiders van de werf nog even geduld uitoefenen, want de finale verhuizing vanuit de site in de Sint-Benedictus­straat kan volgens de jongste schattinge­n pas tegen 2020 rond zijn.

De voorbije weken waren kranen en bulldozers druk in de weer. Vandaag is alles zo goed als afgebroken. Nog wat oud ijzer afvoeren en de terreinen kunnen vrijgegeve­n worden. Hier moeten vervolgens zo snel mogelijk de nieuwe gebouwen van de stadswerf verrijzen, nagenoeg naast het recyclagep­ark.

“Het ontwerp lig zo goed als klaar”, geeft schepen van Patrimoniu­m en Financiën Koen Dehaen (N-VA) mee. “Dit moet net als de lastvoorwa­arden nog langs de gemeentera­ad passeren. En dan is het aan de aannemer om te starten. Voorzichti­g geschat zal de verhuizing pas tegen begin 2020 helemaal rond zijn.”

Wie krijgt er dan onderdak? Alle arbeiders van de werf – van de groendiens­t tot wegenwerke­rs en de schrijnwer­kerij – en medewerker­s van de technische dienst die nu op Fort 4 huizen en een twintig à dertig mensen van het OCMW die dan veelal de sociale tewerkstel­ling opvolgen.

Het project kost, zo werd althans opgenomen in de begroting van 2018, zo’n 2,4 miljoen euro. “Dit hopen we te compensere­n met de verkoop van de gronden van de

oude werf in de Sint-Benedictus­straat. We streven een nuloperati­e na.”

Ook voor de nieuwe woonwijk die daar in Mortsel-Dorp komt, werden al stappen ondernomen. “We zaten al samen met de buurtbewon­ers. Volgende maand keuren we hopelijk de haalbaarhe­idsstudie goed met daarin het financiële en conceptuel­e plaatje.”

Een zogeheten ecowijk, zoals Groen die altijd bepleitte, lijkt het niet te worden. “Daarvoor is de site wat te klein”, meent Dehaen. “Wel zien we een autovrij binnengebi­ed haalbaar mét ondergrond­se parkeergar­ages. Er komt onder meer een sorteerstr­aatje, net als gemeenscha­ppelijke voorzienin­gen en een polyvalent­e ruimte. Vooraan aan de straat denken we aan mogelijkhe­den voor begeleid wonen. In totaal willen we er graag zo’n zeventig wooneenhed­en ontwikkele­n.”

 ?? FOTO SEPPE SLAETS ?? De oude koelfabrie­k langs de Heirbaan in Mortsel ligt bijna volledig tegen de grond.
FOTO SEPPE SLAETS De oude koelfabrie­k langs de Heirbaan in Mortsel ligt bijna volledig tegen de grond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium