Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In de voetsporen van Den Tuveneir

- GERT GYSEN

Met Pamela Anderson als mascotte, Dimitri Payet als gangmaker op het veld en spookrijde­r Rolando als supersub hebben ze er in het zuiden van Frankrijk vertrouwen in. Vanavond in Lyon moet en zal de club voor het eerst in 25 jaar een Europese beker de lucht in steken. Voor het eerst sinds Raymond ‘Den Tuveneir’ Goethals.

10 dingen die u moet weten over Marseille 1. Het begon allemaal tegen Marc Coucke

KV Oostende kan claimen dat het Europees is uitgeschak­eld door de winnaar van de Europa League. Want voor Marseille begon het vorige zomer allemaal tegen het toenmalige weireldplo­egsje van Marc Coucke. De huidige voorzitter van Anderlecht beleefde toen hoogdagen met de Europese verplaatsi­ng van KVO naar Marseille, dat eerst twee voorrondes moest overleven. De 4-2 tegen Oostende in het Stade Vélodrome blijkt nu de start van de meest succesvoll­e Europese campagne van Marseille in bijna vijftien jaar.

2. Amper gewonnen en toch in finale

Twee keer verlies en één gelijkspel tegen Red Bull Salzburg (de tegenstand­er in de groepsfase én de halve finale), verlies tegen Vitoria Guimaraes, verlies tegen Braga, verlies tegen RB Leipzig, gelijk tegen Oostende, Domzale en Konyaspor… Als je dit lijstje overloopt, is het eigenlijk een wonder dat Olympique Marseille tot in de finale van de Europa League is gesukkeld. Want van de achttien Europese duels die het dit seizoen speelde, kon het slechts de helft winnend afsluiten.

3. Trainer was bijna onze bondscoach

De Rode Duivels trekken over een maand met Roberto Martinez als bondscoach naar Rusland, maar dat had net zo goed Rudi Garcia (54) kunnen zijn. De Franse trainer van Marseille stuurde in 2016 – hij was toen werkloos na zijn ontslag bij AS Roma – zijn cv naar de Belgische voetbalbon­d en hij was een van de voornaamst­e kandidaten om Marc Wilmots op te volgen. Garcia kan straks de belangrijk­ste triomf in zijn carrière vieren. Eerder werd hij al samen met Eden Hazard – voor wiens ontwikkeli­ng als voetballer hij erg belangrijk was – kampioen van Frankrijk met Rijsel.

4. 25 jaar wachten op Europese prijs

Quizvraag: hoeveel keer won een Franse club al een Europese trofee? Wel, slechts twee keer. Zelfs de Belgische ploegen doen beter met vier stuks, verdeeld over Anderlecht (3) en KV Mechelen (1). Voor Frankrijk is het geleden van toen PSG in 1996 de Beker der Bekerwinna­ars won. En Marseille zelf wacht al 25 jaar op een nieuwe Europese triomf. Met de Belgische trainer Raymond Goethals won het toen tegen AC Milan de laatste editie van de Europacup I, een jaar later omgedoopt tot Champions League. Sinds die gewonnen finale stond Marseille nog twee keer in de finale van de UEFA Cup, maar Parma (1999) en Valencia (2004) waren te sterk. Treedt deze ploeg in de voetsporen van Den Tuveneir?

5. “Gekke” Payet is de vedette Op zijn achttiende was hij nog verkoper in een klerenwink­el. Maar twee jaar geleden verwierf hij wereldfaam door zijn sterke prestaties op het EK

met Frankrijk. Al zindert de verloren finale tegen Portugal in eigen land nog altijd na. Zo fel dat Dimitri Payet sindsdien zijn kinderen heeft verboden om in huis de naam Ronaldo nog uit te spreken. Na die finale ging het sportief ook minder voor Payet. Hij kende een turbulent afscheid van West Ham, maar sinds zijn terugkeer bij Olympique Marseille staat hij er weer. In de halve finale tegen Red Bull Salzburg was hij outstandin­g. Het lijkt wel of hij alleen rendeert bij de Zuid-Franse club. “Ik pas zo goed bij deze club omdat ik zelf ook een beetje gek ben”, zegt hij daarover.

6. De body language van Pamela

Dimitri Payet hoopt straks de ster op het veld te zijn. Want in de tribunes steelt iemand anders de show. De 50jarige Amerikaans­e actrice Pamela Anderson heeft namelijk een relatie met Marseille-verdediger Adil Rami (32). Ze leerden elkaar een jaar geleden kennen op de GP van Monaco, wonen sinds januari samen en volgens Anderson helpt Rami haar door de menopauze. Diepgaande gesprekken liggen wel wat moeilijker voor het koppel. “Hij spreekt niet zo goed Engels en ik spreek niet zo goed Frans. Maar we spreken allebei de body language”, aldus Anderson.

7. De steenrijke Amerikaans­e bevrijder

Frank McCourt Senior was er in 1944 bij toen de Amerikaans­e troepen de Franse Provence bevrijdden van de nazi’s. In 2016 is zoon en miljardair Frank Junior in de Provence neergestre­ken om topclub Marseille te bevrijden. Hij wil met Marseille de Europese top bestormen. Maar de voormalige eigenaar van baseballcl­ub Los Angeles Dodgers – in 2004 gekocht voor 430 miljoen dollar en acht jaar later doorverkoc­ht voor 2,15 miljard – is vooral

bekend van ‘de vechtschei­ding van de eeuw’ die hem 130 miljoen dollar kostte. In 2009 liep zijn huwelijk op de klippen omdat zijn vrouw Jamie – door hem aangesteld als CEO van de Dodgers – hem bedroog met haar chauffeur. Het dispuut eindigde in een van de meest gemediatis­eerde echtscheid­ingen in de VS. Opvallend detail: Jamie McCourt is vandaag de Amerikaans­e ambassadri­ce in Frankrijk. Als Frank als Amerikaan ooit problemen krijgt in Frankrijk, moet hij dus aankloppen bij zijn ex-vrouw.

8. Zubizarett­a als nieuwe Gunter Jacob

Europa League-winst van Marseille zou ook een beetje een revanche zijn voor technisch directeur Andoni Zubizarret­a. De legendaris­che doelman – hij stond met Spanje op zeven grote tornooien – werd in januari 2015 ontslagen bij Barcelona toen de club gestraft werd voor de illegale transfers van minderjari­ge spelers. In het kielzog van McCourt arriveerde Zubizzaret­ta in oktober 2016 in Marseille, waar op dat moment eigenlijk onze landgenoot Gunter Jacob sinds vier maanden technisch directeur was. Die werd al snel aan de kant geschoven door McCourt. Van de passage van Jacob bij Marseille onthouden we vooral dat hij het slachtoffe­r was van enkele inbraken.

9. Anderlecht­spookrijde­r als joker

Schrik niet als u vanavond plots Anderlecht-flop Rolando (32) een beslissend­e rol ziet spelen. De Portugees is nog twijfelach­tig met een kuitblessu­re, maar in de halve finale was hij wel de joker van trainer Rudi Garcia. Hij viel in voor de verlenging­en én maakte het beslissend­e doelpunt tegen Red Bull Salzburg. Hij is al drie seizoenen een sterkhoude­r bij Marseille. En dat na een mislukte passage bij Anderlecht in het voorjaar van 2015. Aad de Mos noemde de verdediger toen “een spookrijde­r”. Maar Rolando wilde eigenlijk nooit naar Anderlecht gaan en verklaarde nadien dat hij “in vier maanden tijd amper één tactische training kreeg” bij Anderlecht. Besnik Hasi was toen zijn coach.

10. Met de steun van ‘Marseillai­s’ Zidane

Wie vanavond in Lyon op de eerste rij zit om te supportere­n, is Zinédine Zidane. De trainer van Real Madrid speelde in zijn carrière nooit voor Marseille, maar hij is wel al zijn hele leven supporter van de club uit zijn geboortest­ad. “Als kind ging ik altijd naar het stadion voor de wedstrijde­n van Marseille. Ik groeide op met Marseille in mijn hart. Ik hoop dus dat het wint.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? 20 mei 1993: wijlen coach Raymond Goethals met de Beker der Landskampi­oenen na de 10zege van Marseille tegen Milan, met een goal van Boli.
FOTO PHOTO NEWS 20 mei 1993: wijlen coach Raymond Goethals met de Beker der Landskampi­oenen na de 10zege van Marseille tegen Milan, met een goal van Boli.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Rudi Garcia.
FOTO PHOTO NEWS Rudi Garcia.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Dimitri Payet.
FOTO PHOTO NEWS Dimitri Payet.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Pamela Anderson en Rami.
FOTO PHOTO NEWS Pamela Anderson en Rami.
 ?? FOTO AFP ?? Rolando.
FOTO AFP Rolando.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium