Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De knorries knorren niet meer

- (js)

Ceres

Van: Janet Van den Brand

Met: Koen Brouwer en Sven Boonman 73 min.

Dit portret van vier boerenkind­eren ziet er zo scherp uit dat je er hooikoorts van krijgt.

Het is beslist het kijken waard: het gezicht van een boerenzoon­tje van een jaar of twaalf terwijl zijn vader een gepluimde haan demonteert. Een mengeling van fascinatie en afschuw, de gewenning heeft nog niet afgestompt. “Toen ik zes of zeven was, was ik er voor het eerst bij.”

De Nederlands­e regisseuse Janet Van den Brand leerde het vak aan Belgische filmschole­n.

Voor haar eerste, lange documentai­re trok ze naar Zeeland. Ceres – godin van de oogst – is een nodeloos Latijnse titel voor een aards portret van vier kinderen op afgelegen boerderije­n. Drie jongens en een meisje, van wie die laatste met bijna evenveel nagellak als schapen.

De vraag: zullen ze de boerderij overnemen? De ene ziet de toekomst al rooskleuri­ger dan de andere. “Mijn zusje heeft niet veel interesse in de boerderij. Daar ben ik wel blij om.”

Zonderling­en

Op het ritme van de seizoenen wordt het een documentai­re met meer poëtische impressies dan feitelijkh­eden. Dat levert een mooi portret op van kinderen die tegenwoord­ig als zonderling­en worden gezien, te beginnen op school.

Helaas snijdt het niet veel dieper dan dat, waardoor het eerder de indruk wekt van een docu voor tv. Het Vlaamse productieh­uis Diplodokus bracht eerder al de reeksen Slijk en Asfalt naar Canvas.

De prachtige fotografie maakt veel goed – zo scherp dat je er hooikoorts van krijgt. Het mooist is nog het jongetje dat zijn varkens insmeert met zonnecrème. Tot de slachtbank roept. “Ik mis mijn knorries wel, want het hok is leeg en ik moet er steeds aan denken. Ik heb er een half jaar voor gezorgd en dan gaan ze opeens weg.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium