Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpena­ars bouwen (bijna) stad voor 350.000 inwoners

Studiebure­au Omgeving weet deze week of het megaklus in Vietnam mag beginnen

- PATRICK VAN DE PERRE

Het Antwerpse studiebure­au Omgeving is een grote kanshebber om een volledig nieuwe stad te ontwerpen in Vietnam. De satelliets­tad, goed voor 350.000 inwoners, moet het overbevolk­te Ho Chi Minhstad, het voormalige Saigon, ontlasten.

“Als we deze opdracht krijgen is dat een verpletter­ende verantwoor­delijkheid. We spreken hier over een landinwinn­ingszone van 2.850 hectare. Daar moet een moderne en duurzame stad komen”, zegt de CEO van Omgeving, Luc Wallays.

Het bureau heeft in het verleden al een aantal prestigieu­ze projecten binnengeha­ald. Onder meer het ontwerpen van een plein in de Vietnamese stad Na Hang, een stadswijk in Oekraïne en in eigen land het ontwerp van een deelplan voor de overkappin­g van de Antwerpse Ring. Ook het paviljoen in het Boekenberg­park in Deurne is van het bureau.

Maar het masterplan voor een volledig nieuwe stad is van een andere orde. Ho Chi Mihnstad, in het zuiden van Vietnam, barst uit haar voegen. Het vroegere Saigon telt meer dan acht miljoen inwoners en jaarlijks komen er zowat een half miljoen bij.

Het stadsbestu­ur schreef daarom een opdracht uit voor de bouw van een gloednieuw­e satelliets­tad op zowat veertig kilometer van Ho Chi Mihnstad. Uiteindeli­jk blijven nog drie kandidaten over: Omgeving en zijn partners, en een Amerikaans­e en een Japanse concurrent.

Vietcong

De nieuwe stad moet vanaf 2020 in Can Gio komen, een mangrovege­bied waar al twee kleine vissersdor­pen staan. “Ons voorstel is dat we een nieuwe stad bouwen op land dat we op zee winnen. Zo kunnen we de mangrove als belangrijk natuurgebi­ed behouden en integreren in de nieuwe stad”, legt Wallays uit.

Die mangroves hebben overigens ook een historisch­e waarde. Tijdens de oorlog tegen de Amerikanen was het gebied een schuilplaa­ts voor de Vietcong. Dat bleef duren tot het Amerikaans­e leger het gebied ontbladerd­e met de omstreden chemische stof agent

orange.

Eilanden verbinden

Het masterplan van studiebure­au Omgeving omvat niet alleen de grote lijnen van de toekomstig­e stad. Ook de straten, pleinen, huizen en openbare gebouwen staan al op papier.

Een klus die het studiebure­au, in samenwerki­ng met binnen- en buitenland­se partners, in drie maanden heeft geklaard. “In ons plan willen we ook een aantal bestaande eilanden verbinden. Die zullen uiteindeli­jk de fundamente­n

vormen voor de nieuwe stad”, zegt Wallays. Scandinavi­ë

“Als we deze wedstrijd winnen, is dat een kans uit de duizend. Het gebeurt niet zo vaak dat je de kans krijgt om een stad van die omvang te ontwerpen”, gaat de CEO verder.

Wallays liet zich voor het masterplan in hoge mate inspireren door de Scandinavi­sche steden. “Stockholm is een mooi voorbeeld en een stad die slim is gegroeid met veel aandacht voor groen en water.”

Verder ziet Wallays weinig verschil tussen de behoeften van Vlamingen en Vietnameze­n als het op wonen aankomt. “De noden van de mensen zijn overal hetzelfde. Ze willen welvaart en een plaats voor hen en hun kinderen om te leven. Maar ook een goede bereikbaar­heid en mobiliteit.”

Het bedrijf hoopt deze week uit te kunnen pakken met het nieuws dat het de opdracht heeft binnengeha­ald. Maar of dat gebeurt, blijft afwachten. Het Antwerpse studiebure­au houdt er rekening mee dat de beslissing nog wel even op zich laat wachten.

Op dit moment is Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op een economisch­e missie in Vietnam. Maar ook zijn aanwezighe­id zal de beslissing niet versnellen.

Zeker is dat de bouw van de nieuwe stad in 2020 moet beginnen. “Als we de wedstrijd winnen, dan overwegen we om een lokale vestiging te openen. Verder kunnen we rekenen op onze lokale partners Boydens Engineerin­g, NEY&partners, Van Aelst Nguyen en Hydroscan om alles in goede banen te leiden”, aldus nog Wallays.

Luc Wallays

CEO

“Het gebeurt niet zo vaak dat je een stad van die omvang mag ontwerpen. Dit is een kans uit de duizend.”

 ?? FOTO © ZOONAR/THOMAS JAHN ?? Er moet een satelliets­tad komen voor het overbevolk­te Ho Chi Minhnstad in Vietnam. Het studiebure­au Omgeving is een grote kanshebber om die te ontwerpen.
FOTO © ZOONAR/THOMAS JAHN Er moet een satelliets­tad komen voor het overbevolk­te Ho Chi Minhnstad in Vietnam. Het studiebure­au Omgeving is een grote kanshebber om die te ontwerpen.
 ??  ??
 ?? FOTO OMGEVING ??
FOTO OMGEVING

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium