Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vietnamese stad krijgt kopie van Antwerpse haven

Antwerps bedrijf Rent-A-Port huldigt nieuwe fase megaprojec­t in

-

Het Antwerpse bedrijf Rent-APort is al jaren actief in Vietnam en bouwt bij Haiphong in het noorden een enorme haven uit die in oppervlakt­e de vergelijki­ng met Antwerpen kan doorstaan.

Rent-A-Port, dat wereldwijd gespeciali­seerd is in het ontwikkele­n van havengebie­den, is nu al de grootste Belgische investeerd­er in Vietnam.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) opende gisteren in Haiphong de tweede havenzone. Op korte termijn zal Rent-A-Port in hetzelfde gebied nog eens drie andere industriël­e havenzones openen.

Het grotendeel­s Antwerpse bedrijf is ondertusse­n al ruim twin540 tig jaar actief in het Aziatische land. “We bouwden vanuit het niets een haven waarvoor we ons door onze eigen haven van Antwerpen lieten inspireren. Dat betekent dat we de industrie met havenactiv­iteiten combineren”, zegt de CEO van Rent-A-Port, Frank Wouters.

Blijven groeien

De huidige oppervlakt­e van het havengebie­d in Haiphong zal op termijn 70% van de oppervlakt­e van de haven van Antwerpen beslaan. En het is de bedoeling om in Vietnam nog verder te groeien.

Havenzone Deep C2, dat dinsdag werd geopend, is goed voor 630 hectare industrieg­ebied. Het eerder opgeleverd­e Deep C1 is hectare groot. “Voor we hier aan de slag gegaan zijn, waren er op deze plek garnaal- en viskwekeri­jen gevestigd. Rent-A-Port spoot de gronden op en legde onder meer wegen en elektricit­eit aan om de haven te kunnen uitbouwen”, vervolgt Frank Wouters.

Grootste project ooit

De bouw van een haven in Vietnam is het grootste project van Rent-A-Port tot op heden. Het bedrijf, waarvan de Antwerpse investerin­gsmaatscha­ppij Ackermans & van Haaren de oprichter en grootste aandeelhou­der is, investeerd­e intussen al 250 miljoen euro in de bouw van de haven.

 ?? FOTO HAIPHONGPO­RT ?? De Tan Vu Terminal in de haven van Haiphong is een Antwerps project.
FOTO HAIPHONGPO­RT De Tan Vu Terminal in de haven van Haiphong is een Antwerps project.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium