Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voetballer­s teruggeflo­ten na een-tweetje met Erdogan

Politiek en media verontwaar­digd na geheime ontmoeting van Özil en Gündogan met ‘hun president’

- PETER MIJLEMANS

De voorbereid­ing van het WK is voor Die Mannschaft met een valse noot begonnen. Mesut Özil en Ilkay Gündogan, Duitse internatio­nals met Turkse roots, gingen samen met de Turkse president op de foto. Het mooiste verkiezing­scadeau dat ze Erdogan konden schenken. Onder Duitse politici gaan stemmen op om de twee thuis te laten. Vooral omdat ze de Turkse “despoot” als “mijn president” aanspraken. De foto’s doen de langzame dooi in de relaties tussen de twee landen geen goed.

Nog voor zijn ontmoeting met Theresa May tijdens zijn staatsbezo­ek aan Groot-Brittannië, had Erdogan een belangrijk­ere, persoonlij­ke afspraak in het chique Four Seasons-hotel in Londen. Een ontmoeting met topvoetbal­lers Mesut Özil (Arsenal), Ilkay Gündogan (Manchester City) en Cenk Tosun (Everton). Geboren in Duitsland, uit Turkse ouders. De eerste twee zijn vaste waarden in Die Mannschaft, Tosun koos met zijn dubbele nationalit­eit voor de Turkse nationale elf.

De drie waren er op uitnodigin­g van de president. Het werd een hartelijke ontmoeting, waarbij de spelers handenschu­ddend op de foto gingen en voor de president een gesigneerd shirtje als cadeau hadden meegebrach­t.

Politieke propaganda

Maar een dag later werden de foto’s van de geheime ontmoeting de wereld ingestuurd door de AKP, de partij van Erdogan. Een propaganda­stunt die kan tellen. Volgende maand zijn er vervroegde verkiezing­en in Turkije die cruciaal zijn voor Erdogan. Een foto met belangrijk­e voetballer­s is altijd meegenomen. En als het dan nog twee spelers van het nationale elftal van Duitsland zijn, een land waarmee de president in een vuile woordenoor­log is verwikkeld, is dat extra propaganda.

In Duitsland geloofden ze hun ogen niet. Alle politieke partijen, van extreemlin­ks tot extreemrec­hts, spraken schande van de “politieke propaganda”. Ze wezen op de voorbeeldf­unctie van de voetballer­s. Cem Özdemir van Die Grünen was onverbidde­lijk. “Onze kinderen moeten niet de corruptie, haat en onderdrukk­ing van een alleenheer­ser als voorbeeld krijgen, maar wel onze grondwet en onze democratis­che waarden.” Ook Die Linke had het over een ontmoeting tussen “wereldvree­mde voetbalmil­jonairs en een despoot”.

“Mijn president”

De Duitse voetbalbon­d zal de internatio­nals op het matje roepen omdat “de integritei­t van de bond geschonden is”, maar voegde eraan toe “dat ze de symboliek en de bedoeling van deze foto niet hadden beseft”.

Lang hield die verdedigin­g niet stand, toen bleek dat Gündogan “Met groot respect voor mijn president” op het shirt schreef. Die Grünen opperden dat bondscoach Joachim Löw de twee beter zou thuislaten voor het WK, daarin gesteund door de SPD. “Men zou in ons nationale elftal alleen jongens mogen laten meespelen die Steinmeier (de Duitse president, red.) als hun president erkennen”, zei Lale Akgün.

In de Duitse media werd met scherp geschoten, niet alleen op de twee spelers, maar ook op de Duitse politiek. Constantin Schreiber van actualitei­tsprogramm­a Tageschau noemde de foto “alles wat fout kan lopen met integratie in één beeld”. Düzen Tekkal, gerenommee­rd integratie­specialist­e, had een nog bredere analyse. “Met een land gaat het bergaf wanneer balgevoel als waardevoll­er wordt aanzien dan helder verstand. Wie een despoot als deze niet kan herkennen, kan geen vertegenwo­ordiger van dit land zijn. Met de foto tonen de voetballer­s dat ze niet geïntegree­rd zijn.”

Bondscoach Löw nam Özil en Gündogan gisteren gewoon op in zijn voorlopige WK-selectie.

Ilkay Gündogan Duits voetballer met Turkse roots

“Moeten we ons onhoffelij­k gedragen tegenover de president van de heimat van onze families?”

In de val getrapt

Pijnlijk werd het helemaal toen Gündogan gisteren probeerde aan te tonen dat de spelers geen keuze hadden. Dat respect voor het vaderland van de ouders iedereen met Turkse roots voorschrij­ft in te gaan op een uitnodigin­g van de Turkse president. “Moeten we ons tegenover de president van de heimat van onze families onhoffelij­k gedragen? Ondanks alle terechte kritiek kozen we uit respect voor het presidenti­ele ambt en onze Turkse roots voor de plicht van de hoffelijkh­eid, ook als Duits staatsburg­er.”

Een verdedigin­g die instortte toen Die Welt onthulde dat collega-internatio­nal Emre Can (Liverpool) de invitatie had afgewezen. Het lijkt erop dat de twee internatio­nals in de val zijn getrapt. “We hebben wegens de gespannen verhouding­en van onze beide landen niets over deze ontmoeting op onze sociale media gezet”, benadrukte Gündogan. Daarmee insinueert hij dat de afspraak was om de bijeenkoms­t niet publiek te maken. En geeft hij toe dat ze zo wereldvree­md waren om te geloven dat de AKP dit niet zou misbruiken als propaganda.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? De bewuste foto van de ontmoeting. Van links naar rechts: Ilkay Gündogan (Manchester City), Mesut Özil (Arsenal), Turks president Recep Tayyip Erdogan en Cenk Tosun (Everton).
FOTO EPA-EFE De bewuste foto van de ontmoeting. Van links naar rechts: Ilkay Gündogan (Manchester City), Mesut Özil (Arsenal), Turks president Recep Tayyip Erdogan en Cenk Tosun (Everton).
 ??  ?? Ilkay Gündogan en Mesut Özil in het shirt van de Duitse Mannschaft.
Ilkay Gündogan en Mesut Özil in het shirt van de Duitse Mannschaft.
 ?? FOTO'S BELGAIMAGE ??
FOTO'S BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium