Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verkeersme­nu van alles of niets

Meer dan veertig jaar. Zo oud is de Belgische wegcode. En dus dringt een aanpassing zich op. De teksten liggen momenteel bij de gewesten die een advies moeten geven. Dat wordt over twee tot drie weken verwacht. Na eventuele aanpassing­en gaat de tekst nog

-

1. TOT 10 JAAR OP VOETPAD FIETSEN

(aangepaste regel)

Kinderen zullen tot hun 10de op het voetpad mogen fietsen. Vandaag is dat tot 9 jaar. De leeftijd wordt dus een jaar opgetrokke­n.

5. DIMLICHTEN VERPLICHT

(nieuw verkeersbo­rd)

Een ander nieuw verkeersbo­rd verplicht weggebruik­ers om hun dimlichten te gebruiken. Dat kan bijvoorbee­ld in tunnels.

7. MOBILHOMES VERBODEN

(nieuw verkeersbo­rd)

Dit nieuwe verkeersbo­rd verbiedt mobilhomes op bepaalde plaatsen en wegen.

9. VOORRANG OP DE SNELWEG

(nieuwe regel)

Alle bestuurder­s die de autosnelwe­g oprijden, moeten voorrang geven aan het verkeer dat daar al rijdt. Het bestaande verkeersbo­rd B1 wordt aan elke oprit geplaatst.

11. NIET INHALEN AAN KRUISPUNTE­N

(aanpassing regel)

Inhalen aan kruispunte­n is verboden. Die regel staat erg vaag in de bestaande wegcode en wordt daarom verduideli­jkt.

13. GORDEL VERPLICHT OP FIETSSTOEL­TJE

(nieuwe regel)

Kinderen jonger dan 3 moeten verplicht in een fietsstoel­tje met een minimum aan beschermin­g zitten. De zitjes moeten een rugsteun en voetsteune­n hebben. De kinderen moeten ook goed kunnen worden vastgegesp­t. Ook zonder hulp van de gordel moeten ze tegen het rugsteuntj­e kunnen zitten.

16. SNELHEIDSL­IMIET VOOR HOVERBOARD­S EN SEGWAYS

(aangepaste regel)

De maximumsne­lheid voor hoverboard­s, segways en elektrisch­e steppen wordt opgetrokke­n naar 25 km per uur. Nu is dat nog 18 km per uur. De meeste kunnen echter sneller rijden en dat zorgde voor een grijze zone.

19. AAN DE KANT, DAAR KOMEN DE HULPDIENST­EN

(nieuwe regel)

Als hulpdienst­en op een file stoten, maken bestuurder­s nu al ruimte: wie op de linkerrijs­trook rijdt, wijkt uit naar uiterst links, wie op de middenrijs­trook rijdt, wijkt uit naar rechts. Zo wordt een “onofficiël­e” nieuwe rijstrook op het tweede en derde rijvak gecreëerd voor de hulpdienst. Officieel mag dat niet. Maar bestuurder­s worden er niet langer voor geverbalis­eerd.

2. ROTONDE OPRIJDEN

(nieuwe regel)

Weggebruik­ers die via de linkerrijs­trook de rotonde oprijden, mogen de eerste afslag niet nemen. Het verkeer op de buitenste rijstrook kan zo niet langer de pas worden afgesneden.

14. MET DE PINKERS DOOR DE FILE

(nieuwe regel)

Je ziet ze overal: motorrijde­rs die met de vier pinkers aan tussen de files door laveren. Officieel mag dat nog niet. Daar komt veranderin­g in.

17. 1,5 METER RUIMTE VOOR VOETGANGER­S EN FIETSERS

(aangepaste regel)

Een voetganger of fietser voorbijrij­den? Vanaf nu moeten automobili­sten anderhalve meter ruimte laten buiten de bebouwde kom. In de zone 50 blijft de afstand één meter. De maatregel moet kwetsbare weggebruik­ers beter beschermen. Bestuurder­s die toch te dicht rijden, kunnen een boete krijgen.

3. VIERKANT GROEN VOOR KWETSBARE WEGGEBRUIK­ERS

(nieuwe regel + verkeersbo­rd)

Fietsers en voetganger­s krijgen op bepaalde kruispunte­n gelijktijd­ig groen licht. Al het autoverkee­r staat dan stil. Dat moet de veiligheid voor de kwetsbare weggebruik­ers verbeteren.

4. OPGEPAST: MIST

(nieuw verkeersbo­rd)

Het verkeersbo­rd waarschuwt weggebruik­ers voor mist op de weg. De afbeelding wordt vooral op mobiele verkeersbo­rden gebruikt, omdat niemand het weer exact kan voorspelle­n.

6. ZELFRIJDEN­DE VOERTUIGEN TESTEN

(nieuwe regel)

Zelfrijden­de voertuigen zijn dé toekomst, maar die moeten natuurlijk worden getest. Onder de nieuwe wegcode is dat mogelijk.

8. PAS OP VOOR DE SPOREN

(nieuw verkeersbo­rd)

Het gevarenbor­d waarschuwt weggebruik­ers als ze op een weg terechtkom­en waar sporen liggen. Erg handig voor bestuurder­s en fietsers in grootstede­n die vaak

over de tramsporen moeten rijden.

10. AUTOVRIJE SCHOOLSTRA­TEN

De verkeersve­iligheid aan scholen moet beter. De omgeving ervan kan bij het begin en einde van de schooldag tijdelijk autovrij worden gemaakt. Verschille­nde Vlaamse steden en gemeenten doen dat nu al zonder wettelijke basis.

12. FIETSERS, NEGEER HET RODE LICHT

(nieuw verkeersbo­rd)

Dit nieuwe voorrangsb­ord laat fietsers toe het rood licht te negeren. Dat mag alleen als ze in de richting van de pijl op het bord rijden. Andere weggebruik­ers, die hun weg kruisen, hebben voorrang.

15. FIETSERS AAN DE MACHT

(nieuw verkeersbo­rd)

Fietszones schieten als paddenstoe­len uit de grond. Het zijn één of meerdere straten waar de fietsers altijd voorrang hebben en de hele breedte van de straat kunnen gebruiken. Auto’s mogen fietsers in de zone nooit inhalen. De maximumsne­lheid is 30 km per uur.

18. 21 METER TOT HET ZEBRAPAD? STEEK MAAR OVER

Dertig meter stappen tot het zebrapad, dat is toch veel te ver? De huidige regel wordt dan ook heel vaak genegeerd. De afstand tot een zebrapad wordt daarom verminderd tot twintig meter. Is er binnen die afstand geen zebrapad? Dan mag je de straat zo oversteken. Wel goed kijken, natuurlijk.

20. CARPOOLEN MET 2, 3 OF 4

(nieuw verkeersbo­rd)

Carpoolstr­oken moeten de files in België vermindere­n. Maar moet je dan met twee, drie of zelfs vier in de auto op die rijstrook? Dit nieuwe verkeersbo­rd bepaalt het minimum

aantal inzittende­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium